Alimentele ce se digeră lent pot provoca balonare și gaze intestinale. Acestea îți pot determina un puternic disconfort abdominal și îți pot afecta desfășurarea activităților zilnice. Citește despre alimente care cauzează balonare.
Unele alimente tind să rămână mai mult timp în intestine decât ar trebui . Aceste tipuri de alimente încep să se descompună și să fermenteze. Senzația de balonare cauzată de acestea după consum reprezintă gaze, care se acumulează în interior sistemului digestiv.
Alimente care cauzează balonare
Există mai multe motive pentru care unele alimente provoacă balonare. O parte dintre acestea pot atrage apă în intestin, pot conține gaze sau pot fi fermentate de bacteriile intestinale, care produc gaz ca produs secundar. Alimentele care necesită mestecare pentru mai mult timp pot introduce exces de aer în intestin.
Fiecare organism are propriile sale sensibilități față de mâncare, însă anumite alimente pot provoca balonare. Dacă te confrunți frecvent cu acest simptom, este important să acorzi atenție la masă pentru a identifica ce-ți determină gaze intestinale.
Ceapă
Ceapa conține o fibră solubilă denumită fructan, care poate influența în mod negativ tractul digestiv. Această legumă rădăcinoasă poate fi mult prea puternică pentru un stomac sensibil. În general, ceapa crudă poate provoca mai efecte adverse decât ceapa gătită, fiind unul dintre aceste alimente care cauzează balonare.
Usturoi
Usturoiul are în compoziție fructan, substanța ce poate avea efecte dăunătoare asupra sistemului digestiv. Dacă alegi să-l consumi gătit, procesul de preparare poate atenua majoritatea efectelor dăunătoare ale acestui condiment, conform Cleveland Clinic.
Linte
Lintea este o leguminoasă și poate oferi numeroase beneficii pentru sănătatea inimii. Lintea de culoare mai deschisă poate asigura concentrații mai ridicate de fibre decât lintea de culoare mai închisă, ceea ce le face mai ușor de digerat.
Fasole
Fasolea se regăsește printre aceste alimente care cauzează balonare. Multe tipuri de fasole bogată în fibre au un conținut ridicat de carbohidrați și de zaharuri denumite oligozaharide. Aceste zaharuri pot prezenta dificultăți la digerare.
Produse lactate
Lactoza este un tip de zahăr natural care se găsește în produsele lactate, potrivit Real Simple. Peste două treimi din populația planetei nu poate să digere deloc lactoza sau poate suporta doar cantități foarte mici. Corpul acestor persoane nu produce suficiente concentrații din enzima denumită lactază, pentru a o descompune. Oamenii cu intoleranță la lactoză se pot confrunta cu balonare după ce consumă produse precum: lapte, iaurt, înghețată, brânzeturi moi și lapte praf.
Legume crucifere
Legumele crucifere reprezintă alimente vegetale cu un conținut bogat în vitamine, care fac parte din familia verzei. Acestea pot fi alimente care cauzează balonare, din cauza concentrațiilor ridicate de zaharuri. În această categorie intră legume, cum ar fi: broccoli, varza de Bruxelles și conopida.
Alimente bogate în grăsimi
Alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi: carnea de vită, carnea de porc și aproape orice aliment prăjit, au nevoie de mai mult timp pentru a se descompune în sistemul digestiv. În această categorie sunt incluse cotletele la grătar și burgerii.
De asemenea, se recomandă să selectezi cu atenție carnea de porc pe care vrei să o consumi. Dacă nu o cumperi de la producători autorizați, poate conține toxine și microorganisme dăunătoare.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.