Antena

Afecțiunea comună care poate crește de 7 ori riscul de Alzheimer. Ce spune un nou studiu

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 29 iulie 2024, 08:25

Un nou studiu a descoperit că o viață trăită cu anxietate poate duce la creșterea radicală a riscul de a dezvolta demență, mai exact boala Alzheimer. Citește despre afecțiunea comună care poate crește de 7 ori riscul de Alzheimer.

Reclamă

Adulții cu vârsta de peste 60 de ani diagnosticați cu anxietate în ultimii 10 ani au avut de aproximativ trei ori mai multe șanse de a dezvolta boala Alzheimer față de cei care nu au avut anxietate. Iar cei care au fost diagnosticați cu anxietate înainte de a împlini 70 de ani au avut de șapte ori mai multe șanse de a dezvolta demență.

Afecțiunea comună care poate crește de 7 ori riscul de Alzheimer

Cercetătorii studiului consideră că acest lucru ar putea avea drept cauză faptul că persoanele cu afecțiuni mintale precum anxietatea au mai multe șanse de a se implica în comportamente riscante. Printre acestea se pot regăsi fumatul și o dietă dezechilibrată, care s-au dovedit a favoriza apariția demenței.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unele dovezi sugerează, de asemenea, că anxietatea provoacă niveluri excesive de hormoni de stres. Aceasta poate duce la inflamație în creier, care eliberează toxine și încetinește funcția cognitivă. Astfel, poate provoca demență.

Sănătatea mintală și tulburările cognitive

Studiul se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări. Acestea sugerează că sănătatea mintală ar putea fi legată de tulburările cognitive.

Reclamă

Cercetătorii acestui studiu au afirmat: „Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care evaluează efectul persistent al anxietății, mai exact anxietate cronică vs tratată (vindecată) vs anxietate nouă, și momentul expunerii la anxietate asupra riscului de demență”.

„Aceste rezultate sugerează posibilitatea anxietății ca factor de risc modificabil pentru demență, iar gestionarea în timp util a anxietății ajută la reducerea riscului de demență”.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală din SUA există multe persoane cu această problemă de sănătate mintală. Cu puțin sub unul din cinci adulți americani are o tulburare de anxietate. Aceasta înseamnă până la 40 de milioane de americani.

Reclamă

În acest studiu, cercetătorii au evaluat 2132 de participanți cu vârsta de peste 60 de ani. Dintre aceștia 53% au fost femei. În medie, 62% dintre participanți au consumat una până la patru băuturi alcoolice pe săptămână.

Pacienții au fost împărțiți în trei grupuri, după vârstă: 60-70, 71-80 și 81+. Vârsta medie a participanților a fost de 76 de ani.

Nivelul de anxietate a fost măsurat o dată la începutul studiului (valul 1). După aceea, a fost măsurat la distanță de cinci ani (valul 2).

Ce a rezultat din studiu despre anxietate și Alzheimer?

Boala Alzheimer afectează treptat mai multe funcții cognitive. Persoanele cu anxietate cronică au prezentat simptome atât la începutul cât și la sfârșitul experimentului. Ceilalți participanți care erau doar anxioși la început și-au tratat anxietatea. În timp ce oamenii care au prezentat simptome doar spre final aveau o nouă anxietate.

Pe durata de 10 ani a studiului, aproximativ 3% dintre participanți au dezvoltat demență și 7% au murit. Practic, afecțiunea comună care poate crește de 7 ori riscul de Alzheimer este anxietatea.

Cercetătorii au descoperit că, în medie, participanții cu anxietate cronică aveau șanse de 2,8 ori mai mari de a dezvolta demență. Cei cu o nouă anxietate aveau șanse de 3,2 ori mai mari. Dar, probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer a fost cea mai mare pentru cei sub 70 de ani.

Persoanele cu vârste între 60 și 70 de ani cu anxietate cronică au avut de 4,6 ori mai multe șanse de a dezvolta Alzheimer. Acest risc a crescut la 7,2 ori pentru cei din acea grupă de vârstă cu o nouă anxietate.

Tratarea anxietății contează

Studiul a mai arătat că participanții a căror anxietate a fost vindecată între valurile 1 și 2 nu prezentau niciun risc crescut. Aceasta a arătat că tratamentul prin terapie și medicamente a fost eficient în scăderea riscului.

„În studiul nostru, riscul de demență printre cazurile rezolvate a fost similar cu cele fără anxietate”, au confirmat cercetătorii.

„Aceste descoperiri susțin că anxietatea este un potențial factor de risc modificabil pentru demență și indică rolul gestionării anxietății la adulții de vârstă mijlocie și cei la început de bătrânețe pentru a reduce riscul de demență mai târziu în viață.”

Anxietatea este de obicei tratată cu o combinație de terapie, medicamente și modificări ale stilului de viață. Afecțiunea comună care poate crește de 7 ori riscul de Alzheimer poate fi gestionată și vindecată.

„Oamenii cu anxietate au mai multe șanse să se implice în comportamente nesănătoase, inclusiv alimentație nesănătoasă, inactivitate fizică și fumat, care, la rândul lor, pot duce la boli cardiovasculare, care sunt puternic asociate cu demența. Prin urmare, acestea sunt mecanisme plauzibile directe și indirecte prin care anxietatea poate crește riscul de demență”, susțin cercetătorii.

Cercetătorii cred că factorii de stil de viață obișnuiți la persoanele cu anxietate ar putea explica riscul crescut de a avea Alzheimer.

Cu toate acestea, există câteva limitări ale studiul. De exemplu, majoritatea persoanelor cu demență au fost identificate prin analiza datelor. Prin urmare, există șansa de a se fi pierdut unele cazuri sau de a fi fost luate în considerare mai târziu decât atunci când s-au produs efectiv. În plus, cercetătorii nu au avut informații despre cum a fost tratată anxietatea la sfârșitul experimentului, conform Journal of the American Geriatrics Society.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral
Legătura dintre boli cardiovasculare și creier. Care sunt semnele unui accident vascular cerebral
Senzația de lipsă de aer și căscat des: care pot fi cauzele
Senzația de lipsă de aer și căscat des: care pot fi cauzele
Senzația de lipsă de aer și căscat des: care pot fi cauzele
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Exercițiile fizice încetinesc evoluția bolii Alzheimer, dar cu unele limite
Reclamă
PARTENERI
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Rețete Fel De Fel
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Pentru gustări simple și delicioase din zilele călduroase de vară îți propun o rețetă de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry. Este rețeta unui aperitiv sau o gustare caldă, proaspătă și savuroasă, cu arome mediteraneene, texturi contrastante și o prezentare elegantă. Aceste frigărui combină simplitatea legumelor proaspete cu savoarea brânzei topite. Toate sunt învelite într-un format ușor de servit și spectaculos vizual. Feliile subțiri de dovlecel sunt rulate în jurul cuburilor de brânză. Poți folosi halloumi, feta sau mozzarella. Toate acestea oferă o textură moale, dar elastică, cu margini ușor rumenite. Roșiile cherry aduc explozia de prospețime, dulceață și aciditate care echilibrează totul. Preparatul poate fi servit cald sau rece și este ideal ca aperitiv, pe un platou de vară. Merge bine și ca garnitură lângă carne sau chiar ca element central într-o masă vegetariană. Tot din dovlecel mai poți prepara și rețeta de rulouri cu prosciutto crudo. Este la fel de simplă și delicioasă, dar cu altă consistență și textură. Descrierea rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry Aceste frigărui sunt o adevărată declarație de vară. Pe fiecare bețișor, se întâlnesc aromele grădinii și gusturile unei vacanțe în sudul Italiei sau în Grecia. Acolo legumele coapte și brânzeturile locale se transformă în mici festinuri simple, dar spectaculoase. Feliile de dovlecel, fine și translucide, îmbracă brânza ca o panglică verde crud. Prin coacere, capătă o textură moale, ușor elastică, cu marginile ușor rumenite, iar aroma lor vegetală devine mai intensă, ușor dulceagă, cu accente de nuci crude. În interior, brânza începe să se topească lent, devine cremoasă, caldă și sărată, oferind un contrast seducător cu finețea legumelor. Dacă alegi o brânză cu personalitate (cum e halloumi sau cașcaval afumat), adaugi o notă ușor picantă sau afumată, ce ridică întregul ansamblu. Iar roșiile cherry – coapte ușor sau doar încălzite – pocnesc între dinți cu sucul lor dulce și acrișor, aducând acea explozie de prospețime care trezește toate celelalte gusturi. Ele sunt punctele de echilibru care leagă brânza și dovlecelul într-o armonie perfectă. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de frigărui cu brânză învelită în felii de dovlecei și roșii cherry.
icon