Antena

Alimente bogate în pectină. Cum pot sprijini longevitatea

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 25 mai 2024, 09:20

Pectina este prezentă frecvent în preparate și are proprietăți antiinflamatoare și de echilibrare a microbiomului. Aceasta poate fi obținută dintr-o serie de produse și poate sprijini longevitatea. Citește despre alimente bogate în pectină.

Reclamă

Fibrele sunt un tip de carbohidrați împărțit în două grupe principale: fibre solubile și fibre insolubile. În aceste două grupuri se găsesc diferite categorii de fibre, inclusiv pectina. Pectina este un tip de fibră solubilă conținută în mod natural de fructe și legume. Se folosește frecvent ca aditiv pentru a îngroșa alimentele și a crea o textură similară cu cea a gelului.

Alimente bogate în pectină

Efectul de mărire a volumului dat de pectină apare deoarece toate fibrele solubile se dizolvă în apă pentru a forma un gel. Aceasta caracteristică se aplică indiferent dacă fibra se află în corpul uman după ce l-ai consumat sau în rețete culinare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Gelul format din pectină se utilizează ca aditiv și stabilizator pentru jeleuri, gemuri, alimente congelate și bomboane. Acesta se include în anumite produse din lapte și iaurt pentru a le îmbunătăți textura. În general, pectina are proprietăți asemănătoare cu cele ale gelatinei, dar se deosebește deoarece se prepară din plante, conform Well and Good.

Consumul de pectină aduce mai multe beneficii generale organismului, inclusiv: menținerea sănătății sistemului digestiv, susținerea sănătății sistemului cardiovascular, echilibrarea nivelurilor de zahăr din sânge și întărirea sistemului imunitar. Datorită proprietăților antiinflamatoare se poate asocia cu creșterea longevității.

Reclamă

Pectina poate fi asimilată din mai multe alimente în care se găsește în concentrații ridicate, alături de o serie de alți nutrienți esențiali. Acestea pot fi incluse rapid în dietă deoarece pot fi consumate ca gustări sau ca preparate simple.

Mere

Merele se regăsesc printre aceste alimente bogate în pectină și au un profil nutritiv, care include: antioxidanți, vitamina C, proteine, apă, zaharuri și carbohidrați. Aceste fructe pot îmbunătăți sănătatea inimii, pot susține sănătatea sistemului digestiv, pot preveni diabetul, pot sprijini gestionarea unei greutăți optime și pot reduce riscul de a dezvolta cancer. Pectina din mere acționează ca un prebiotic, de aceea poate sprijini sănătatea digestiei.

Caise

Caisele au un gust dulce specific, indiferent dacă le consumi proaspete sau uscate. Acestea oferă substanțe nutritive esențiale, precum: pectină, vitamina A, vitamina C, vitamina E și compuși vegetali. Consumul regulat de caise poate îmbunătăți sănătatea digestiei și poate sprijini sănătatea pielii. Acestea pot preveni simptomele constipației și pot proteja sănătatea colonului.

Reclamă

Merișoare

Merișoarele prezintă concentrații ridicate de pectină. Pot fi utile pentru a-ți îmbunătăți digestia și pot contribui la prevenirea afecțiunilor digestive. Consumul de merișoare poate ajuta la susținerea circulației sângelui, poate susține sănătatea intestinală și poate întări imunitatea. În plus, oferă proprietăți antioxidante și proprietăți antiinflamatoare.

Fructe citrice

Fructele citrice sunt alimente bogate în pectină. În această categorie intră: portocale, lămâi și grepfrut. Acestea au un conținut nutritiv, care asigură: proteine, grăsimi, sodiu, carbohidrați și zaharuri adăugate. Te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus, iar vitamina C din compoziție poate contribui la întărirea sistemului imunitar, potrivit Health.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Beneficiile consumului de piper negru. Ce se întâmplă dacă îl consumi
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Beneficiile consumului de fistic. Ce efecte poate avea consumul excesiv
Reclamă
PARTENERI
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
Rețete Fel De Fel
Vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie
O rețetă ușoară, plină de culoare și savoare, ideală pentru un prânz de vară sau o cină ușoară este rețeta de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie. Vinetele coapte devin moi și catifelate. Iar interiorul lor este umplut cu un amestec aromat de cușcuș pufos și legume sotate rapid la tigaie, care păstrează atât textura, cât și prospețimea. Umplutura se poate personaliza după gust. Poți adăuga roșii, dovlecei, ardei, ceapă, morcovi sau chiar ciuperci. Toate se potrivesc de minune cu textura mătăsoasă a vinetei. Cușcușul, hidratat în supă de legume sau apă aromatizată cu ierburi, se amestecă cu legumele sotate. Poate fi asezonat cu ierburi mediteraneene (busuioc, oregano, cimbru). Dar se pot adăuga și verdețuri proaspete, precum pătrunjel sau coriandru. Pentru un plus de cremozitate, se poate adăuga puțin ulei de măsline extravirgin. Descoperă și o rețetă de vinete la grill, cu măsline, roșii și brânză. Este un preparat mediteraneean, ușor de făcut, care poate fi servit atât ca aperitiv, cât și ca garnitură sau fel principal ușor. Despre gustul și textura acestor vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie Acest minunat preparat are un aspect rustic și colorat. Jumătățile de vinete coapte sunt ca niște bărci care adăpostesc cușcușul auriu presărat cu legume viu colorate. Gustul final este echilibrat. Este dulceag și delicat de la vânătă, aromat și ușor crocant de la legume, cu o notă fină de condimente. Preparatul se servește cald, ca fel principal vegetarian. Merge servit alături de o salată verde proaspătă sau de un sos ușor de iaurt cu usturoi și lămâie. Este un preparat simplu, dar elegant, care aduce pe masă parfumul bucătăriei mediteraneene. Tot din categoria preparatelor cu vinete mai poți încerca rețeta de rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari rețetei de vinete umplute cu cușcuș și legume trase la tigaie.
icon