Alimente bogate în mangan. De ce să le consumi în mod regulat

Publicat: 13 martie 2024, 07:08

Manganul este un nutrient esențial care contribuie la menținerea sănătății tale. Deseori, oamenii tind să uite să-l consume deoarece nu se bucură de aceeași popularitate ca alte minerale. Află ce alimente bogate în mangan poți include în dietă.

Manganul reprezintă un oligomineral, care se găsește mai ales în: rinichi, oase, ficat și pancreas. Ajută organismul să formeze: țesutul conjunctiv, țesutul osos și hormonii sexuali. Are un rol important în absorbția calciului și în reglarea zahărului din sânge. În plus, sprijină metabolismul carbohidraților și grăsimilor.

Alimente bogate în mangan

Manganul are un rol important pentru funcționarea optimă a creierului și a nervilor. Contribuie la prevenirea apariției osteoporozei și a inflamației. Asigură numeroase funcții ale corpului, cum ar fi: producerea de enzime digestive, absorbția nutrienților, funcția de apărare a sistemului imunitar și dezvoltarea oaselor.

În același timp, o deficiență de mangan îți poate afecta sănătatea. Aceasta se poate manifesta în funcție de următoarele simptome: imunitate scăzută, anemie, dezechilibre hormonale, infertilitate, oase slabe, sindromul de oboseală cronică, schimbări în apetit și în digestie.

Orz

Orzul este bogat în: seleniu, niacină și fier. Acestea sunt minerale esențiale pentru funcționarea organismului. În plus, orzul asigură o sursă bună de fibre.

Conține antioxidanți numiți lignani, care se asociază adesea cu un risc mai scăzut de apariție a cancerului și a bolilor de inimă deoarece ajută la reducerea inflamației, una dintre cauzele principale ale acestor afecțiuni.

Grâu integral

Grâul integral conține o mulțime de fibre care reglează nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială. Susține sănătatea inimii, fiind unul dintre aceste alimente bogate în mangan. Mai mult, include luteină, un antioxidant important pentru sănătatea ochilor. Varietățile rafinate de grâu nu au aceleași efecte benefice asupra sănătății.

Boabe de soia

Pe lângă mangan, soia este o sursă importantă de proteine ​​din plante. Aportul de proteine ​​din soia este asociat cu o scădere mică a nivelului de colesterol. Boabele de soia conțin fibre solubile și insolubile, care îmbunătățesc sănătatea intestinului și pot preveni afecțiuni grave precum cancerul de colon.

În același timp, soia oferă o sursă de proteine vegetale. Aceasta conține proteine incomplete, care furnizează un număr mai mic de aminoacizi necesari.

Orez brun

Consumul de orez brun ar putea scădea nivelul de colesterol rău. Orezul reduce riscul de apariție a cancerului de colon, sân și prostată. Aportul adecvat de orez brun sprijină tratamentul diabetului, deoarece poate stimula reducerea nivelului de zahăr din sânge.

Zmeură

Zmeura este unul dintre aceste alimente bogate în mangan. Zmeura conține mult acid elagic, un fitochimic care poate ajuta la prevenirea cancerului. Conține antociani și antioxidanți. Aceștia previn bolile de inimă și declinul mental cauzat de vârstă.

Usturoi

Majoritatea substanțelor benefice prezente în usturoi pot fi atribuite compusului numit alicină. Usturoiul poate combate bolile și răceala obișnuită. Poate regla nivelul de colesterol și poate proteja inima, conform Stylecraze.

Ananas

Printre aceste alimente bogate în mangan, se numără ananasul. Acesta este o sursă importantă de vitamina C, nutrientul care susține imunitatea și combate bolile grave precum cancerul. Conținutul său ridicat de fibre și apă menține regularitatea mișcărilor intestinale și îmbunătățește sănătatea tractului digestiv.

Vitamina C din fructe are efecte pozitive asupra sănătății pielii. O protejează împotriva soarelui și a poluării. Ajută la reducerea ridurilor și a liniilor fine.

Ovăz

Cerealele integrale, cum ar fi ovăzul, se asociază cu un risc mai scăzut de afecțiuni cronice, cum ar fi: bolile de inimă, diabetul, obezitatea și tulburările digestive. Aceasta se datorează fibrei de beta-glucan pe care o conțin, potrivit Livestrong.

Porumb

Porumbul asigură o sursă bună de proteine. Conține mai mulți antioxidanți decât majoritatea cerealelor obișnuite. O parte dintre acești antioxidanți sunt luteina și zeaxantina, ambele fiind importante pentru sănătatea vederii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
PARTENERI