Băuturi împotriva pierderii densității osoase. Cum îți pot sprijini sănătatea

Publicat: 27 martie 2024, 07:45

Sănătatea oaselor se poate menține printr-un stil de viață echilibrat, cu ajutorul căruia se evită consumul excesiv de alimente și dezvoltarea viciilor. Unele lichide pot fi eficiente în prevenirea simptomelor anumitor afecțiuni. Citește despre băuturi împotriva pierderii densității osoase.

Ai la dispoziție o varietate de băuturi, care pot scădea riscul de a pierde masă osoasă deoarece au un profil nutritiv bogat în: vitamina C, vitamina D, calciu și fosfor. Acești nutrienți îți pot sprijini organismul să lupte împotriva osteoporozei.

Băuturi împotriva pierderii densității osoase

Structura de bază a oaselor este stabilită de proteine ​​și colagen, în jurul cărora calciul acționează ca element de construcție. Alți nutrienți care contribuie la formarea de noi celule osoase și la prevenirea pierderii celor existente sunt: magneziu, fosfor, potasiu, fluor, vitamina C, vitamina K, vitamina A, complexul de vitamine B, mangan, bor, fier, zinc și cupru.

Alimentația îndeplinește un rol esențial pentru a sprijini masa osoasă și a scădea riscul de a dezvolta afecțiuni cronice. Există o serie de băuturi, care pot susține sănătatea sistemului osos datorită conținutului bogat în substanțe nutritive.

Suc de prune și ananas

În general, consumul de prune uscate poate avea efecte laxative și poate ameliora constipația. Mai mult, asigură concentrații de potasiu și vitamina K, două substanțe nutritive cu un rol benefic în menținerea sănătății oaselor. Totodată, bromelaina, principalul compus bioactiv din ananas, poate diminua inflamația asociată cu artrita și îndeplinește un rol major în formarea colagenului în os. De asemenea, prunele uscate pot sprijini sănătatea digestivă, pot susține sănătatea inimii și pot încetini procesul de îmbătrânire.

Chefir

Unele produse lactate obținute prin fermentare pot fi băuturi împotriva pierderii densității osoase. Chefirul are un conținut bogat în probiotice, nu conține lactoză, dar are în compoziție concentrații ridicate de calciu. În plus, asigură cantități crescute de vitamina K2, un alt nutrient esențial pentru sănătatea oaselor.

Smoothie verde

Spanacul și varza kale (varza furajeră) conțin cantități importante de calciu. Totodată, spanacul are oxalați, care inhibă capacitatea organismului de a absorbi calciul, potrivit Eat This, Not That. Pentru formarea oaselor, acestea pot fi ușor adăugate în smoothie-uri și în salate.

Suc de grepfrut

Sucul de grepfrut se regăsește printre aceste băuturi împotriva pierderii densității osoase. Sucul de grepfrut poate avea multe beneficii pentru corpul uman, inclusiv: întărirea oaselor, susținerea sănătății pielii și pierderea kilogramelor în plus. Conține cantități foarte mari de vitamina C, care ajută la producerea de colagen în matricea osoasă și poate combate efectele dăunătoare ale radicalilor liberi la nivelul oaselor.

Suc din fructe de pădure

Consumul de fructe de pădure, precum afinele și zmeura, se asociază în mod pozitiv cu îmbunătățirea sănătății generale. Afinele, în special, au un conținut ridicat de compuși benefici, iar consumul regulat poate stimula formarea de noi celule osoase.

Suc de portocale

Sucul de portocale are un conținut bogat în vitamina C, care îndeplinește un rol major în formarea colagenului, fiind printre aceste băuturi împotriva pierderii densității osoase, conform eMediHealth. Deși sucul de portocale comercial este fortificat cu vitamina D și calciu, acesta poate conține concentrații ridicate de zaharuri adăugate. Din acest motiv, se recomandă să acorzi atenție etichetei nutriționale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
PARTENERI