Alimentele ultraprocesate pot crește riscul de osteoartrită. Oamenii de știință au arătat că acestea pot dezvolta depozite de grăsimi în mușchii coapsei. Aceasta se poate întâmpla chiar dacă se limitează aportul caloric și există activitate fizică în rutina zilnică.
Un studiu publicat în cadrul întâlnirii anuale a Radiological Society of North America (RSNA) a sugerat că creșterea grăsimii intramusculare ca urmare a consumului de alimente ultraprocesate poate favoriza riscul de apariție a osteoartritei în zona genunchiului. Aceasta se poate instala indiferent de aportul zilnic de calorii sau de nivelul de activitate fizică.
Alimentele ultraprocesate pot crește riscul de osteoartrită
La realizarea studiului au participat 666 de persoane, mai exact 455 de bărbați și 211 femei, care nu sufereau de osteoartrită. Acestea aveau o vârstă medie de 60 de ani, potrivit Men’s Journal. În medie, participanții erau supraponderali, cu un indice de masă corporală (IMC) de 27. Aproximativ 40% dintre alimentele pe care le-au consumat în ultimul an au fost ultraprocesate.
Participanții au fost evaluați cu ajutorul unor teste de imagistică prin rezonanță magnetică (RMN). În urma analizei datelor colectate, s-a observat că pe măsură ce aportul de alimente ultraprocesate crește, cu atât crește acumularea de grăsime intramusculară în mușchii coapsei. Modificările se instalează indiferent de aportul caloric, conform SciTechDaily.
„Noutatea acestui studiu este că investighează impactul calității dietei, în special rolul alimentelor ultra-procesate în relație cu grăsimea intramusculară din mușchii coapsei evaluată prin RMN.” a explicat Zehra Akkaya, unul dintre autorii studiului, cercetător și doctor.
Studiul prezentat în Radiological Society of North America a urmărit efectele alimentației. Cercetarea a fost efectuată deoarece folosirea ingredientelor naturale și minim procesate în multe diete actuale s-a redus. Cel mai frecvent sunt înlocuite cu ingrediente care au fost prelucrate industrial și li s-au adăugat arome artificiale și coloranți sau au fost modificate chimic.
O dietă bogată în alimente ultraprocesate poate avea mai multe efecte adverse
În general, categoria alimentelor ultraprocesate include produse deja preparate pentru consum sau care au nevoie de o pregătire suplimentară minimă. De obicei, alimentele ultraprocesate au termene de valabilitate mai lungi și pot fi foarte atrăgătoare deoarece lasă impresia că sunt convenabile. De fapt, includ o combinație de zahăr, grăsimi, sare și carbohidrați care poate afecta sistemul de recompensă al creierului. Această potențială modificare poate îngreuna oprirea alimentației.
De regulă, gestionarea factorilor modificabili asociați stilului de viață a fost principala măsură pentru a preveni osteoartrita. În general, s-a urmărit prevenirea obezității cu ajutorul unei alimentații echilibrate și a practicării unor exerciții fizice. Prezența acestei afecțiuni poate influența în mod semnificativ riscul de osteoartrită în zona genunchiului.
Studiul a explorat modul în care consumul de alimente ultraprocesate poate influența compoziția musculară. Aceasta a oferit informații valoroase asupra influenței alimentației asupra sănătății musculare, potrivit ScienceDaily.
„Deoarece această afecțiune este strâns legată de obezitate și de alegerile nesănătoase ale stilului de viață, există căi potențiale pentru modificarea stilului de viață și managementul bolii. Înțelegerea acestei relații ar putea avea implicații clinice importante, deoarece oferă o nouă perspectivă asupra modului în care calitatea dietei afectează sănătatea musculo-scheletică.” a mai declarat Z. Akkaya.