Analize pentru depistarea HPV. Ce teste există și cine trebuie să le facă

Publicat: 11 iulie 2023, 00:08

Infecțiile produse de virusul papiloma uman (HPV) sunt foarte răspândite, iar cele mai multe nu dau simptome până când ajung să provoace complicații. Analiza HPV este recomandată femeilor, dar poate fi efectuată și de bărbați în anumite situații. Iată când și cum se face testarea HPV. 

Există peste 150 de virusuri HPV înrudite, iar bolile pe care le provoacă variază foarte mult în severitate- de la simple papiloame benigne și inofensive, negi genitali și până la cancer cervical, penian sau vaginal. 

Fiecare tip de virus HPV sau tulpini, cum mai sunt numite, este diferențiat printr-un număr. De exemplu, HPV 16 și HPV 18 sunt două tipuri implicate în apariția a 70% dintre cancerele asociate virusului: de col uterin, vaginal, vulvar, penian, anal și unele cancere orale. Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu HPV.

Virusurile HPV pot supraviețui numai în interiorul unor celule numite celule epiteliale scuamoase, explică specialiștii American Cancer Society. Acestea se găsesc la suprafața pielii și pe zonele umede, mucoase:

  • în vagin, col uterin, vulvă (partea externă a organului genital feminin) și anus;
  • pe partea interioară a prepuțului și în uretra masculină;
  • pe mucoasele nasului, gurii și gâtului;
  • pe trahee și bronhii;
  • pe interiorul pleoapelor.

În cele mai multe cazuri, virusul HPV se transmite pe cale sexuală. Majoritatea oamenilor care au contacte sexuale se infectează cu cel puțin un tip de virus la un moment dat, potrivit medicilor American Cancer Society. 

De cele mai multe ori, sistemul imunitar reușește să elimine infecția din organism fără tratament. Când persistă și devine cronică, ea poate duce la apariția cancerului dacă sunt implicate anumite tipuri de HPV. 

Analize pentru depistarea HPV la femei

Pentru femei, sunt disponibile două tipuri de teste HPV:

Testarea ADN (HPV ADN)

Este analiza HPV cea mai utilizată în prezent în România și în lume. Ea semnalează numai prezența infecției cu virusul la momentul testării. Infecția poate fi însă doar tranzitorie. Sistemul imunitar o poate elimina din organism ulterior, fără a avea risc de progresie către cancer de col;

Testarea ARNm (ARNm E6/E7 HPV)

Aceasta este cea mai nouă metodă de testare și oferă mai multe informații decât cea de tip ADN. Ea arată dacă anumite tulpini de HPV s-au integrat în genomul uman. Când se întâmplă acest lucru, înseamnă că infecția este persistentă și poate progresa spre malignizare. Altfel spus, ea poate preciza și stadiul infecției HPV, spre deosebire de analiza ADN.

Testarea mARN prespune identificarea ARN-ului pentru proteinele E6 și E7 produse de tulpinile HPV cu risc înalt oncogen. Ele au un rol esențial în apariția cancerului de col uterin și sunt detectabile în leziunile precanceroase și canceroase.

Ce înseamnă genotipare HPV

Analiza HPV ADN este cunoscută și sub denumirea de test de genotipare HPV. Genotiparea se referă la identificarea tipurilor specifice de virus. În laborator, se urmărește recunoașterea ADN-ului viral al diferitelor tipuri de HPV. De obicei, materialul genetic se evidențiază prin tehnici de reacție în lanț a polimerazei (PCR), dar și prin alte metode moleculare. 

Cu ajutorul acestui test, pot fi identificate atât tulpinile înalt oncogene, adică cele pot duce la apariția cancerului, cât și cele cu risc probabil crescut, risc posibil crescut sau cu risc scăzut. 

Și testul ARNm HPV identifică tipuri specifice de virus. El pune în evidență însă doar cele 14 tulpini ale virusului asociate cu un risc crescut de cancer de col uterin. 

Cum se efectuează analiza HPV

Analiza HPV, indiferent că este de tip ADN sau ARNm, se realizează în același mod ca testul Babeș-Papanicolau: prin recoltarea unor celule de pe suprafața colului uterin. Se recomandă efectuarea testului în afara perioadei menstruale. 

De multe ori, cele două teste sunt efectuate împreună și poate fi utilizată aceeași probă pentru examinare dacă optezi pentru recoltarea testului Papanicolau în mediu lichid. Prin testarea simultană, elimini necesitatea unei prelevări noi în situația în care testul Papanicolau semnalează rezultate anormale. 

Pentru un rezultat concludent, cu 24 de ore înaintea recoltării probei ar trebui să eviți următoarele:

  • contactele sexuale;
  • spălăturile vaginale;
  • tratamentele intravaginale (ovule, geluri, creme);
  • utilizarea de lubrifianți sau de contraceptive vaginale;
  • utilizarea de tampoane intravaginale.

Recoltarea în sine a celulelor cervicale nu este dureroasă, dar un disconfort poate fi resimțit în momentul utilizării speculului pentru depărtarea pereților vaginali. Testul nu prezintă riscuri pentru femeie, dar pot exista reacții adverse uneori, sub forma unei sângerări vaginale ușoare. În următoarele 24-48 de ore de la efectuarea analizei, se recomandă evitarea contactelor sexuale și a spălăturilor vaginale.

De obicei, durează aproximativ 14 zile lucrătoare până la primirea rezultatului. Acesta poate fi:

  • Negativ/Normal, ceea ce înseamnă că virusul  HPV nu este prezent în proba analizată;
  • Pozitiv/Anormal, ceea ce înseamnă că virusul a fost identificat în probă. 

Cine trebuie să facă analize pentru depistarea infecției HPV

Testarea HPV este cea mai eficientă metodă de a preveni cancerul de col uterin. Potrivit specialiștilor Mayo Clinic, analiza uzuală ADN poate fi recomandată de medic în două situații:

  1. atunci când rezultatul testului Papanicolau semnalează anumite modificări ale celulelor scuamoase de la nivelul colului;
  2. după vârsta de 30 de ani.

Nu este recomandat să efectuezi testul ADN HPV de rutină testul dacă ai vârsta sub 30 de ani. Testarea de rutină este inutilă, pentru că virusul HPV este frecvent întâlnit la persoanele tinere. Rezultatul va fi pozitiv în aproape toate cazurile, dar, de cele mai multe ori, infecția dispare spontan în cel mult 2 ani. Modificările celulelor cervicale induse de virus se produc în mai mulți ani – de obicei, durează cel puțin 10 ani.

Testul ARNm poate fi mai concludent în cazul femeilor tinere. El evaluează specific riscul de progresie către cancerul de col uterin, spre deosebire de testele HPV uzuale de tip ADN.

Teste HPV pentru bărbați

Deși infecția HPV are urmări mult mai grave la femei, și bărbații se pot infecta cu diferite tipuri de virus și pot dezvolta câteva forme de cancer. HPV cauzează aproximativ 90% din cazurile de cancer anal la bărbați, jumătate din cazurile de cancer penian și aproape la fel de multe cazuri de cancer oral. În plus, ei au un rol important în transmiterea virusului, iar testarea HPV poate fi utilă în prevenirea răspândirii lui. 

Testul de tip ADN HPV poate fi efectuat și de bărbați, dar el nu este recomandat de rutină (screening), ca în cazul femeilor. Analiza HPV poate fi indicată bărbaților doar în anumite situații clinice specifice, de către medicul urolog sau infecționist, de regulă. 

În cazul lor, analiza HPV se efectuează dintr-o probă biologică recoltată fie din uretră, fie de pe suprafața unor leziuni anogenitale sau orale suspectate ca având etiologie HPV. Negii genitali sau alte leziuni anormale pot fi testate atât la bărbați, cât și la femei pentru a verifica tipurile de HPV implicate. 

Ce prețuri au analizele pentru depistarea HPV în România

Laboratoarele medicale pun la dispoziție diferite variante pentru analiza HPV. În cazul testului de tip ADN, se verifică prezența unui număr mai mic sau mai mare de tulpini HPV. 

Unele analize testează doar genotipurile 16 și 18 răspunzătoare de 70% din totalul cazurilor de col uterin, în timp ce altele urmăresc toate genotipurile cu risc crescut, în număr de 14. Alte teste HPV ADN verifică prezența a 24, 28, 35 și până la 37 de tulpini. Prețul analizei variază în funcție de numărul tulpinilor testate, astfel că poate costa între 184 de lei și 590 de lei. 

Analiza HPV ADN pentru bărbați cu probă recoltată din uretră are un preț între 300 și 380 de lei, în funcție de laborator. Genotiparea HPV a leziunilor costă 380 de lei. 

Testarea ARNm HPV este disponibilă în doar câteva clinici și are un preț între 480 și 523 de lei. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Vaccinarea anti-HPV: cine poate face vaccinul care previne cancerul de col uterin
Vaccinarea anti-HPV: cine poate face vaccinul care previne cancerul de col uterin
Primele analize de infertilitate recomandate. Ce metode se folosesc atunci când sarcina întârzie să apară
Primele analize de infertilitate recomandate. Ce metode se folosesc atunci când sarcina întârzie să apară
Analize pentru bolile cu transmitere sexuală. Cum se depistează
Analize pentru bolile cu transmitere sexuală. Cum se depistează
PARTENERI