Un studiu a identificat ingredientul care poate reduce efectele dependenței de alcool. Administrarea sa ar putea preveni acest tip de adicție. Oamenii de știință au evaluat modificările pe care le poate produce asupra șobolanilor de sex masculin.
Cercetarea sugerează că administrarea cofeinei poate preveni producerea de substanțe chimice specifice în creier, care se pot asocia cu efectele de recompensă ale alcoolului. Aceasta a evidențiat potențialul cofeinei ca metodă de prevenție pentru dependența de alcool.
Ingredientul care poate reduce efectele dependenței de alcool
Cofeina poate avea un impact semnificativ asupra căii mezolimbice a dopaminei, o parte componentă importantă a sistemului de recompensă al creierului. Prin aceasta se eliberează dopamina, conform ScienceAlert. Această cale se poate asocia cu unele dintre mecanismele creierului care îi fac pe cei cu tulburarea consumului de alcool să bea mai mult. Aceasta înseamnă că s-ar putea folosi pentru a dezvolta tratamente destinate persoanelor care au o dependență.
Oamenii de știință au evaluat șobolani masculi. Studiul a urmărit efectele cofeinei asupra eliberării de dopamină și a altor substanțe în creier atunci când alcoolul era prezent.
Șobolanii au fost împărțiți în trei grupuri care au primit tratamente diferite: grupul căruia i s-a administrat numai alcool, grupul care a consumat simultan alcool și cofeină și grupul căruia i s-au administrat medicamente selective care blochează anumiți receptori de adenozină pentru a le compara cu efectele cofeinei. Cercetătorii au măsurat nivelurile de dopamină și substanțele chimice din creier, potrivit PsyPost.
Cofeina poate bloca creșterile de dopamină declanșate de alcool, în special în nucleul accumbens. Aceasta poate preveni formarea unei substanțe chimice numite salsolinol. Salsolinolul se asociază cu efectele consumului de alcoolului și ar putea interfera cu stimularea neuronilor dopaminergici, care ar putea fi provocată de alcool.
Cofeina poate bloca conversia alcoolului în salsolinol, care declanșează eliberarea de dopamină. Acest aspect poate face consumul băuturilor să fie mai puțin plăcut. Astfel, poate reduce nevoia de a continua să le bei.
Mai mult, cercetătorii au observat cum cofeina poate preveni modificările induse de alcool în moleculele de semnalizare a lipidelor. Acestea ocupă un rol esențial pentru funcționarea și comunicarea celulelor creierului.
Cofeina poate avea efecte asemănătoare cu ale medicamentelor
Cofeina poate acționa similar cu un medicament existent pentru tratarea dependenței de alcool. Aceasta sugerează că ar putea fi administrată ca un potențial tratament.
Oamenii de știință intenționează să efectueze teste pe alte animale pentru a le verifica rezultatele. În cadrul următoarelor studii își doresc să observe cum ar putea evolua efectele pe o perioadă mai lungă.
„În 2020, am demonstrat cum cofeina ar putea preveni unele efecte comportamentale și biochimice ale alcoolului la rozătoare”, a explicat Riccardo Maccioni, autor al studiului și asociat postdoctoral la Scripps Research Institute.
Concluziile studiului publicat în Translational Psychiatry pot întări potențialul cofeinei pentru dezvoltarea viitoarelor strategii preventive/terapeutice pentru a trata tulburarea consumului de alcool.
Totodată, consumul de cofeină poate produce mai multe modificări benefice în organism. Aceasta poate contribui la arderea grăsimii corporale și poate preveni diabetul zaharat de tip 2. Cafeina poate oferi efecte de stimulare a metabolismului.