Fagurele de miere: beneficii și riscuri pentru sănătate

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 2 noiembrie 2023, 07:20

Fagurele de miere este comestibil și poate asigura o mulțime de beneficii pentru sănătate. În același timp, se recomandă să eviți consumul excesiv deoarece poate cauza efecte adverse. Citește despre beneficiile și riscurile pe care le poate avea fagurele de miere.

Reclamă

Fagurele reprezintă un aliment natural produs de albinele melifere cu scopul de a depozita mierea și polenul sau pentru a-și adăposti larvele. Acesta se alcătuiește dintr-o serie de celule hexagonale construite din ceară de albine care, în general, conțin miere brută.

Fagurele de miere

Fagurele de miere asigură un conținut ridicat de antioxidanți și carbohidrați, iar preponderent este format din apă. În același timp, oferă concentrații reduse de substanțe nutritive, precum: calciu, zinc, magneziu, vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, vitamina C, vitamina D vitamina E și proteine, conform Australian Bee Products.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fagurele poate include: miere crudă, polen de albine, propolis sau lăptișor de matcă. Totuși, aceste produse pot fi găsite numai în concentrații mici. Mierea crudă diferă de mierea de pe piață deoarece nu este pasteurizată sau filtrată.

Mierea crudă se găsește cu o textură mai accentuată decât mierea filtrată. În plus, celulele ceroase pot fi mestecate așa cum mesteci gumă. Conține enzime precum glucozoxidaza, care îi oferă proprietăți antimicrobiene și antibacteriene.

Reclamă

Mierea crudă are șanse mai reduse să fie contaminată cu îndulcitori, precum siropul de porumb cu un conținut ridicat de fructoză. De asemenea, în general, tinde să asigure mai mulți antioxidanți decât mierea procesată.

Antioxidanții sunt compuși vegetali benefici care sprijnă sănătatea generală, diminuează inflamația și protejează organismul împotriva bolilor. Polifenolii reprezintă cel mai abundent tip de antioxidant al mierii. Acestea pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta: diabet, demență, afecțiuni cardiace și anumite tipuri de cancer.

În plus, fagurele de miere conține ceară de albine, potrivit Healthline. Aceasta asigură acizi grași cu lanț lung și alcooli care nu afectează sănătatea inimii. Cele două tipuri de compuși pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol.

Reclamă

Totuși, este indicat să iei în considerare posibilele reacții alergice. Consumul de cantități mari de fagure poate provoca obstrucții la nivelul stomacului și, deoarece conține miere, crește riscul de contaminare cu sporii de Clostridium botulinum.

Poate contribui la gestionarea diabetului

Fagurele poate fi o alternativă bună la zahăr pentru persoanele cu diabet. Mierea sa este mult mai dulce decât acesta, așa că ai nevoie de cantități mai mici pentru a obține același nivel de dulceață. În plus, poate ridica nivelul de zahăr din sânge mai puțin decât zahărul rafinat. Alcoolii găsiți în ceara de albine pot ajuta la reducerea rezistenței la insulină, o afecțiune care contribuie la creșterea nivelului de zahăr din sânge.

Poate îmbunătăți funcția ficatului

Fagurele de miere poate ajuta la menținerea sănătății ficatului. Acesta îi poate îmbunătăți funcția și poate ameliora simptomele în cazul persoanelor cu afecțiuni ale ficatului. De asemenea, poate ameliora: balonarea, durerea și greața.

Poate sprijini sănătatea inimii

Consumul de fagure poate îmbunătăți sănătatea inimii. Acizii grași cu lanț lung și alcoolii găsiți în ceara de albine pot reduce nivelul crescut de colesterol din sânge, un factor de risc pentru apariția bolilor de inimă. Acesta poate reduce colesterolul LDL, denumit și colesterolul rău, și poate crește colesterolul HDL, mai precis colesterolul bun. În plus, înlocuirea zahărului cu miere poate contribui la scăderea nivelului de trigliceride din sânge.

Pentru a înlocui zahărul și înducitorii artificiali, poți folosi stevia. Aceasta nu adaugă carbohidrați sau calorii în dietă.

Poate ameliora tusea la copii

Copiii sunt predispuși la infecții ale tractului respirator superior, care pot cauza tuse. În acest caz, fagurele de miere le poate ameliora tusea. În plus, cel care conține miere de hrișcă îi poate ajuta să aibă un somn mai odihnitor.

Poate proteja împotriva infecțiilor

Fagurele îți poate ajuta organismul să lupte împotriva anumitor tipuri de ciuperci și bacterii, inclusiv: Staphylococcus aureus, Candida albicans, Salmonella enterica și Escherichia coli. De asemenea, poate avea proprietăți antibacteriene, care pot contribui la protejarea intestinului împotriva parazitului Giardia lamblia.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
Alimente bogate în bor. Ce rol are acest mineral în organism
Proprietățile medicinale ale sucului de cireșe. Ce efecte produce în organism
Proprietățile medicinale ale sucului de cireșe. Ce efecte produce în organism
Proprietățile medicinale ale sucului de cireșe. Ce efecte produce în organism
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
Alimente pentru sănătatea colonului. Cum pot sprijini funcțiile sistemului digestiv
Reclamă
PARTENERI
icon