Antena

Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 aprilie 2025, 07:38

Uleiul de rapiță poate avea mai multe utilizări, atât culinate, cât și medicale. Monica Păun, medic dermatolog, Samuel le Torriellec, co-host la Hello Chef, Ștefan Busnatu, medic cardiolog, Roxana Voica, medic gastroenterolog și Simona Carniciu, medic diabetolog, au fost invitații lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 6, din sezonul 8, la MediCOOL. Citește despre uleiul de rapiță.

Reclamă

Monica Păun a precizat care sunt efectele uleiului de rapiță asupra pielii, Samuel le Torriellec l-a folosit la gătit, Ștefan Busnatu i-a comparat efectele cu cele altor tipuri de uleiuri, Roxana Voica a discutat despre diferențele asociate modurilor de procesare și Simona Carniciu a explicat ce efecte poate avea asupra sănătății în cazul persoanelor cu diabet.

Uleiul de rapiță

Uleiul de rapiță este un emolient și poate hidrata într-un mod foarte eficient pielea. Se poate folosi pentru perioade lungi de timp. Se adaugă în foarte multe produse cosmetice cu scop de hidratare. În același timp, nu se recomandă administrarea sa în formă brută. Uleiul de rapiță poate oferi unele efecte benefice asupra sănătății cardiovasculare și sănătății piele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Uleiul de rapiță este printre singurele uleiuri care îmi plac.”

– Monica Păun, medic dermatolog

,,Vreau să fac tartar de ton cu legume, să-i simt gustul. Uleiul nu e departe de uleiul de măsline.”

– Samuel le Torriellec, co-host la Hello Chef

Reclamă

,,Este undeva între uleiul de floarea soarelui și uleiul de măsline, când vorbim despre beneficiile uleiului de rapiță pentru sănătatea cardiovasculară.”

– Ștefan Busnatu, medic cardiolog

,,În țările vestice și în America, uleiul de rapiță e cam echivalentul uleiului de floarea soarelui în România.”

– Roxana Voica, medic gastroenterolog

În România, se cultivă floarea soarelui foarte mult. În țările vestice și în America, uleiul de rapiță se utilizează la fel de mult cum se cultivă uleiul de floarea soarelui în România. În acest zone se folosește în aceeași proporție. Conține vitamina E, mai exact tocoferol, de aceea ajută semnificativ sănătatea organismului. Are polifenoli, însă pentru a le obține beneficiile, aceștia trebuie să fie neprocesați. Dacă se include cantitate procesată, se recomandă să fie folosit la gătit într-o cantitate mai mică.

Reclamă

,,Este un pic mai bun decât floarea soarelui.”

– Simona Carniciu, medic diabetolog

În cazul persoanelor care suferă de diabet, uleiul de rapiță se poate dovedi puțin mai sănătos decât cel de floarea soarelui. Totuși, mulți pacienți au tendința să-l consume sau să-l folosească în același mod cum folosesc uleiul de floarea soarelui, mai exact tot în cantitate mare pentru prăjit. Acesta nu ajută în situația persoanelor cu insulinorezistență și în reglarea metabolismului. Însă, efectul antiinflamator al uleiului de rapiță este relativ eficient.

Alte efecte ale uleiului de rapiță

Uleiul de rapiță are un conținut redus de grăsimi saturate, potrivit BBC Good Food. Acesta are în compoziție: acizi grași Omega-3, acizi grași Omega-6 și acizi grași Omega-9. Cele trei tipuri de acizi pot diminua colesterolul și pot contribui la menținerea sănătății funcțiilor articulațiilor, creierului și inimii.

Uleiurile de rapiță include un conținut bogat în grăsimi mono-nesaturate. Acesta este printre singurele uleiuri neamestecate care pot fi încălzite la o temperatură ridicată de prăjire, fără a i se altera antioxidanții, aroma sau culoarea. În plus, conține vitamina K, iar potențialele sale efecte antioxidante pot susține sănătatea ochilor.

Totodată, concentrațiile de grăsimi trans din uleiul de rapiță nu pot fi considerate diferite de alte tipuri de uleiuri pentru gătit. Se poate folosi alternativ cu alte uleiuri pentru a diversifica alimentația, mai ales pentru că include puține grăsime saturate. Se recomandă evitaterea consumului în exces, deoarece o cantitate prea mare de acizi grași Omega-6 poate favoriza inflamația în organism.

Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile verzei de Bruxelles. De ce să incluzi în alimentație această legumă
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Beneficiile sucului de sfeclă roșie. De ce îți poate sprijini sănătatea
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon