Băuturile energizante, un pericol pentru copii și tineri. Ce probleme pot să le provoace

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 10 februarie 2024, 06:22

Copiii și tinerii care consumă des băuturi energizante au un risc mai mare de a se confrunta cu probleme de sănătate mintală precum ADHD și depresia, potrivit unui studiu recent. Află ce efecte negative au băuturile energizante asupra sănătății fizice. 

Reclamă

Băuturile energizante conțin cantități mari de cofeină și alte substanțe stimulente care au efecte adverse asupra sănătății mintale, mai ales când sunt consumate în exces sau în combinație cu alcool. 

În cazul tinerilor cu vârsta sub 21 de ani, aceste efecte pot fi catastrofale, semnalează un studiu publicat recent în revista Public Health. O echipă de cercetători de la Universitatea Newcastle, din Marea Britanie, a observat că băuturile energizante se asociază cu:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • somn redus și de o calitate scăzută;
  • ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție);
  • anxietate;
  • tulburare de panică;
  • depresie;
  • gânduri de suicid.

În urma unei reviziuri sistematice a 57 de studii anterioare care au inclus 1,2 milioane de copii din 21 de țări, cercetătorii au descoperit, de asemenea, o legătură între consumul de băuturi energizante și comportamentele dăunătoare precum fumatul, consumul de alcool și de droguri. Acestea nu sunt singurele consecințe ale consumului de energizante, potrivit autorilor studiului. 

Reclamă

Băuturile energizante scad performanțele școlare

Mulți copii și tineri apelează la energizante pentru a învăța mai mult și a-și crește performanțele școlare. În realitate, ele au un efect contrar celui așteptat, au mai observat cercetătorii.

Deși băuturile energizante pot crește temporar energia și vigilența, aceste beneficii sunt anulate de mai multe efecte secundare care afectează negativ capacitatea de a învăța. Creșterea vigilenței este urmată de obicei de o scădere accentuată a atenției și concentrării. În consecință, scade capacitatea de asimilare și procesare a informațiilor în timpul studiului.

Cofeina în cantități mari poate cauza insomnie sau perturbarea ciclurilor normale de somn, mai ales când e consumată după-amiaza sau seara. Somnul insuficient sau neodihnitor afectează, la rândul lui, concentrarea, memoria și capacitatea de asimilare a informațiilor. 

Reclamă

În plus, substanțele stimulente din băuturile energizante pot agrava simptomele anxietății și stresului. Aceste emoții negative afectează capacitatea de concentrare și învățare. Toate aceste efecte au drept consecință scăderea performanțelor școlare.

„Rezultatele (n.r. – studiului menționat) nu sunt surprinzătoare. În practica clinică, am observat că băuturile energizante afectează negativ copiii în ceea ce privește performanțele lor școlare, probabil din cauza somnului alterat. Un alt motiv pentru care constatările nu sunt surprinzătoare este că majoritatea băuturilor energizante sunt bogate în zahăr și cofeină. Ambele au efecte negative asupra copiilor când sunt consumate în exces”, a declarat pentru publicația Medical News Today nutriționistul-dietetician Cesar Sauza, care nu a fost implicat în studiu. 

Ce efecte au energizantele asupra sănătății fizice

Băuturile energizante consumate în cantități mari afectează și sănătatea fizică a tinerilor. Cercetătorii au identificat și o asociere cu bolile alergice, rezistența la insulină, eroziunea dentară și cariile.

Aceasta nu este prima cercetare care semnalează o legătură între consumul de energizante și probleme de sănătate. Alte studii au arătat că aceste băuturi:

  • Afectează inima. Studiile anterioare au sugerat că aceste băuturi energizante sunt un factor de risc pentru bolile de inimă și pot crește riscul de atacuri de cord;
  • Creează probleme digestive. Conținutul ridicat de zahăr și aciditatea băuturilor energizante pot duce la iritații ale mucoasei gastrice și reflux gastroesofagian. Consumul excesiv poate agrava aceste probleme și poate duce la disconfort gastric cronic;
  • Provoacă dependență. Consumul regulat și excesiv de băuturi energizante poate da dependență de cofeină, care este mult mai puternică decât în cazul consumatorilor de cafea. Oprirea consumului produce simptome caracteristice sevrajului: dureri de cap, oboseală, somnolență, irascibilitate, stări depresive și dificultăți de concentrare;
  • Favorizează creșterea în greutate. Băuturile energizante sunt bogate în calorii și zahăr, iar consumul excesiv duce la acumularea de kilograme dacă se asociază cu un stil de viață sedentar. 

Ce conțin băuturile energizante

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), aceste băuturi non-alcoolice conțin cofeină, vitamine din complexul B și alte ingrediente cu efect de stimulare a sistemului nervos central și creștere a performanțelor intelectuale și fizice, ca:

  • taurină;
  • D-glucurono-glactonă (glucuronolactonat);
  • ginseng;
  • guaran.

Energizante sunt considerate şi băuturile sportive ce conțin electroliți şi un nivel ridicat de carbohidraţi care furnizează energie organismului şi sunt folosite de sportivi, în general. Aceste băuturi nu au un beneficiu terapeutic și multe ingrediente conținute sunt insuficient studiate sau monitorizate ca impact asupra consumatorului,  conform INSP. 

Cantitatea de cofeină conținută poate fi de două-trei ori mai mare decât cea din alte băuturi cofeinizate, precum cafeaua sau cola. Formulele de băuturi energizante pot conține mai multă cafea decât un espresso.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Când se recomandă reducerea consumului de cafea. Ce modificări poate aduce în organism
Când se recomandă reducerea consumului de cafea. Ce modificări poate aduce în organism
Când se recomandă reducerea consumului de cafea. Ce modificări poate aduce în organism
Suplimente care pot fi toxice dacă le consumi în exces. De ce este important să ai grijă la cantitate
Suplimente care pot fi toxice dacă le consumi în exces. De ce este important să ai grijă la cantitate
Suplimente care pot fi toxice dacă le consumi în exces. De ce este important să ai grijă la cantitate
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ovăz. Care sunt efectele adverse asupra organismului
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ovăz. Care sunt efectele adverse asupra organismului
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ovăz. Care sunt efectele adverse asupra organismului
Reclamă
PARTENERI
icon