Antena

Cele mai bune fructe citrice. Cum îți pot sprijini sănătatea

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 9 ianuarie 2024, 08:27

Fructele citrice îți pot completa dieta cu o varietate de nutrienți, care îți pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate. Acestea pot fi consumate oricând și se pot depozita ușor. Citește despre cele mai bune fructe citrice.

Reclamă

Fructele citrice au un profil nutritiv ce include substanțe nutritive esențiale, inclusiv: minerale, fitonutrienți, vitamina C și antioxidanți. Alături de proprietățile care te pot ajuta să lupți împotriva răcelilor obișnuite, pot oferi un aspect mai plăcut al pielii și pot oferi proprietăți anticancerigene.

Cele mai bune fructe citrice

Citricele fac parte din familia Rutaceae. Aceste fructe se culeg din arbori și arbuști de citrice înfloriți, care provin din zonele Asiei și Australiei și se cultivă în întreaga lume, potrivit Dr. Axe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Profilul nutrițional poate varia puțin. În general, citricele au un conținut bogat în: fibre, vitamina C și antioxidanți. Pot fi adăugate ca ingrediente într-o mulțime de rețete culinare, inclusiv în: salate, sucuri, smoothie-uri și prăjituri.

Portocale

Portocalele sunt recunoscute pentru conținutul ridicat de vitamina C și pot trata în mod eficient curgerea nasului atunci când te confrunți cu o răceală. Acestea pot oferi o varietate de fitonutrienți, dintre care hesperidină, o substanță ce poate scădea tensiunea arterială și colesterolul. Cea mai mare parte a hesperidinei se găsește în coajă și pulpa albă interioară a fructului.

Reclamă

De asemenea, portocalele te pot ajuta să te hidratezi. Sunt alimente bogate în apă, de aceea te pot sprijini să atingi aportul necesar zilnic.

Lămâi

Lămâia poate asigura o serie de proprietăți vindecătoare, fiind printre cele mai bune fructe citrice. Conținutul ei crescut de vitamina C poate contribui la prevenirea și tratarea infecțiilor și poate accelera vindecarea febrei. Lămâia este un diuretic benefic pentru persoanele predispuse la infecții de tract urinar și afecțiuni cauzate de acid uric ridicat, inclusiv artrită și reumatism.

Mandarine

Mandarinele conțin concentrații crescute de antioxidanți. Sucul acestora poate avea proprietăți anticancerigene și poate preveni dezvoltarea hepatitei C în cancer de ficat. Un consum mai mare de mandarine poate reduce riscul de a dezvolta: boli hepatice, întărirea arterelor și rezistență la insulină asociată cu diabetul, conform VegNews.

Reclamă

Grepfrut

Grepfrutul este printre cele mai bune fructe citrice. Dacă mănânci jumătate de grepfrut înainte de fiecare masă, acest obicei te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus.

Citricele cu pulpa de culoare roz se regăsesc printre cele mai mari surse de antioxidanți. Acestea conțin doi fitonutrienți importanți: liminoid, care inhibă tumorile și naringenina, care repară ADN-ul afectat de celulele cancerului de prostată. Grepfrutul poate diminua riscul de a dezvolta pietre la rinichi, poate proteja împotriva cancerului de colon și poate stimula enzimele hepatice.

Pomelo

Pomelo reprezintă cel mai mare fruct din familia citricelor. Poate sprijini procesul digestiv, poate ameliora oboseala cronică, poate atenua durerile în gât, iar coaja sa poate opri răspândirea celulelor canceroase în cazul cancerului de sân.

Lime (Lămâie verde)

Lime-ul poate proteja împotriva mai multor afecțiuni și se regăsește printre cele mai bune fructe citrice. Dacă îl aplici extern, poate ajuta la vindecarea pielii. Antioxidanții săi pot contribui la diminuarea inflamației și pot preveni instalarea afecțiunilor cronice. Vitamina C prezentă în lime poate proteja împotriva infecțiilor.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente de post recomandate de medicul nutriționist
Alimente de post recomandate de medicul nutriționist
Alimente de post recomandate de medicul nutriționist
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Reclamă
PARTENERI
icon