Alimente cu proprietăți antibacteriene. Cum îți pot proteja organismul

Publicat: 26 februarie 2024, 08:51

Anumite alimente au proprietăți caracteristice naturale, care îți pot proteja organismul de bacterii și virusuri. Majoritatea sunt de origine vegetală și pot fi ușor preparate pentru consum. Citește despre alimente cu proprietăți antibacteriene.

Unele persoane se pot confrunta cu reacții adverse atunci când li se administrează antibiotice și pot experimenta simptome, cum ar fi senzație de rău sau diaree. Alte persoane pot prezenta o reacție alergică la antibiotice. Chiar dacă remediile naturale nu pot înlocui medicamentele eliberate pe bază de rețetă, pot oferi totuși unele beneficii pentru sănătate.

Alimente cu proprietăți antibacteriene

Din cauza creșterii continue a bacteriilor rezistente la medicamente, mulți cercetători iau în considerare compușii naturali ca o potențială sursă pentru a obține noi agenți antimicrobieni. Anumite plante pot fi folosite ca antibiotice chiar dacă nu pot avea efecte la fel de puternice precum medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală.

Dacă prezinți simptomele unei potențiale boli, se recomandă să ceri consultul unui medic pentru a putea primi un diagnostic și un tratament corespunzător. Alături de acesta, poți consuma alimente, care pot fi eficiente în lupta cu bacteriile.

Usturoi

Usturoiul are multe componente active antimicrobiene. Acestea includ compuși precum: alicină, ajoene și sulfură de alil, care asigură o serie de proprietăți antibacteriene. Usturoiul poate fi eficient împotriva bacteriilor rezistente la mai multe medicamente și poate favoriza dezvoltarea viitoarelor antibiotice. De asemenea, poate scădea tensiunea arterială, poate reduce riscul de apariție a bolilor de inimă și poate întări imunitatea. 

Miere

Mierea are proprietăți de vindecare și este unul dintre aceste alimente cu proprietăți antibacteriene. Aceasta poate lupta împotriva bacteriilor rezistente la medicamente. Mierea poate fi folosită ca agent antibacterian alternativ cu potențiale proprietăți terapeutice. Componentele antimicrobiene ale mierii includ peroxid de hidrogen și metilglioxal.

Cimbru

Cimbrul poate oferi protecție împotriva bacteriilor precum Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Pseudomonas putida, Staphylococcus aureus și Staphylococcus rezistent la meticilină. Cimbrul poate fi folosit ca antibiotic natural și poate fi ușor adăugat în dietă, conform Very Well Health.

Cuișoare

Cuișoarele sunt muguri de flori uscați care provin din arborele de cuișoare, pe care oamenii îi pot folosi drept condimente în alimente sau băuturi. Uleiul esențial de cuișoare poate avea un efect inhibitor puternic împotriva Staphylococcus aureus deoarece se regăsește printre aceste alimente cu proprietăți antibacteriene. Mai mult, extractul de cuișoare poate fi un potențial nou agent antibacterian.

Ghimbir

Ghimbirul poate fi utilizat ca antibiotic natural. Pe lângă activitatea sa antimicrobiană, ghimbirul are proprietăți: antioxidante, antiinflamatoare și anticoagulante. Acesta ar putea inhiba în mod eficient o varietate de bacterii, inclusiv: Streptococcus mutans, Enterococcus faecalis, Staphylococcus și Lactobacillus, potrivit Medical News Today.

Echinacea

Echinacea se folosește pentru a trata rănile și infecțiile. Aceasta oferă un efect antibacterian asupra bacteriilor respiratorii. Poate avea proprietăți antivirale și ar putea contribui la tratarea infecțiilor de tract respirator. Acestea ar putea ajuta la prevenirea utilizării excesive a antibioticelor care poate provoca rezistență la medicamente.

Oregano

Oregano poate întări sistemul imunitar și poate acționa ca antioxidant, fiind unul dintre aceste alimente cu proprietăți antibacteriene. Mai mult, poate avea proprietăți antibiotice, în special atunci când se utilizează sub formă de ulei. Efectul antimicrobian al uleiului de oregano se poate datora unui compus denumit carvacrol. Uleiul de oregano poate fi un potențial agent antibacterian eficient împotriva Streptococcus mutans.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile ceaiului Pu-Erh. Efectele acestei băuturi în organism
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
Sauna umedă sau uscată? Ce beneficii are fiecare din ele
PARTENERI