Înainte de a apela la medicamente pentru somn, poți încerca metode naturale pentru a te odihni mai bine pe parcursul nopții. Anumite substanțe nutritive te pot ajuta să adormi mai repede. Citește despre nutrienți pentru un somn odihnitor.
Spre deosebire de pastilele pentru somn, nutrienții care îți pot îmbunătăți calitatea somnului provoacă efecte adverse precum somnolența. În general, aceștia sunt considerați a fi siguri deoarece se găsesc în mod natural în alimentație sau în corpul uman.
Nutrienți pentru un somn odihnitor
Există micronutrienți și hormoni, care te pot ajuta să te odihnești și care pot fi eficienți în tratarea tulburărilor de somn. Aceștia pot fi incluși ușor într-o dietă echilibrată prin intermediul alimentelor și suplimentelor alimentare.
Înainte de a începe să-ți administrezi orice suplimente, se recomandă să ceri consultul unui medic. Suplimentele pot interacționa cu anumite medicamente și pot avea efecte adverse dacă nu le consumi în cantități adecvate.
Melatonină
Melatonina este unul dintre cele mai cunoscute suplimente pentru somn. Creierul produce acest hormon natural pe parcursul nopții pentru ca organismul să poată adormi. Melatonina sintetică imită acest hormon natural și te poate ajuta să adormi mai repede. Totuși, poate avea efecte secundare, cum ar fi: dureri de cap, stomac deranjat, oboseală în timpul zilei și vise bizare, conform CNET.
Magneziu
Magneziul reprezintă un mineral esențial pentru: funcționarea mușchilor și creierului, dezvoltarea oaselor și echilibrarea tensiunii arteriale. Mai mult, te poate ajuta să adormi noaptea și se regăsește printre acești nutrienți pentru un somn odihnitor. Acesta poate trata insomnia deoarece poate avea un rol în reglarea ritmului circadian. Nivelurile reduse de magneziu se asociază cu un somn slab. Totodată, nivelurile prea ridicate de magneziu pot determina: crampe, senzație de vomă și diaree.
Acizi grași omega 3
Consumul de acizi grași omega 3 se asociază cu o durată și o calitate a somnului mai bune. Aceștia te pot face să dormi mai mult și să adormi mai repede, potrivit Eating Well. De asemenea, pot reduce numărul de treziri pe perioada nopții și pot ajuta la reglarea ritmului circadian.
Mușețel
Mușețelul este o floare utilizată frecvent pentru a induce somnolență și a atenua simptomele asociate cu anxietatea, fiind printre acești nutrienți pentru un somn odihnitor. Dacă îl administrezi noaptea, mușețelul poate avea efecte de calmare și poate induce o stare de somn. Flavonoidele, substanțele chimice găsite în plante, se asociază cu neuroreceptorii GABAA din creier.
Rădăcină de valeriană
Rădăcina de valeriană provine dintr-o floare albă originară din Europa și Asia. Planta se folosește ca tratament pentru: crampe, dureri de cap și insomnie. Rădăcina de valeriană poate îmbunătăți calitatea somnului pentru persoanele care se confruntă cu simptome de menopauză.
Vitamina D
Administrarea unui supliment de vitamina D poate fi utilă dacă suferi de un deficit. Nivelurile scăzute de vitamina D se leagă de o calitate slabă a somnului. Vitamina D este necesară în toate țesuturile din creier, în special în părțile esențiale pentru somn, fiind unul dintre acești nutrienți pentru un somn odihnitor. Vitamina D este implicată în susținerea unor procese neurologice, iar unul dintre simptomele deficienței este oboseala.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.