Colagenul este o proteină care oferă structură: mușchilor, oaselor, pielii și tendoanelor. În plus, nivelurile ridicate pot încetini procesul de îmbătrânire. Producția de colagen poate fi crescută în mod natural prin intermediul alimentației, fără a fi nevoie să apelezi la diferite forme de suplimente. Citește despre alimente bogate în colagen.
Aportul de colagen se asociază cu: o elasticitate crescută a pielii, protecție împotriva razelor ultraviolete, sprijinirea sănătății inimii, susținerea oaselor, îmbunătățirea forței musculare și ameliorarea durerilor articulare.
Alimente bogate în colagen
Pentru a-ți crește depozitele de colagen se recomandă să te concentrezi pe consumul de nutrienți care susțin producția de colagen și pe consumul de alimente care conțin concentrații ridicate de colagen.
Anumiți aminoacizi, precum: glicina, prolina și hidroxiprolina susțin producția de colagen. Vitamina C, zincul, cuprul și sulful sunt necesare pentru a sprijini organismul să-și creeze propriul aport pentru structură și funcții.
De asemenea, colagenul produs de organismul uman susține elasticitatea și hidratarea pielii. În plus, reprezintă proteina cea mai des întâlnită din corp.
Pielea de pe carnea de pasăre
Pielea de pe carnea de pasăre are colagen în compoziție și se numără printre puținele alimente care conțin această substanță. Astfel, îl poți obține în mod direct, ceea ce poate avea efecte benefice asupra sănătății.
Pește
Peștele este unul dintre aceste alimente bogate în colagen și are un conținut foarte bogat în acizi grași omega 3. Oferă proteine de înaltă calitate sub formă de aminoacizi pentru a susține producția de colagen, potrivit Real Simple.
Poți mânca specii de pești mai mici, cum ar fi anșoa și sardine, deoarece ambalarea lor le păstrează: pielea, oasele și țesuturile conjunctive intacte. În timp ce mănânci aceste structuri se dizolvă și pot asigura aminoacizi și colagen pentru a susține producția naturală a organismului.
Fructe citrice
Există puține alimente cu un conținut mai ridicat de vitamina C decât fructele citrice, precum: portocala, lămâia, grepfrutul și lămâia verde. Vitamina C contribuie la menținerea colagenului în corp și are un rol important în obținerea colagenului. Acestea te pot ajuta să asiguri sănătatea: pielii, părului, unghiilor și articulațiilor.
Usturoi
Usturoiul conține numeroși compuși de sulf și aminoacizi, conform Holland and Barrett. Sulful contribuie la încetinirea descompunerii colagenului, iar aminoacizii sprijină producția de colagen, fiind printre aceste alimente bogate în colagen. Pentru a obține rezultate vizibile, este indicat să-l consumi cu regularitate.
Ouă
Ouăle conțin: zinc, sulf și prolină, substanțe care ajută le creearea colagenului în organism. Zincul se găsește în special în gălbenușul de ou, în timp ce prolina și sulful se găsesc în concentrații crescute preponderent în albuș.
Fasole
Leguminoasele precum fasolea pot fi surse vegane de proteine, care oferă aminoacizi esențiali pentru ca organismul să asigure producția de colagen. Pe lângă aceasta, multe soiuri de fasole, inclusiv fasolea pinto și fasolea albă, reprezintă surse importante de cupru.
Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt alimente bogate în colagen și vitamina C, inclusiv: zmeură, căpșuni, merișoare, afine și acai. Datorită concentrațiilor ridicate pot stimula creearea colagenului în corp. În plus, pot fi alternative bune pentru persoanele vegetariene sau vegane.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.