Creierul are nevoie de mai mulți nutrienți pentru a funcționa. Aceștia pot fi obținuți dintr-o gamă largă de alimente, inclusiv din lichide și pot îmbunătăți mai multe aspecte ale acestui organ. Citește despre băuturi pentru sănătatea creierului.
Există o varietate de băuturi, care pot fi ușor preparate în casă și care pot avea efecte benefice asupra unei serii de aspecte ale creierului, cum ar fi: concentrarea, memoria și productivitatea. În general, nu necesită multe ingrediente.
Băuturi pentru sănătatea creierului
Sănătatea creierului poate fi menținută prin intermediul unei alimentații echilibrate, care poate fi completată cu băuturi simple și hrănitoare. Acestea pot asigura aportul zilnic de substanțe nutritive necesare pentru funcționarea sa.
Dacă vrei să-ți menții o dietă sănătoasă poate fi util să ceri sfatul unui nutriționist sau al unui medic. Totodată, alți factori ai stilului de viață pot avea o influența semnificativă asupra sănătății creierului. Printre aceștia se pot număra practicarea unui sport sau menținerea calității somnului.
Ceai verde
Ceaiul verde conține mai puțină cofeină decât cafeaua și se regăsește printre aceste băuturi pentru sănătatea creierului. L-teanina din ceaiul verde poate sprijini relaxarea, iar combinația dintre L-teanină și cofeină poate îmbunătăți atenția. Totodată, galatul de epigalocatechină are capacitatea de a pătrunde în creier prin bariera hematoencefalică, ceea ce înseamnă că ar putea combate afecțiunile neurodegenerative.
Cafea
Marea majoritate a beneficiilor pe care le poate oferi cafeaua, provin din conținutul său ridicat de cofeină, conform Healthline. Cofeina poate îmbunătăți mai multe aspecte ale funcționării creierului, cum ar fi: concentrare, vigilență, timp de reacție și memorie.
Suc de portocale
Sucul de portocale oferă un conținut bogat în vitamina C și poate avea beneficii neuroprotectoare deoarece se regăsește printre aceste băuturi pentru sănătatea creierului. Consumul de vitamina C poate îmbunătăți: memoria, atenția și abilitățile lingvistice. Sucul de portocale conține două treimi din aportul necesar zilnic al acestui nutrient, dar are în compoziție mai multe zaharuri naturale decât fructele întregi.
Suc de afine
Afinele se caracterizează prin concentrații ridicate de compuși polifenoli vegetali care pot oferi beneficii de stimulare a creierului. Consumul de afine întregi include un conținut scăzut de zahăr și poate îmbunătăți memoria pe termen scurt și pe termen lung.
Ceai de ginseng
Ceaiul de ginseng poate îmbunătăți rezistența mintală și concentrarea. Acesta poate avea efecte împotriva simptomelor depresiei și a mai multor afecțiuni cronice, cum ar fi boala Parkinson sau boala Alzheimer, potrivit Vinmec.
Sucuri verzi și smoothie-uri
Sucurile și smoothie-urile verzi se numără printre aceste băuturi pentru sănătatea creierului și pot conține ingrediente cum ar fi: avocado, iaurt, pudră de proteine sau banane. În funcție de ingrediente, pot avea proprietăți antioxidante și concentrații ridicate de vitamina C, care pot stimula sănătatea creierului.
Kombucha
Kombucha este o băutură fermentată preparată din ceai verde sau ceai negru, în combinație cu fructe sau plante. Principalul său beneficiu constă în oferirea de bacterii bune numite probiotice, care pot sprijini sănătatea intestinală.
Sănătatea intestinală poate îmbunătăți și poate stimula funcția creierului prin axa intestin-creier, care se referă la o linie de comunicare bidirecțională între aceste două organe. De asemenea, consumul de kombucha poate atenua balonarea și poate mări frecvența scaunelor.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.