Dacă vrei să ții post, dar nu știi ce să mănânci pentru a avea o dietă sănătoasă și echilibrată nutrițional, poți urma recomandările nutriționiștilor. Poți face acest lucru fără a suferi din cauza senzației de foame și în același timp fără a acumula kilograme în plus. Citește despre meniuri sănătoase de post.
Dr. Alexandru Popa, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, de la Clinica Smart Nutrition a realizat 4 variante de meniuri sănătoase de post, de 1.600 kcalorii.
Meniuri sănătoase de post. Ce recomandă nutriționiștii
Atunci când ții post, poate deveni dificil să-ți organizezi o alimentație sănătoasă și să eviți dezechilibrele nutriționale. În această situație, poate fi mai benefic să urmezi sfaturile nutriționiștilor.
Iată câteva variante de meniuri sănătoase de post concepute de un medic nutriționist din care să te inspiri.
Meniu de post 1
Mic dejun (500 kcal)
- 30 g rondele orez expandat
- 30 g unt de arahide
- 150 g măr
- 25 g nuci / caju / migdale / alune crude
Gustare (100 kcal)
- 120 g struguri
Prânz (500 kcal)
- un bol ciorbă de legume, cu suc de roșii, păstăi de fasole, morcov, țelină și borș
- 200-250 g orez brun / integral / basmatti, cântărit gătit, cu 200-250 g ciuperci / ardei / morcov fierte
- 200-250 g murături
Gustare (100 kcal)
- 20 g ciocolată neagră
Cină (400 kcal)
- 100 g boabe năut / linte / fasole roșie
- 100 g tofu
- 250 g salată de legume (baby-spanac, salată verde, roșii cherry, ardei, castravete)
Meniu de post 2
Mic dejun (500 kcal)
- 50 g pâine integrală
- 50 g tofu
- 100-120 g avocado
- 200-250 g roșii cherry, ardei, castravete
Gustare (100 kcal)
- 200 g măr
Prânz (500 kcal)
- 100 g boabe năut / linte / fasole / porumb + 100 g edamame
- 25 g mix semințe crude (in / dovleac / floarea soarelui etc.)
- 60 g măsline verzi
- 250 g salată asortată (baby-spanac, salată verde, roșii cherry, ardei, castravete etc)
Gustare (100 kcal)
- 20 g nuci / caju / alune / migdale crude
Cină (400 kcal)
- un bol cu ciorbă de legume, cu suc de roșii, păstăi de fasole, morcov, țelină și borș
- 150 g mâncare de mazăre
- 200 g salată sau murături
Meniu de post 3
Micul dejun (500 kcal) pentru meniuri sănătoase de post
- 200 mL băutură vegetală neîndulcită (de migdale / cocos)
- 50 g fulgi de ovăz / secară / grâu etc., integrali
- 20 g nuci / migdale / caju / alune crude
- 150 g măr (sau alt fruct, la alegere)
Gustare (100 kcal)
- 200 g portocală / mandarine
Prânz (500 kcal)
- 200 g cartofi fierți / copți gătiți
- 100 g tofu
- 250 g murături sau salată asortată
Gustare (100 kcal)
- 250 g dovleac copt, cu scorțișoară
Cină (400 kcal)
- 100 g boabe năut / linte / mazăre etc
- 60 g măsline verzi
- 25 g mix semințe crude
- 250 g salată asortată
Meniu de post 4
Micul dejun (500 kcal)
- 50 g pâine / lipie integrală
- 60 g hummus simplu sau cu ardei
- 80 g zacuscă făcută în casă
- 80 g salată de vinete
- 200-250 g roșii / ardei / castraveți
Gustare (100 kcal)
- 150 g pară
Prânz (500 kcal)
- un bol cu ciorbă de legume, cu suc de roșii, păstăi de fasole, morcov, țelină și borș
- 250 g mâncare de praz, cu roșii și ardei, cu aproximativ 100 g măsline
- 150 g salată de varză / murături
Gustare (100 kcal)
- 150 g gutuie coaptă, cu scorțișoară
Cină (400 kcal) (salată Tabouleh)
- 100-120 g cous-cous / bulgur, hidratate / gătite
- 2 legături de pătrunjel proaspăt, tocate mărunt
- 60-80 g măsline
- 200-250 g roșii + ceapă + lămâie
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.