Fiecare 1.000 de pași făcuți zilnic pot reduce riscul de depresie. Oamenii de știință au vrut să identifice în ce măsură poate influența activitatea fizică starea mintală. Datele au sugerat că un anumit număr de pași se poate asocia cu ameliorarea simptomelor de depresiei.
Studiile incluse în meta-analiză au fost preponderent observaționale. Ele s-au concentrat mai mult pe populația generală decât pe persoanele cu depresie clinică. Din acest motiv, cercetătorii nu pot stabili cu exactitate dacă includerea mai multor exerciții fizice poate avea un impact asupra depresiei sau dacă persoanele cu depresie se mișcă mai puțin.
Fiecare 1.000 de pași făcuți zilnic pot reduce riscul de depresie
Lucrarea a fost o meta-analiză. Aceasta a evaluat 33 de studii care au implicat peste 96.173 de adulți, conform CNN. Aceștia au avut vârste cuprinse între 18 și 91 de ani. Oamenii de știință au urmărit obiceiurile de mers ale participanților și pașii pe care i-au făcut zilnic. După aceea, le-au corelat cu bunăstarea lor mentală.
Rezultatele au arătat că o mică creștere a numărului de pași făcuți zilnic poate ajuta în gestionarea depresiei. Doar 1.000 de pași suplimentari pe zi pot diminua riscul de a suferi de depresie în viitor cu 9%.
„Studiul nostru oferă dovezi suplimentare că încurajarea oamenilor să fie activi, indiferent de tipul sau intensitatea activității, este o strategie eficientă pentru prevenirea depresiei. De obicei, auzim că este bine să faci 10.000 de pași pe zi, dar aici chiar și 7.000 de pași par să se traducă într-o sănătate mintală mai bună.” a declarat Bruno Bizzozero-Peroni, autor principal al studiului și cercetător postdoctorand la Health and Social Research Centre, University of Castilla-La Mancha din Spania.
Depresia se poate caracteriza prin mai multe simptome. Printre acestea se pot identifica: lipsa de interes pentru diferite aspecte ale vieții care înainte ofereau satisfacție, pierderea plăcerii de a trăi, pesimismul și absența energiei.
Studiul a identificat o asociere între nivelul de exerciții fizice și sănătatea mintală
Oamenii de știință au observat o legătură între exercițiile fizice și sănătatea mintală. Aceștia le-au considerat un tip de antidepresiv natural. În urma analizei datelor, s-a descoperit că mersul pe jos, care este o activitate ce necesită un efort foarte scăzut, poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresive, potrivit Hindustan Times.
Persoanele care au mers doar 1.000 de pași în plus zilnic au înregistrat o reducere de 9% a șanselor de a dezvolta depresie, spre deosebire de cele care au mers maxim 5.000 de pași. Pe măsură ce numărul de pași a crescut, beneficiile pentru sănătatea mintală s-au amplificat.
Mersul zilnic a 7.000 de pași poate diminua riscul de depresie cu 31%. 7.500 de pași pe zi pot scădea riscul cu 43%. Acest rezultat s-a putut observa în cazul tuturor grupelor de vârstă.
Cercetătorii au mai observat că beneficiile se limitează la un anumit număr de pași. Cea mai mare ameliorare a depresiei a fost identificată la atingerea numărului de aproximativ 10.000 de pași pe zi. După aceea, efectele benefice se mențin aceleași.
Potrivit studiului publicat în JAMA Network, tulburările depresive se regăsesc printre cauzele majore ale dizabilităților asociate bolilor mintale de la vârsta adultă timpurie până la vârsta înaintată. La nivel global, acestea afectează peste 330 de milioane de persoane din întreaga lume.
Chiar și atunci când simptomele depresive se află sub pragul clinic, se pot asocia cu o scădere semnificativă a calității vieții. În același timp, există o probabilitate mare ca acestea să evolueze în depresie clinică.