Cancerul de col uterin – simptome și tratament

Publicat: 8 martie 2023, 07:52

Unul dintre puținele tipuri de cancer care pot fi prevenite prin vaccinare, cancerul de col uterin continuă să facă numeroase victime printre femei. În România, incidența lui este mult mai mare față de celelalte state europene. Dacă este diagnosticat în stadiu incipient, cancerul cervical poate fi vindecat. 

România se află de mulți ani pe primul loc în Uniunea Europeană atât în ceea ce privește incidența, cât și mortalitatea prin cancer de col uterin. Țara noastră înregistrează o rată a mortalității de peste trei ori mai mare decât media europeană. Din totalul cazurilor diagnosticate anual în Europa, 7,5% provin din România, iar aproximativ jumătate dintre ele sunt depistate în stadii avansate, când tratamentele au o eficiență limitată.

Ca frecvență, cancerul de col uterin este al treilea tip de cancer care afectează româncele, după cel de sân și cel colorectal, potrivit datelor GLOBOCAN din 2020. La nivel mondial, el este al patrulea tip de cancer ca frecvență în rândul femeilor.

Ce cauzează cancerul de col uterin

Peste 90% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt determinate de infecția cu virusul papiloma uman (HPV), care se transmite prin contact sexual. HPV este, de fapt, un grup de peste 200 de virusuri înrudite și numai 14 dintre ele au risc înalt oncogen. Două dintre ele, HPV 16 și HPV 18, sunt implicate în apariția a 70% dintre cancere.

Majoritatea femeilor care s-au infectat cu acest virus nu dezvoltă cancer de col uterin. De cele mai multe ori, HPV este eliminat din organism în cel mult 2 ani de la infectare, înainte de a produce complicații. Infecția persistentă este cea care duce la apariția unor leziuni precanceroase care, în timp și în lipsa unui tratament, evoluează în cancer. 

De mai bine de 15 ani, dispunem de vaccinuri care oferă protecție împotriva HPV și care pot preveni cancerul cervical, însă rata de vaccinare HPV se menține scăzută în România. Există, de asemenea, o metodă de screening a leziunilor precanceroase ale colului uterin: testul Babeș-Papanicolau.

Factori de risc pentru cancerul cervical

Potrivit medicilor National Cancer Institute, din SUA, există câțiva factori de risc importanți pentru cancerul de col uterin:

  • sistemul imunitar slăbit, care nu reușește eliminarea infecției HPV și a altor infecții din organism. HIV sau alte boli care slăbesc sistemul imunitar, precum și tratamentele imunosupresoare administrate împotriva cancerului ori bolilor autoimune cresc riscul de a dezvolta boala;
  • fumatul – riscul crește proporțional cu numărul țigărilor fumate zilnic și a duratei;
  • începerea vieții sexuale la o vârstă tânără – riscul de infectare cu tulpini HPV înalt oncogene și persistente este mai mare la femeile care devin active sexual înaintea vârstei de 18 ani;
  • partenerii sexuali multipli – crește riscul de infectare cu tulpini HPV înalt oncogene;
  • anticoncepționalele administrate pe termen lung – riscul de cancer cervical crește după 5 ani de utilizare. Motivele acestei asocieri nu sunt bine cunoscute;
  • sarcinile multiple – mai multe sarcini duse la termen cresc riscul de a dezvolta cancer de col uterin. Motivele acestei asocieri nu sunt bine cunoscute.

Ce simptome are cancerul de col uterin

Colul uterin, numit și cervix, este partea inferioară, îngustată, a uterului care face legătura cu vaginul. Leziunile precanceroase care evoluează în cancer se pot forma pe orice zonă a colului uterin. În cele mai multe cazuri, în stadiile timpurii, ele sunt asimptomatice și nu pot fi depistate decât cu prilejul controalelor ginecologice periodice. 

Când apar simptome în stadiile inițiale ale cancerului de col uterin, acestea pot fi:

  • sângerări vaginale după contacte sexuale;
  • sângerări vaginale după instalarea menopauzei;
  • sângerări vaginale între menstruații, menstruații abundente sau cu o durată mai mare decât de obicei;
  • secreții vaginale apoase, cu un miros neobișnuit sau care conțin sânge;
  • dureri pelvine sau dureri după contacte sexuale.

În stadii avansate, când cancerul de col uterin s-a extins mai departe de cervix, simptomele inițiale sunt completate de următoarele: 

  • scaune eliminate cu dificultate, dureroase sau sângerări rectale odată cu scaunele;
  • dificultate la urinare, durere la urinare sau sânge în urină;
  • durere de spate;
  • umflarea picioarelor;
  • dureri abdominale;
  • oboseală.

Aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni decât cancerul de col. Prin ignorarea lor, vei întârzia diagnosticul, iar tratamentul este mai puțin eficient în stadiile avansate ale maladiei. 

Cum se tratează cancerul de col uterin

Există cinci stadii ale cancerului de col uterin, iar opțiunile terapeutice sunt recomandate în funcție de stadiul de la momentul diagnosticului, dar și de alți factori, precum vârsta și starea generală de sănătate a femeii sau diferite circumstanțe individuale. Unele tratamente afectează fertilitatea, așa încât opțiunile terapeutice trebuie să țină cont și de preferințele fiecărei paciente.

Tratamentul cancerului de col uterin poate implica una sau mai multe dintre următoarele opțiuni:

Intervenții chirurgicale

În funcție de stadiul cancerului, există mai multe tipuri de intervenții chirgicale la care se poate recurge:

  • conizația, intervenție care presupune îndepărtarea unei zone de țesut cervical de formă conică. Ea se poate realiza prin mai multe tehnici, fiecare fiind indicată în funcție de particularitățile cazului: clasică (cu bisturiul), cu laser sau printr-o metodă numită LEEP, care utilizează un electrod alimentat electric pentru a exciza țesutul cervical;
  • crioterapia, care presupune aplicarea pe colul uterin a unei sonde de metal la o temperatura foarte scăzută pentru a distruge celulele tumorale prin înghețare;
  • biopsia ganglionului limfatic santinelă este o intervenție chirurgicală prin care este extirpat primul ganglion limfatic invadat de celulele tumorale de la nivelul colului. El este identificat cu ajutorul unui marker radioactiv care se injectează în vecinătatea tumorii;
  • histerectomia, care poate fi totală (sunt extirpate colul uterin și uterul) sau radicală (sunt îndepărtate uterul, colul uterin, treimea superioară a vaginului și o zonă vastă de ligamente și țesut care înconjoară aceste organe, uneori și ovarele, trompele uterine și ganglionii limfatici pelvini);
  • trachelectomia, o intervenție similară histerectomiei, prin care se îndepărtează colul uterin și treimea superioară a vaginului, dar cu diferența că se conservă uterul pentru a nu afecta capacitatea de procreare a femeii;
  • exenterația pelvină totală, o operație complexă, care este utilizată în stadiile avansate ale cancerului de col uterin. Ea implică excizarea chirurgicală a colului uterin, vaginului, ovarelor și a nodulilor din vecinătate, dar și a colonului inferior, rectului și vezicii urinare, cu reconstrucția acestor organe. 

Radioterapia în cancerul de col uterin

Există două tipuri de radioterapie ce pot fi recomandate în tratamentul cancerului cervical: externă și internă (numită brahiterapie). Ele sunt utilizate atât ca proceduri terapeutice, cât și ca terapii paliative, pentru a reduce severitatea simptomelor și a îmbunătăți calitatea vieții pacientelor ajunse în cancerul de col uterin avansat.

Radioterapia utilizează raze X pentru a distruge celulele canceroase. În radioterapia externă, fasciculul de radiații ionizante este livrat din exterior asupra formațiunii tumorale. În radioterapia internă, se introduc dispozitive radioactive în imediata vecinătate a tumorii (prin vagin), cu avantajul că se poate administra o doză mare de radiație. De asemenea, afectarea țesuturilor sănătoase din jur este minimă. 

Chimioterapia

Chimioterapia utilizează substanțe numite citostatice pentru a opri creșterea tumorii fie prin distrugerea celulelor tumorale, fie prin oprirea diviziunii lor. Chimioterapia poate fi administrată singură sau împreună cu alte tratamente în cancerul de col uterin. 

Se pot prescrie diferite tipuri de chimioterapice, unice sau în combinație, oral și/sau intravenos. Ele se pot administra atât înainte, cât și după tratamente chirurgicale, atunci când este cazul. 

Terapia țintită în cancerul de col uterin

Terapia țintită utilizează medicamente sau alte substanțe care blochează acțiunea unei anume proteine, enzime sau altor molecule implicate în creșterea și multiplicarea celulelor canceroase. 

Terapia țintită poate fi administrată singură sau în asociere cu alte tratamente: chimioterapie, radioterapie sau intervenții chirurgicale.

Imunoterapia în cancerul de col uterin

În stadiile avansate de boală sau atunci când celelalte tratamente se dovedesc ineficiente, se poate recurge la imunoterapie – un tip de tratament care declanșează un răspuns imun împotriva celulelor tumorale. 

În practica medicală, cel mai frecvent se administrează imunoterapia pasivă, care presupune administrarea unor anticorpi antitumorali. Contrar opiniei generale, imunoterapia nu este lipsită de reacții adverse. Unele sunt asemănătoare chimioterapiei, iar altele sunt de tip imun.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Vaccinarea anti-HPV: cine poate face vaccinul care previne cancerul de col uterin
Vaccinarea anti-HPV: cine poate face vaccinul care previne cancerul de col uterin
Analize pentru bolile cu transmitere sexuală. Cum se depistează
Analize pentru bolile cu transmitere sexuală. Cum se depistează
Ce boli poți să iei prin sărut. Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a săruta pe cineva
Ce boli poți să iei prin sărut. Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a săruta pe cineva
PARTENERI