Cum identifici zahărul ascuns din alimente. Denumirile sub care îl găsești pe etichete

Publicat: 4 noiembrie 2024, 07:23

Majoritatea oamenilor consumă zahăr în exces, iar de multe ori, fără să știe. Pe etichetele alimentelor, zahărul se găsește sub mai bine de 60 de nume diferite, ceea ce face dificilă identificarea lui. Chiar și produse care nu au gust dulce sau care par sănătoase pot conține diverse forme de zahăr. Află cum recunoști zahărul ascuns din alimente. 

Zahărul adăugat nu se găsește doar în deserturi precum prăjiturile, fursecurile și bomboanele. El este prezent și în multe alimente sărate, cum ar fi pâinea și sosul pentru paste. Chiar și unele alimente promovate ca fiind naturale sau sănătoase au diverse zaharuri adăugate. 

Aproape trei sferturi (74%) dintre alimentele ambalate și vândute în magazine conțin zahăr, potrivit University of California, San Francisco, specializată exclusiv în științe medicale și sănătate. Așadar, este foarte probabil să consumi zahăr fără să știi și să depășești cantitatea maximă recomandată din această cauză. 

Sub ce denumiri poți găsi zahărul ascuns din alimente

Zahărul poate fi adăugat sub multe forme și nume în produsele procesate, iar unele nu sunt ușor de identificat de către consumatori. El poate fi găsit sub cel puțin 61 de denumiri diferite pe etichetele alimentelor. Unele dintre ele, cum sunt glucoza, fructoza și sucroza, sunt ușor de recunoscut, dar altele au denumiri mai neobișnuite și sunt mai greu de identificat. 

Zahărul poate fi adăugat în alimente sub formă solidă sau lichidă (siropuri), conform Healthline.

Zahăr sub formă solidă

Pentru a face alegeri mai informate și a-ți reduce aportul de zahăr, caută pe etichetele produselor procesate următoarele denumiri de zahăr sub formă solidă:

  • zahăr din sfeclă
  • zahăr brun
  • zahăr din trestie
  • zahăr din suc de trestie
  • malț de orz
  • zahăr pudră fin
  • zahăr de cocos
  • fructoză cristalină
  • zahăr de curmale
  • extract de malț pudră
  • concentrat de suc de fructe
  • zahăr auriu
  • zahăr invertit
  • maltodextrină
  • maltoză
  • panela sau rapadura
  • zahăr de palmier
  • zahăr brut organic
  • suc din trestie de zahăr evaporat

Siropuri

Zahărul ascuns din alimente poate fi și sub formă de siropuri. Când le consumi în exces, acestea sunt la fel de nocive pentru sănătate precum zahărul solid. 

Siropurile sunt lichide vâscoase obținute din cantități mari de zahăr dizolvat în apă. Acestea se găsesc într-o varietate mare de alimente, dar cel mai adesea în băuturi reci și alte lichide.

Caută pe etichetele produselor următoarele denumiri:

  • nectar de agave
  • sirop de roșcove
  • sirop auriu
  • sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză
  • sirop de malț
  • sirop de arțar
  • melasă
  • sirop de ovăz
  • sirop de orez

Există zaharuri sănătoase?

Producătorii alimentari înlocuiesc uneori zahărul alb cu îndulcitori considerați sănătoși pentru a-și face produsele să pară inofensive. Acești îndulcitori sunt nerafinați și provin din seva, fructele, florile sau semințele plantelor. Exemple de astfel de zaharuri includ: 

  • nectarul/siropul de agave
  • siropul de mesteacăn
  • zahărul de cocos
  • mierea
  • siropul de arțar
  • zahărul brut
  • zahărul din trestie
  • siropul de sfeclă

Zahărul ascuns din alimente poate fi dificil de identificat chiar și pe ambalaje. Pe etichetele produselor care conțin aceste zaharuri se precizează adesea că nu conțin zahăr rafinat. Acest lucru înseamnă doar că nu conțin zahăr alb, dar au zahăr adăugat. 

Zaharurile nerafinate au, de obicei, un indice glicemic ușor mai mic decât zahărul alb și conțin câțiva nutrienți. Cu toate acestea, cantitatea este foarte mică. Deși pot părea o alternativă mai sănătoasă, zahărul nerafinat este tot zahăr și nu există dovezi că înlocuirea unei forme de zahăr cu altele ar aduce beneficii. Așadar, dacă vezi aceste denumiri pe eticheta unui aliment, amintește-ți că trebuie să consumi cu moderație produsul respectiv.

Singurele forme de zahăr care nu sunt dăunătoare pentru sănătate sunt cele naturale din fructe, legume și lactate. Chiar dacă unele fructe conțin zaharuri naturale în cantități mari, fibrele și antioxidanții atenuează creșterea glicemiei. În plus, fibrele din fructe și legume sunt sățioase și le fac mai greu de consumat în cantități mari. 

Pe lângă zaharuri, alimentele integrale oferă mulți nutrienți benefici pentru sănătate. De exemplu, o cană (240 ml) cu lapte conține 3 lingurițe (13 grame) de zahăr, dar și 8 grame de proteine și aproximativ 25% din necesarul zilnic de calciu și vitamina D. Aceeași cantitate de cola conține aproape de două ori mai mult zahăr și niciun alt nutrient. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cu ce se hrănesc celulele canceroase. Este posibil să le înfometăm? Ce rol are zahărul în dezvoltarea lor
Cu ce se hrănesc celulele canceroase. Este posibil să le înfometăm? Ce rol are zahărul în dezvoltarea lor
Xilitolul, un îndulcitor foarte popular, poate crește riscul de infarct și atac cerebral
Xilitolul, un îndulcitor foarte popular, poate crește riscul de infarct și atac cerebral
Tot ce trebuie să știi despre zahăr: cât poți consuma zilnic, tipuri și efecte
Tot ce trebuie să știi despre zahăr: cât poți consuma zilnic, tipuri și efecte
PARTENERI