Vitamina B1, denumită și tiamină, este un nutrient esențial și o vitamină solubilă în apă. O poți găsi în mod natural în alimente, în timp ce o parte din producători aleg să îmbogățească sau să fortifice unele produse cu aceasta. Află ce alimente bogate în vitamina B1 poți consuma.
Majoritatea alimentelor conțin vitamina B1, în combinație cu celelalte din complexul de vitamine B. Acestea funcționează împreună pentru a susține sănătatea generală și a asigura producția de energie zilnică.
Alimente bogate în vitamina B1
Fiind un nutrient esențial, vitamina B1 nu poate fi produsă în mod natural de organismul uman. De aceea, oamenii trebuie să o asimileze prin dietă. Organismul depozitează cantități mici de vitamina B1 în ficat. Aceasta rămâne în organism doar pentru o perioadă scurtă de timp. Prin urmare, oamenii au nevoie de un aport continuu din alimente sau suplimente, conform Medical News Today.
Aproximativ 80% din compoziția vitaminei B1 prezente în corpul unui adult ia forma de difosfat de tiamină (TDP). Difosfatul de tiamină oferă suport esențial celor cinci enzime stimulatoare ale reacțiilor chimice din organism. Acestea sunt necesare pentru metabolizarea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. Vitamina B1 are un rol important în dezvoltarea, creșterea și funcționarea celulelor.
Mazăre
Mazărea verde congelată și gătită conține: vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina C, vitamina E și vitamina K, acid folic și beta-caroten, fiind printre aceste alimente bogate în vitamina B1. Mazărea este recunoscută ca fiind o sursă bună de proteine de origine vegetală și fibre. Din acest motiv, poate oferi senzație de sațietate pe termen lung. Oferă mineralele esențiale: calciu, fier, potasiu, sodiu, zinc, magneziu, fosfor, cupru și seleniu.
Fasole neagră
Fasolea neagră face parte din categoria leguminoaselor și este bogată în fibre și proteine. Fasolea neagră conservată are un conținut ridicat de: vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina B9 (acid folic), vitamina C, vitamina E și vitamina K (filochinonă). Susține sănătatea cardiovasculară și sănătatea digestivă. În plus, asigură minerale esențiale precum: calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc și seleniu.
Carne de porc
Carnea de porc friptă sau prăjită se numără printre aceste alimente bogate în vitamina B1. Aceasta conține atât grăsimi saturate, cât și grăsimi nesaturate și reprezintă o sursă de proteine. Cotletul de porc este o sursă de vitamina B2 (riboflavină), vitamina B3 (niacină), vitamina B6 (piridoxină), acid folic (vitamina B9) și vitamina B12 (cobalamină). De asemenea, are mai multe minerale esențiale, inclusiv: fier, seleniu, magneziu, zinc, potasiu și calciu.
Somon
Somonul de Atlantic reprezintă o sursă importantă de vitamina B1 și poate oferi acizi grași omega-3. Poate diminua inflamația și poate susține sănătatea creierului. Somonul este o sursă bună de nutrienți din care unde poți asimila: toate vitaminele B, vitamina A și acizi grași esențiali. Conține o serie de minerale esențiale precum: calciu, potasiu, fier, magneziu, seleniu și zinc.
Semințe de floarea soarelui
Semințele de floarea soarelui nesărate conțin o serie de nutrienți esențiali, inclusiv: vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamina B9 și beta-caroten. Acestea sunt bogate în grăsimi sănătoase și compuși vegetali benefici. Printre grăsimile prezente se numără: grăsimi mononesaturate, grăsimi polinesaturate și grăsimi saturate. Mai mult, au în compoziție minerale, cum ar fi: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru și seleniu.
Ficat de vită
Ficatul de vită ar putea avea cea mai mare concentrație de tiamină dintre toate aceste alimente bogate în vitamina B1. Acesta îți poate asigura o bună parte din aportul zilnic de vitamina B1, potrivit Nourish by WebMD. Ficatul de vită poate avea mai multă vitamina B1 decât friptura din carne de vită.
Orez brun
Orezul brun fiert este o cereală integrală și o sursă semnificativă de: vitamina E, vitamina K, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6 și acid folic. Multe persoane îl consumă în locul orezului alb deoarece îl consideră mai sănătos. În plus, asigură minerale esențiale precum: fosfor, potasiu, sodiu, calciu, fier, magneziu, zinc, seleniu și cupru.
Nuci pecan
Nucile pecan nesărate conțin o serie de nutrienți, inclusiv: vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina C, vitamina E, vitamina K, beta-caroten și acid folic. Nucile pecan sunt bogate în antioxidanți și nu au în compoziție gluten. În plus, conțin minerale importante, cum sunt: fier, seleniu, potasiu, calciu, cupru, zinc, maganeziu și fosfor. În mod natural, au un conținut scăzut de carbohidrați, iar majoritatea grăsimilor sunt mononesaturate sau polinesaturate.
Midii
Midiile fac parte din familia de moluște bivalve și pot fi gătite ușor acasă deoarece prepararea lor necesită puține ingrediente. Midiile gătite la abur oferă concentrații semnificative de: vitamina A, vitamina C, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, acid folic, vitamina B12, vitamina E și vitamina K. Reprezintă surse sustenabile de nutrienți. Pe lângă acestea, conțin minerale precum: fier, calciu, magneziu, seleniu, zinc și potasiu.
Alimente îmbogățite cu vitamina B1
Unele alimente care conțin vitamina B1 sunt bogate în nutrienți ca urmare a îmbogățirii nutritive a produselor alimentare. În acest caz, cerealele pentru micul dejun și orezul alb reprezintă două exemple bune. Totuși, orezul brun conține în mod natural mult mai multă vitamina B1 decât orezul alb.
De asemenea, poate fi indicat să cunoști rolul celorlalte vitamine B, cum ar fi vitamina B12, numită și cobalamină. Vitamina B12 are multiple roluri în organism: susține memoria, previne anemia și spriijină funcțiile cognitive.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.