Atunci când vrei să consumi produse congelate, ia în considerare conținutul lor nutritiv și ce efecte poate avea includerea acestora în alimentație asupra sănătății. Citește despre alimente congelate care pot fi dăunătoare.
Congelarea este o metodă eficientă de depozitare a alimentelor pentru perioade lungi, cu scopul de a fi folosite la prepararea a diferite rețete culinare. Marea majoritate a produselor păstrate astfel se mențin sănătoase. Însă, o parte dintre acestea pot ridica riscuri pentru sănătate.
Alimente congelate care pot fi dăunătoare
Unele alimente congelate, cum ar fi legumele, fructele și produsele din cereale integrale, nu sunt deloc dăunătoare. Totodată, există unele categorii de alimente pe care persoanele care doresc să-și îmbunătățească sau să-și protejeze sănătatea inimii este de preferat să le evite.
Dacă se întâmplă ca alimentele congelate să fie singura variantă de consum, poți compara etichetele alimentelor. În acest mod, poți alege produsul care conține mai puțină sare, zahăr și grăsimi trans.
Alimentele congelate prezintă un conținut bogat în zahăr, grăsimi sau sare. În același timp, li se adaugă conservanți, coloranți și arome artificiale. Acestea permit produselor să aibă o durată de valabilitate mai lungă. Alimentele congelate se pot asocia cu un risc mai ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare.
Totuși, unele legume congelate pot avea efecte benefice asupra sănătății intestinale. În această categorie se pot regăsi: mazăre, fasole verde, spanac, broccoli, legume rădăcinoase și edamame.
Produse de patiserie congelate
Produsele de patiserie congelate, cum ar fi rulourile cu scorțișoară, biscuiții, vafele și rețetele de deserturi prezintă un conținut crescut de: sare, zahăr și grăsime. Consumul acestor alimente congelate care pot fi dăunătoare se poate asocia cu un risc ridicat de afecțiuni ale inimii.
Cartofi prăjiți congelați
Cartofii prăjiți congelați prezintă un conținut ridicat de grăsimi și calorii. Marea majoritate a produselor de acest tip au un profil nutritiv redus. Acestea pot avea un conținut ridicat de sare, în timp ce mulți producători aleg să utilizeze la preparare ulei de palmier, un tip de ulei vegetal care poate ridica mai multe riscuri pentru sănătate, dacă îl consumi în cantități mari.
Pizza congelată
Pizza congelată este un aliment bogat în calorii, sare și grăsimi, potrivit New York Post. Deși există alternative mai sănătoase, cum ar fi rețetele cu crustă subțire acoperită cu legume, majoritatea tipurilor de pizza congelate au o crustă mai groasă de cereale rafinate, acoperită cu brânză și carne procesată.
Plăcinte congelate
Plăcintele congelate se pot regăsi printre aceste alimente congelate care pot fi dăunătoare. Chiar dacă se pot prepara ușor și rapid, acestea se numără printre alimentele congelate cu cele mai multe calorii și grăsimi. Aceste produse prezintă o valuare nutrițională redusă. Excesul de calorii și grăsimi poate provoca o creștere în greutate. Astfel, poate determina o serie de afecțiuni precum: boli de inimă, colesterol ridicat, sindrom metabolic sau diabet de tip 2.
Paste congelate
Ingredientele din preparatele de paste congelate sunt foarte procesate, conform SheFinds. Acestea includ: făinuri rafinate, aditivi artificiali, conservanți și arome. Alimentele procesate pot fi dificil de digerat în sistemul digestiv și pot cauza iritații sau inflamații.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.