Alimente care îți deteriorează sănătatea. Ce este indicat să eviți pentru a-ți proteja organismul

Publicat: 12 iunie 2024, 07:55

Unele alimente prezintă un dezechilibru de substanțe în compoziție, care îți poate afecta sănătatea generală a organismului. Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness, și Mihail Pautov, medic chirurg, au vorbit despre alimente care îți deteriorează sănătatea, în episodul 16, din sezonul 6, la MediCOOL.

Carmen Brumă și Mihail Pautov au discutat despre conținutul nutritiv al alimentelor, au argumentat de ce o parte dintre acestea îți pot afecta starea de sănătate și au explicat ce se întâmplă dacă le incluzi frecvent în dietă.

Alimente care îți deteriorează sănătatea

Atunci când îți organizezi alimentația, este important să acorzi atenție etichetei nutriționale a produselor pentru a vedea ce urmează să consumi. Chiar dacă pot părea inofensive, o parte dintre alimente prezintă anumite substanțe în exces.

De asemenea, se recomandă să acorzi mare atenție categoriilor de produse, care ridică riscul de a dezvolta cancer. În același timp, copiii și adolescenții au nevoie de supravegherea unui adult în ce privește alegerile alimentare.

Supă la plic

Supa la plic se prepară în maximum 5 minute, dar aceasta conține foarte multă sare. În general, supele la plic au între 0,7 și 12,8 grame de sare la fiecare o sută de grame. Pot fi consumate în siguranță doar ocazional, cum ar fi pe durata zborului cu avionul. După consum, pentru a înlătura excesul de sare, poți face exerciții jumping Jacks și poți bea o sticlă cu apă.

,,Ne hidratăm ca să înlăturăm excesul de sare.” – Mihail Pautov, medic chirurg

Budincă

Budinca se regăsește printre aceste alimente care îți deteriorează sănătatea și are în compoziție: polisorbat 20, polisorbat 80 și zahăr în exces. Polisorbatul 20 și polisorbatul 80 se găsesc sub formă de E432 și E433. Aceștia pot afecta mucoasa intestinală. Un studiu in vitro prezentat în revista Molecular Nutrition arată efectele consumului în exces ale acestor două substanțe.

,,Concret, celulele din intestine în loc să stea legate, se desfac și devin permeabile. Sunt ca o țesătură care are o barieră. Gândiți-vă că intestinul ține tot ce este deșeu. Când aceste celule se desfac, acel deșeu intră în corp și apar: inflamația, durerea de cap, alături de tot felul de probleme. Mergem la doctor, nu ne dăm seama de unde sunt. Dar, de fapt, un exces din această budincă poate să le cauzeze.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

Crenvurști

Pentru a-ți proteja sănătatea, poți să mănânci zilnic doar un crenvurst. Acesta are aproximativ 50 de grame. Dacă mănânci peste 50 de grame de mezeluri sau carne procesată pe zi, conform studiului din 2005, care însumează o revizie a 800 de alte studii, te confrunți cu un risc crescut de apariție a cancerului colono-rectal cu 18%. Un consum sigur se limitează la aproximativ doi crenvurști pe săptămână.

Granola

Granola este, de fapt, un amestec format din: cereale, semințe și foarte mult zahăr. Amestecul rezultat se ține la cuptor astfel încât să capete această textură crocantă. Când mănânci granola, mănânci acrilamidă deoarece se produce în timpul procesului de preparare termică. Acrilamida este un produs toxic, care apare la temperaturi foarte ridicate și la prepararea prin prăjire. Are potențial cancerigen, dacă depășești o anumită cantitate, de aceea se numără printre aceste alimente care îți deteriorează sănătatea.

Energizant

Pentru anumite categorii de persoane energizantele sunt folositoare, cum ar fi sportivii de performanță sau persoanele care depun eforturi fizice mari, de exemplu, maratoniștii sau alpiniștii. O persoană sedentară nu are nevoie de acest produs, iar în cazul copiilor și adolescenților consumul le poate afecta starea de sănătate.

Un energizant conține: foarte multe vitamine, taurină, carnitină, substanțe energizante, o doză ridicată de cofeină și foarte mult zahăr. Acesta poate avea până la 15 grame de zahăr la o sută de mililitri și aproximativ 32 de miligrame de cofeină la o sută de grame.

Un energizant este echivalentul aproximativ al unei cafele și jumătate, în unele cazuri a două cafele. În situația unei persoane, care lucrează foarte mult nu este neapărat dăunător.

,,Există din ce în ce mai mulți elevi care stau pe bancă în parc și beau 4 astfel de energizante. Atunci apare supradoza de cofeină.” – Mihail Pautov, medic chirurg

,,Sunt copii și adolescenți, care beau câte 1-2 litri de energizant sau persoane complet sedantare, care stau toată ziua la birou, nu se mișcă și care consumă peste 2 litri de energizant. Dacă vrei să știi cu adevărat ce este în produse și vrei să ții o evidență, poți să-ți iei aplicația InfoCons și afli o grămadă de informații, care îți pot fi de folos.” – Carmen Brumă, tehnician nutriționist și antrenor fitness

Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Statul prelungit pe scaun poate afecta sănătatea inimii. Un studiu arată că poate fi dăunător inclusiv persoanelor care fac sport în timpul liber
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
PARTENERI