O cercetare a identificat uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Oamenii de știință susțin că te pot predispune la o serie de afecțiuni cronice. Acestea pot declanșa simptome persistente precum inflamația cronică.
Un studiu finanțat de guvernul Statelor Unite ale Americii sugerează că folosirea uleiurilor din semințe se poate regăsi printre factorii declanșatori ai inflamației. Cercetătorii au evaluat tumorile a peste 81 de persoane care sufereau de cancer de colon. Participanți aveau vârste cuprinse între 30 și 85 de ani.
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor
Lucrarea publicată în Gut Journal a identificat în tumorile analizate niveluri ridicate de lipide bioactive. Lipidele bioactive sunt molecule uleioase de dimensiuni mici. Acestea se produc atunci când organismul metabolizează uleiurile din semințe, spre deosebire de grăsimile mai sănătoase. În această categorie intră uleiurile de: floarea-soarelui, porumb și rapiță.
Pe lângă favorizarea simptomelor de inflamație, lipidele bioactive pot împiedica procesul natural de vindecare al organismului și pot favoriza creșterea tumorilor. Specialiștii sunt de părere că pot fi înlocuitori mai buni uleiurile bogate în acizi grași Omega-3, care se pot obține din măsline și avocado, conform Independent.
Lipidele bioactive se pot dovedi periculoase deoarece pot provoca două efecte adverse. Acestea pot determina inflamație, care favorizează dezvoltarea cancerului și pot împiedica organismul să lupte împotriva tumorilor, potrivit Daily Mail.
Au fost analizate 162 de probe recoltate din două locuri diferite din organism. Acestea au reprezentat: 80% tumori de colon și 18% tumori rectale. Dintre acestea, au fost 85% tumori primare și 13% tumori metastatice, care au cuprins colonul drept și cel stâng. Dintre participanții implicați în realizarea cercetării, 55,7% erau bărbați și 33% femei.
Oamenii de știință au examinat dietele participanților
Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer din lume. În cadrul studiului, cercetătorii au luat în considerare informațiile asociate relației dintre dietele probabile și preferințele de dietă ale participanților și boala acestora atunci când au planificat examinarea lipidelor Omega-6 și Omega-3 și a mediatorilor lipidici.
Uleiurile din semințe se folosesc pentru a oferi aromă alimentelor, potrivit Times of India. Acestea pot oferi surse bune de acizi grași Omega-3 și acizi grași Omega-6. Însă, pentru prepararea lor trec prin foarte multe procese de rafinare și procesare, ceea ce poate determina crearea unor compuși nocivi.
Principalele autorități americane care luptă împotriva cancerului și bolilor de inimă afirmă că nu există dovezi exacte care ar putea demonstra că apariția afecțiunilor cronice poate fi influențată de consumul unei cantități moderate de uleiuri din semințe, conform Adevărul.ro.
În ultimii ani, au mai fost realizate studii care sugerează că acestea cauzează inflamație. Totodată, acestea susțin că pot crește riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul.
Un alt studiu sugerează cum consumul de acizi grași Omega-3 și acizi grași Omega-6 poate reduce riscul de a suferi de 14 tipuri de cancere diferite. Pentru obținerea rezultatelor sale, au fost folosite datele a 253.138 de persoane.
De regulă, consumul aciziilor graşi Omega-3 şi acizilor grași Omega-6 este esențial pentru susținerea sănătății organismului. Din acest motiv, este important să urmezi o dietă echilibrată și să eviți consumul de alimente ultraprocesate.