Una din opt femei va fi diagnosticată cu cancer mamar invaziv de-a lungul vieții, potrivit Societății Americane a Cancerului. Când cancerul de sân este tratat în stadiile sale incipiente, rata de supraviețuire la cinci ani poate ajunge până la 99%. Descoperă ce este indicat să afli despre cancerul de sân.
Luna octombrie este Luna Internațională de Conștientizare a Cancerului de Sân. În această perioadă, se încearcă informarea cu privire la metode de prevenție pentru această afecțiune. Screening-ul ocupă un rol important pentru depistarea timpurie a bolii. Aceasta se aplică inclusiv pentru femeile mai tinere a căror rată de diagnosticare a cancerului de sân a crescut în ultimii ani.
Ce este indicat să afli despre cancerul de sân
Chiar dacă auto-examinarea regulată poate fi utilă în depistarea simptomelor incipiente, femeile au nevoie ca în permanență să raporteze medicilor lor schimbările pe care le observă la nivelul sânilor conform Societății Americane a Cancerului. Este indicat ca de fiecare când observă modificări neașteptate să nu întârzie să ceară consultul medicului.
Cel mai des întâlnit simptom al cancerului de sân este dezvoltarea unei noi mase de țesut sau a unui nodul. Chiar dacă o bună parte dintre aceste semne nu sugerează prezența cancerului, este esențial să le verifici.
Alte simptome care au neapărată nevoie de un consult medical includ: scurgerea mameloanelor, durerea, umflarea, rotirea mamelonului spre interior, modificări ale culorii pielii, ale sânului sau mamelonului. Mai mult, este indicată raportarea ganglionilor limfatici umflați la axile sau lângă claviculă.
Dacă te întrebi ce este indicat să afli despre cancerul de sân, gândește-te că de obicei, semnele sunt detectate pe parcursul desfășurării activităților zilnice. Exemple pot fi: dușul, periajul părului și îmbrăcarea hainelor. Este important ca femeile să învețe cum arată sânii lor și cum se simt în general aceștia. Astfel, pot observa mai ușor orice tip de modificare.
Totodată, cancerul de sân poate apărea inclusiv la bărbați, chiar dacă acest lucru se întâmplă mai rar. De aceea, orice bărbat care află că are un istoric familial de cancer de sân necesită sfatul unui medic.
Cum se depistează cancerul de sân
,,Majoritatea femeilor ar trebui să primească o mamografie începând cu vârsta de 40 de ani o dată la doi ani, până când ating vârsta de 74 de ani”, a explicat Dr. Leana Wen, medic de urgență și profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington.
Specialiștii spun că metodele de screening se diferențiază de cele de diagnostic. Screeningul se aplică atunci când nu există simptome. Dacă un test de screening este pozitiv, se pot efectua studii suplimentare. Doar astfel se poate determina dacă acesta indică prezența simptomelor de cancer.
În funcție de factorii de risc ai pacientului, medicii îi pot recomanda teste de screening suplimentare. De exemplu, unei persoane care are mai multe rude de gradul I cu cancer de sân i poate indica o testare genetică, potrivit CNN.
Când testele sugerează rezultate anormale anterioare sau există un risc mai ridicat de cancer de sân, personei respective i se pot face teste în plus pe lângă mamografie. De obicei, poate fi îndrumată către un examen RMN (rezonanța magnetică nucleară) sau o testare cu ultrasunete la sân.