Conopida este o legumă cruciferă, care poate sprijini sănătatea generală dacă o incluzi în dietă. Aceasta se poate adăuga într-o serie de preparate culinare și asigură mai multe proprietăți medicinale. Citește despre beneficiile consumului de conopidă.
Conopida are un conținut nutritiv scăzut de: grăsimi, carbohidrați și calorii. Acesta se regăsește în mai multe varietăți, în diferite culori, precum: portocaliu, purpuriu și verde deoarece fiecare conține pigmenți diferiți. Indiferent de culoare, toate soiurile tind să aibă același gust.
Beneficiile consumului de conopidă
Conopida face parte din familia Brassica, din care aparțin legume, cum sunt: broccoli, varza și napul. Acestea oferă un conținut nutritiv bogat în apă și fibre.
Printre concentrațiile mici de nutrienți, pe care le asigură conopida se regăsesc: magneziu, fosfor, potasiu, mangan și complex de vitamine B, conform Health.
Poate susține sănătatea digestivă
Fibrele îndeplinesc un rol important pentru o motilitate intestinală și o microbiotă intestinală sănătoase. În plus, pot diminua riscul de a dezvolta cancer de colon. Conopida conține concentrații ridicate de fibre, ceea ce poate avea efecte pozitive asupra menținerii sănătății intestinale.
Poate diminua riscul de a dezvolta cancer
În general, consumul ridicat de legume și fructe se asociază cu un risc mai redus de a dezvolta cancer. Conopida are potențiale proprietăți anticancerigene deoarece conține anumite fitochimice și flavonoide. Acestea pot preveni daunele rezultate din oxidare, fiind printre beneficiile consumului de conopidă.
Are proprietăți antioxidante
Conopida este bogată în antioxidanți, numiți fitochimice. Acestea pot lupta împotriva efectelor dăunătoare cauzate de moleculele instabile numite radicali liberi în organism. Astfel, pot scădea riscul de a dezvolta afecțiuni cronice, cum ar fi: osteoporoză, afecțiuni cardiovasculare și cancer.
Poate sprijini sănătatea oaselor și o coagulare bună a sângelui
Conopida este o legumă bogată în vitamina K. Principalul rol al acestei substanțe nutritive în organism îl reprezintă coagularea sângelui. De asemenea, poate sprijini sănătatea oaselor. Totodată, dacă urmezi un tratament cu anticoagulante se recomandă să ai grijă când consumi vitamina K deoarece aceasta poate interacționa cu medicamentele, potrivit Everyday Health.
Are proprietăți antiinflamatoare
Inflamația cronică poate favoriza dezvoltarea principalelor cauze de mortalitate la nivel mondial, inclusiv: afecțiuni cardiace, cancer, diabet și afecțiuni renale. Beneficiile consumului de conopidă asigură proprietăți antiinflamatoare, care pot reduce acest risc de a dezvolta afecțiuni cronice.
Poate întări sistemul imunitar
Obținerea unui aport suficient de vitamina C prin alimentație poate avea efecte pozitive asupra imunității și poate diminua predispoziția de a contracta infecții. Conopida îți poate asigura o bună parte din aportul necesar zilnic de vitamina C.
De asemenea, conopida este printre legumele benefice pentru iarnă. Datorită conținutul său bogat în nutrienți te poate proteja pe parcursul sezonului rece.
Te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus
Menținerea unei greutăți optime se asociază cu o stare de sănătate bună, iar fructele și legumele pot fi utile. Conopida are un conțiut scăzut de calorii, care poate ajuta la menținerea unei greutăți optime și te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.