Antena

Alimente de post recomandate de medicul nutriționist

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 14 decembrie 2024, 08:43

Perioada Postului religios poate fi provocatoare pentru cei care doresc urmarea acestuia. Oferta alimentară este mai puțin diversificată și există tentația alegerii unor opțiuni nesănătoase. Citește despre alimente de post recomandate de medicul nutriționist.

Reclamă

Dr. Alexandru Popa, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, de la Clinica Smart Nutrition te sfătuiește care sunt cele mai bune alimente de post. Acesta recomandă cum să le consumi.

Alimente de post recomandate de medicul nutriționist

Chiar dacă specialiștii nu consideră că alimentația de post este mai sănătoasă decât cea obișnuită, schimbarea alimentelor și a principiilor alimentare pentru anumite perioade poate avea efecte benefice asupra organismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă renunți la produsele de origine animală nu înseamnă că vei mânca neapărat mai sănătos. Dacă apelezi la alimente prăjite, margarină, dulciuri “de post” bogate în zahăr și grăsimi hidrogenate sau înlocuitori vegani ai cărnii sau brânzeturilor, bogați în aditivi și conservanți, aceasta poate fi o decizie problematică.

În continuare, sunt câteva alimente (sau grupe de alimente) cu care poți ține un meniu de post sănătos.

Reclamă

Legumele proaspete

În orice sezon găsești o varietate de legume care ar trebui să fie prezente în alimentația ta indiferent de perioada anului. Roșiile, ardeii, castraveții, ceapa, salata verde și spanacul sunt tot timpul la îndemână pentru salate. Pentru cei care doresc mâncare gătită, ciupercile, dovleceii, păstăile de fasole, conopida, broccoli și varza reprezintă opțiuni gustoase, ușor de gătit.

Bineînțeles, o parte din aceste legume pot fi gătite și sub formă de ciorbă sau supă cremă. Murăturile sunt mereu benefice, cât timp nu există o contraindicație pentru cele în saramură. Aceasta poate apărea din cauza conținutului crescut de sare în cazul persoanelor cu probleme cardiace sau renale.

Legumele ar trebui să fie prezente la fiecare masă principală, atât în perioada de Post, cât și în zilele obișnuite. Au un aport mare de fibre, vitamine și minerale, de aceea sunt sățioase și cresc nivelul de energie.

Reclamă

Fructele proaspete

Fructele proaspete sunt alimente de post recomandate de medicul nutriționist. Pot fi consumate ca gustare sau ca desert după masă, înlocuind dulciurile concentrate, mai puțin sănătoase. La fel ca legumele, conțin fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Cel puțin în perioada Postului Crăciunului se găsește o varietate foarte mare de fructe.

Se recomandă consumate crude sau procesate minim. De exemplu, gutuile pot fi ușor coapte). Evită consumul lor sub formă de suc sau smoothie, întrucât pot crește semnificativ glicemia, prin aportul insuficient de fibre.

Fructele oleaginoasele

Nucile, migdalele, caju, alunele, fisticul sunt opțiuni foarte bune de gustări, bogate în acizi grași nesaturați benefici pentru menținerea sănătății vaselor de sânge și pentru reglarea colesterolului. Este indicat consumul acestora crude și în cantități moderate.

Ținând cont că în 15-20 g oleaginoase există aproximativ 100 calorii, acestea pot îngrășa dacă sunt mâncate în exces. Untul de arahide este o opțiune bună pentru micul dejun sau pentru gustare. Însă este bine ca și acesta să fie consumat în cantități mici. Se recomandă să alegi unt integral, fără ulei de palmier sau alte grăsimi adăugate.

Măslinele

Măslinele sunt alimente de post recomandate de medicul nutriționist. Acestea oferă surse bogate de acizi grași nesaturați. Pot fi incluse atât în salate, cât și în anumite mâncăruri gătite, cum ar fi mâncarea de praz cu măsline. Se recomandă măslinele verzi sau pe cele Kalamata, fiind obținute în mod natural, fără să fie grăbită coacerea lor.

Măslinele sunt sățioase și bogate din punct de vedere nutritiv, potrivit WebMD. Singura atenționare în cazul lor este pentru persoanele cu probleme cardiace sau renale, care ar trebui să le evite pe cele mai sărate.

Semințele

Semințele precum cele de in, dovleac, floarea soarelui sau chia pot fi adăugate în salate sau în supe-creme pentru a crește nivelul de sațietate și pentru a suplimenta cu acizi grași nesaturați.

La fel ca în cazul oleaginoaselor, sunt indicate cele crude, în cantități moderate. Semințele de chia pot fi folosite pentru prepararea unei budinci sănătoase, combinată cu o băutură vegetală neîndulcită, de exemplu, de migdale, și cu fructe.

Leguminoasele

Boabele de năut, mazăre, linte sau fasole sunt alimente de post recomandate de medicul nutriționist foarte bune. Acestea aduc un aport consistent de carbohidrați, cât și de proteine. Având în vedere faptul că meniurile de post de obicei sunt mai sărace în proteine, consumarea acestora gătite la prânz sau la cină, sau includerea lor în salată, poate compensa acest deficit.

Tofu

Brânza tofu este o variantă bună pentru post. Ea are un conținut foarte bogat în proteine, acest macroelement fiind deficitar în perioada de post. Poate fi inclusă în salate sau supe-creme și poate înlocui brânza din meniurile clasice.

Orezul

Orezul este consumat în majoritatea meniurilor, iar în perioada Postului poate ajuta mult, deoarece aduce diversitate în alimentație.

Se recomandă orezul brun, integral sau cu bob lung. Acesta este de preferat să fie gătit “al-dente”, pentru a-și păstra din fibre și a nu crește foarte mult indicele glicemic. Rezultatul poate fi obținut și prin adăugarea de legume preparatului, ca de exemplu o mâncare de orez integral cu ciuperci și ardei.

Sarmalele cu orez și ciuperci sau ardeii umpluți cu orez și ciuperci sunt, de asemenea, opțiuni sănătoase. Totuși, nu se recomandă folosirea unei cantități mari de ulei în preparea lor. Se poate adăuga maxim 1 lingură la 500 g de produs, altfel va crește destul de mult densitatea calorică.

Avocado

Printre aceste alimente de post recomandate de medicul nutriționist se regăsește avocado. Considerat un superaliment, avocado este foarte versatil și se poate folosi în multe rețete. Consumat ca atare, sub formă de guacamole, în diverse dressinguri sau chiar sub formă de desert, alături de alte ingrediente, cum ar fi cacao, este un produs foarte popular.

Bogat în acizi grași nesaturați, asigură un grad ridicat de sațietate. Consumul de avocado ajută la menținerea sănătății cardiovasculare și la reglarea colesterolului, conform Healthline.

Ciocolata neagră

Atunci când apare pofta de dulce, ciocolata neagră este ,,cel mai sănătos dulce” pe care îl poți mânca, deoarece are un conținut bogat în antioxidanți. Consumată ca o gustare, sau împreună cu cereale integrale și puțină băutură vegetală de migdale, ciocolata neagră te vă ajută să eviți consumul de dulciuri mai puțin sănătoase.

Pe lângă alimentele din această listă, în perioada postului se mai pot consuma cereale integrale, băuturi vegetale neîndulcite (lapte de migdale / ovăz / cocos etc.), cartofi fierți sau copți, soia texturată, edamame și pseudocereale (cous-cous, quinoa etc.).

Astfel, meniul de post nu este unul atât de restrictiv. Poate fi foarte sănătos, dacă ai puțină varietate și imaginație.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Care sunt riscurile acumulării de fier în creier. Ce trebuie să faci pentru a preveni complicațiile
Care sunt riscurile acumulării de fier în creier. Ce trebuie să faci pentru a preveni complicațiile
Care sunt riscurile acumulării de fier în creier. Ce trebuie să faci pentru a preveni complicațiile
Reclamă
PARTENERI
icon