Extractul de rădăcină de cicoare este frecvent folosit ca supliment alimentar datorită proprietăților sale medicinale. Acesta poate fi eficient în tratarea a diferite afecțiuni cronice și boli. Citește despre beneficiile rădăcinii de cicoare.
Cicoarea provine dintr-o plantă erbacee perenă, care face parte din familia păpădiei. În general, aceasta poate fi recunoscută datorită florilor de culoare albastru deschis. Rădăcina are un aspect asemănător cu cel al lemnului, prin compoziția sa fibroasă.
Beneficiile rădăcinii de cicoare
Rădăcina de cicoare crudă are un conținut nutritiv bogat în: vitamina B6, vitamina C, mangan, potasiu, fibre, proteine, sodiu, zaharuri, grăsimi trans, grăsimi polinesaturate și grăsimi saturate, conform Dr. Axe.
De asemenea, fibrele acesteia conțin inulină, un tip de carbohidrat obținut din plante, care nu poate fi descompus de enzimele digestive. De obicei, se produce prin extragerea inulinei din rădăcinile plantelor de cicoare.
Inulina reprezintă un tip de fibră solubilă și un tip de prebiotic. Fibrele solubile pot reține apa, ceea ce poate adăuga volum alimentelor. Rădăcina de cicoare se include frecvent în rețete, deoarece asigură capacitatea de a reține umiditatea și de a crea o textură cremoasă.
În plus, fibrele solubile pot contribui la încetinirea timpului necesar alimentelor să călătorească prin sistemul digestiv. Astfel, îți pot oferi senzație de sațietate mai mult timp și pot stabiliza nivelul de zahăr din sânge.
Prebioticele reprezintă anumite tipuri de carbohidrați. Acestea pot stimula dezvoltarea și activitatea bacteriilor benefice prezente în intestin.
Poate sprijini sănătatea intestinală
Beneficiile rădăcinii de cicoare pot include un rol de prebiotic, datorită căruia aceasta poate sprijini sănătatea intestinală. Poate susține dezvoltarea bacteriilor bune din intestin, poate contribui la îmbunătățirea sănătății digestive, poate stimula funcția imunitară, poate îmbunătăți absorbția nutrienților și poate diminua inflamația.
Poate preveni sau întârzia apariția diabetului
Extractul de rădăcină de cicoare ar putea îmbunătăți nivelul de adiponectină, o proteină care poate regla nivelul de zahăr din sânge și descompunerea acizilor grași. Din aceste motive, ar putea întârzia sau preveni debutul precoce al diabetului și ar putea îmbunătăți mișcările intestinale datorită conținutului bogat în fibre.
Te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus
Printre beneficiile rădăcinii de cicoare se poate regăsi susținerea procesului de slăbire. Inulina prezentă în rădăcina de cicoare te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus, mai ales în cazul persoanelor cu prediabet. Poate fi utilă dacă vrei să ajungi la o greutate optimă și, în general, nu provoacă iritații ca alte substanțe, potrivit Stylecraze.
Poate avea proprietăți antiinflamatoare
Cicoarea este o sursă importantă de polifenoli din plante, compuși naturali care pot oferi capacitatea de a contribui la combaterea inflamației. Inflamația se regăsește printre principalele cauze ale afecțiunilor cronice. Astfel, ameliorarea acesteia poate avea un rol de prevenție.
Mai mult, rădăcina de cicoare ar putea atenua simptomele determinate de bolile autoimune. Printre acestea se poate regăsi boala Hashimoto, o afecțiune tiroidiană care cauzează simptome precum creștere în greutate și oboseală.
Poate proteja ficatul
Beneficiile rădăcinii de cicoare pot avea efecte asupra ficatului. Extractul de rădăcină de cicoare poate îndeplini un rol major în protejarea împotriva formării radicalilor liberi. Astfel, poate preveni potențiala toxicitate la nivelul ficatului. Tratamentul cu extract de cicoare ar putea trata leziunile hepatice induse de alcool.
Datorită proprietăților antioxidante, extractul din rădăcină de cicoare ar putea stimula sistemul de apărare al organismului, în timp ce poate detoxifia ficatul.
Poate ajuta la gestionarea osteoartritei
Extractele de rădăcină de cicoare pot oferi proprietăți antiinflamatoare care ar putea contribui la tratarea osteoartritei. Aceasta ar putea ameliora durerea și rigiditatea articulațiilor, două simptome neplăcute ce pot apărea în cazul acestei afecțiuni.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.