Ciocolata este unul dintre cele mai populare produse de cofetărie. În funcție de tipul și cantitatea pe care o consumi, aceasta poate avea atât efecte pozitive, cât și negative asupra sănătății tale. Află care sunt avantajele și dezavantajele consumului de ciocolată.
Ciocolata se obține din arborele de cacao. Acesta aparține genului Theobroma, din familia Malvaceae. În general, se întrebuințează în rețetele de dulciuri, iar multe persoane o evită de teama caloriilor în plus pe care le deține.
Avantajele și dezavantajele consumului de ciocolată
Ciocolata se prepară din sâmburi de boabe de cacao fermentate și prăjite. Sâmburii sunt măcinați pentru a forma un lichior de ciocolată lichid și păstos. Acesta poate fi întărit pentru a forma ciocolată amară, folosită pentru copt. Poate fi presat pentru a reduce conținutul de unt de cacao și apoi pulverizat pentru a obține pudră de cacao. Eventual, se poate combina cu zahăr și unt de cacao suplimentar pentru a obține sortimente de ciocolată dulce. În schimb, ciocolata albă se concepe din unt de cacao cu produse lactate, zahăr și arome precum vanilia, potrivit Britannica.
Pe lângă calitățile sale culinare recunoscute, ciocolata poate avea un impact semnificativ asupra sănătății. Aceasta îți poate influența organismul atât în mod pozitiv, cât și negativ. De aceea, se recomandă să o consumi în cantități moderate.
Este bogată în antioxidanți
Ciocolata neagră conține cantități mari de polifenoli, fiind antioxidanți pe bază de plante. Aceștia îți protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi. Ciocolata neagră poate ajuta la protejarea organismului de stresul oxidativ și poate reduce riscul de apariție a bolilor cronice precum bolile de inimă și cancerul.
Poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină
Dacă te întrebi care sunt avantajele și dezavantajele consumului de ciocolată, ia în considerare efectele asupra sensibilității la insulină. Ciocolata neagră conține polifenoli care ar putea regla nivelurile de insulină din sânge. Deoarece menține echilibrul zahărului din sânge, poate minimiza factorii de risc pentru apariția diabetului sau boli legate de sindromul metabolic, cum ar fi obezitatea sau bolile cardiovasculare.
Îmbunătățește funcția cognitivă
Consumul regulat de ciocolată neagră poate reduce nivelul hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul. Ajută la îmbunătățirea concentrării, a memoriei, a abilităților de rezolvare a problemelor și a timpilor de reacție. Conținutul său ridicat de triptofan poate determina îmbunătățirea stării de spirit în mod natural.
Susține sănătatea inimii
Când vrei să afli avantajele și dezavantajele consumului de ciocolată, gândește-te că susține sănătatea inimii. Consumul regulat de cantități mici de ciocolată neagră poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Poate ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin în întregul corpul și poate reduce inflamația arterelor.
Îți poate proteja pielea de razele soarelui
Compușii bioactivi din ciocolata neagră pot avea efecte benefice asupra sănătății pielii. Flavanolii pot proteja împotriva daunelor solare, pot îmbunătăți fluxul de sânge către piele și pot crește densitatea și hidratarea pielii, conform Elizabeth Rider.
Poate favoriza acumularea de kilograme în plus
Ciocolata, indiferent de tip, poate cauza cu ușurință o creștere nedorită în greutate dacă o consumi în cantități mari. Are un conținut ridicat de calorii, de aceea se recomandă să limitezi aportul, chiar și în cazul ciocolatei negre.
Fiecare sortiment are ingrediente diferite
Varietatea sa de sortimente se regăsește printre avantajele și dezavantajele consumului de ciocolată. Ciocolata cu lapte conține cantități mai mari de zahăr și grăsimi saturate decât sortimentele de ciocolată neagră, așa că este indicat să o consumi cu moderație. Ciocolata albă nu conține particule de cacao și este considerată a fi cea mai nesănătoasă formă de ciocolată. Aceasta conține cel mai mult zahăr și cele mai multe calorii.
Poate cauza probleme digestive
Consumul de cantități mari de ciocolată, în special de ciocolată cu lapte, poate cauza probleme digestive, cum ar fi: crampe, greață și diaree. Simptomele apar din cauza nivelului ridicat de cofeină și teobromină. Se recomandă să fii atent în această privință dacă suferi de sindromul colonului iritabil sau ai o sensibilitate la nivelul intestinului.
Poate cauza hipertensiune
Este important să știi ce este hipertensiunea arterială. Aceasta se caracterizează printr-o presiune crescută a sângelui arterial pe o perioadă îndelungată. Dacă suferi de hipertensiune arterială, consumul excesiv de ciocolată neagră poate cauza bătăi neregulate ale inimii sau hipertensiune arterială din cauza conținutului de cofeină. De aceea, este indicat să o mănânci în cantități moderate.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.