Ce alimente să consumi când ești răcit. Cum îți pot întări organismul

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 15 noiembrie 2023, 06:13

Atunci când răcești începi să cauți toate variantele care îți pot întări sistemul imunitar și care te pot ajuta să lupți împotriva simptomelor bolii. În acest caz, alimentația poate avea un rol în major în accelerarea procesului de vindecare. Află ce alimente să consumi când ești răcit.

Reclamă

Pe lângă măsurile de igienă pe care se recomandă să le respecți pentru a evita să te reinfectezi și să-i infectezi pe cei din jur, produsele consumate îți pot sprijini recuperarea. Nutrienții acestora pot aduce beneficii sănătății.

Ce alimente să consumi când ești răcit

Există anumite alimente care pot contribui la susținerea unor aspecte ale sistemului imunitar, conform Better Homes & Gardens. Acestea pot sprijini capacitatea organismului de a lupta într-un mod mai eficient împotriva infecției și inflamației.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O dietă bogată în: fructe, legume, cereale integrale, alimente cu proteine slabe și alimente cu grăsimi sănătoase îți poate sprijini funcționarea celulelor din sistemul imunitar. În plus, acestea pot scurta durata răcelii și gripei. Pot contribui la creșterea și menținerea microbiomului din tractul digestiv.

De asemenea, câțiva micronutrienți pot fi utili în creșterea și funcționarea celulelor imunitare, precum: fier, vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina E și zinc. Totodată este indicat să eviți să consumi: zaharuri, alcool și cantități ridicate de grăsimi saturate.

Reclamă

Ceai

Dacă te întrebi ce alimente să consumi când ești răcit, ia în calcul ceaiul fierbinte deoarece poate contribui la reducerea congestiei nazale. De asemenea, conține polifenoli. Aceste substanțe naturale găsite în plante pot oferi un număr semnificativ de potențiale beneficii pentru sănătate, cum ar fi proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Mai mult, poți bea ceaiuri pentru răceală. Printre cele mai eficiente se regăsesc: ceaiul verde, ceaiul de ghimbir, ceaiul de echinacea, ceaiul de tei și ceaiul de soc.

Miere

Mierea poate diminua frecvența și severitatea tusei nocturne, în unele cazuri, într-un mod mai eficient decât siropurile de tuse fără prescripție medicală. Pentru a-i îmbunătăți efectele o poți adăuga în ceaiuri fierbinți.

Reclamă

Fructe citrice

Dacă vrei să știi ce alimente să consumi când ești răcit, gândește-te la fructele citrice. Printre fructele cu cele mai importante proprietăți hidratante se regăsesc: portocale, pomelo, clementine sau grepfrut. Alături de conținutul ridicat de apă, fructele citrice oferă vitamina C și compuși vegetali care ajută la funcționarea sistemului imunitar.

Usturoi

Usturoiul poate avea capacități de susținere a sistemului imunitar, cum ar fi concentrațiile de fructani prezente și în banane. Consumul regulat poate fi eficient în prevenirea și tratarea simptomelor cauzate de răceală, potrivit Health.

Supă de pui

Dacă vrei să știi ce alimente să consumi când ești răcit, află că, pe durata răcelii, consumul de supă de pui poate grăbi procesul de vindecare. Mai mult, poți încerca supe de legume și supe de leguminoase deoarece acestea pot avea efecte similare asupra sănătății. Supele pot contribui la diminuarea inflamației și la reducerea congestiei. Acestea au efecte hidratante, hrănitoare și liniștitoare, din punctul de vedere emoțional.

Fructe de pădure

Fructele și legumele cu nuanțe naturale de: albastru, violet, negru sau roșu, le primesc probabil de la antocianine, substanțele chimice din plante care fac parte din categoria flavonoidelor. Antocianinele asigură puternice efecte antiinflamatoare, antivirale și de stimulare a sistemului imunitar. Fructele de pădure conțin cele mai multe antocianine dintre toate categoriile de alimente.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Surse de vitamina D pentru vegetarieni. De ce pot fi incluse în dietă
Condimente pentru sănătatea ficatului. Cum îți pot proteja acest organ vital
Condimente pentru sănătatea ficatului. Cum îți pot proteja acest organ vital
Condimente pentru sănătatea ficatului. Cum îți pot proteja acest organ vital
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Proprietățile medicinale ale mesteacănului. La ce se folosesc
Reclamă
PARTENERI
icon