Totul despre autopalparea sânilor: primul pas în prevenția cancerului de sân

MediCOOL.ro
MediCOOL.ro
Publicat: 21 aprilie 2023, 09:12

Primul pas pentru examinarea sânilor reprezintă o autopalparea care poate fi efectuată fără ajutorul unui doctor. Deși majoritatea modificărilor la sâni detectate în timpul unei autopalpalpări au cauze benigne, unele modificări pot semnala ceva grav. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni o reprezintă cancerul de sân și de aceea e recomandat să afli totul despre autopalparea sânilor.

Reclamă

În schimb, dacă observi modificări majore în structura sau forma sânilor, discută despre acestea cu medicul. Specialiştii nu recomandă autoexaminarea de rutină a sânilor ca parte a screening-ului cancerului de sân. Acest lucru se datorează faptului că autopalparea mamară nu s-a dovedit a fi eficientă în detectarea cancerului sau în îmbunătățirea unui prognostic în cazul femeilor diagnosticate cu cancer de sân.

Totuși, medicii cred că este util ca femeile să fie familiarizate cu proprii sâni, pentru a înţelege ce este normal. Pentru a raporta prompt schimbările pe care le observă. Dacă observi o modificare a sânilor, ceva ce pare anormal sau dacă observi că un sân este diferit în comparație cu celălalt, este necesar să te adresezi medicului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există multe afecțiuni care pot provoca modificări ale sânilor tăi, inclusiv cancerul de sân. Deși tehnica de autoexaminare a sânilor nu este întotdeauna o modalitate de a detecta cancerul de sân, un număr semnificativ de femei raportează că primul semn al bolii a fost un nodul apărut în zona sânilor pe care l-au descoperit singure. 

Factori care pot reduce riscul apariţiei de cancer mamar 

Cercetările arată că modificarea stilului de viață pot ajuta la scăderea riscului apariţiei cancerului de sân. Printre aceştia putem enumera: 

Reclamă

Limitarea consumului de alcool. Cu cât consumi mai mult alcool, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta cancer de sân. Recomandarea generală e bazată pe cercetările privind efectul alcoolului asupra apariției cancerului de sân. Specialiștii sfătuiesc să consumi cel mult un pahar pe zi. Din păcate, chiar și cantitățile mici cresc riscul apariţiei acestei boli. 

Menținerea unei greutăți sănătoase. E important să reduci numărul de calorii pe care le consumi în fiecare zi și să faci exerciții fizice. Consultă un medic specialist în cazul în care ai nevoie de o dietă şi evită să consumi alimente de tip fast-food. Activitatea fizică te poate ajuta să păstrezi o greutate corporală care să nu-ți afecteze sănătatea.

Alăptarea. Alăptarea ar putea juca un rol în prevenirea cancerului de sân. Cu cât alăptezi mai mult timp, cu atât riscul de a dezvolta cancer de sân este mai mic.

Reclamă

Limitarea terapiei hormonale postmenopauză. Terapia hormonală combinată poate crește riscul de cancer de sân. Discută cu medicul despre riscurile și beneficiile terapiei hormonale. S-ar putea să poți gestiona simptomele cu terapii și medicamente nonhormonale. Dacă decizi că beneficiile terapiei hormonale pe termen scurt depășesc riscurile, utilizează cea mai mică doză care și continuă să soliciți medicului să monitorizeze durata de timp în care iei hormoni.

Totul despre autopalparea sânilor

În timpul unei autoexaminări a sânilor, te poți aşeza în faţa unei oglinzi, fără cămaşă sau sutien, cu braţele în lateral. Urmează apoi pașii enumerați mai jos:

  • Caută încrețiri, gropițe sau modificări ale dimensiunii, formei sau simetriei sânului.
  • Verifică dacă mameloanele sunt întoarse.
  • Inspectează sânii cu mâinile apăsate pe șolduri.
  • Inspectează sânii cu brațele ridicate deasupra capului și cu palmele strânse împreună.
  • Ridică sânii pentru a vedea dacă crestele de-a lungul marginilor sunt simetrice.

Dacă ai o deficiență de vedere care îți îngreunează autoexaminarea, cere ajutor unui prieten de încredere sau al unui membru al familiei ori apelează la un medic specializat pentru un control de rutină.

De asemenea, poți alege un pat sau o altă suprafață plană pentru a te întinde pe spate. Când stai în poziţie dorsală, țesutul mamar se întinde, făcându-l mai subțire și mai ușor de simțit.

Când e momentul să te adresezi medicului

Multe femei găsesc noduli sau modificări ale sânilor, deoarece unele dintre acestea sunt modificări normale care apar în diferite puncte ale ciclurilor menstruale. Identificarea unei schimbări sau a unui nodul nu este un motiv de panică. Sânii se simt adesea diferit în locuri diferite. De exemplu, o creastă fermă în partea inferioară a fiecărui sân este normală. Aspectul și textura sânilor se vor schimba pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Fă o programare la medic dacă observi:

  • Un nodul sau o gâlmă lângă subraţ.
  • Modificări ale modului în care arată sau se simt sânii, inclusiv îngroșarea sau umflarea proeminentă care este diferită de țesutul din jur.
  • Gropite, încrețituri, umflături sau creste pe pielea sânului.
  • O schimbare recentă a unui mamelon ( întoarcerea spre interiorul sânului).
  • Roșeață, umflături sau durere.
  • Mâncărime, scuame, răni sau erupții cutanate.
  • Secreții sângeroase din mamelon.

Doctorul Mihail Pautov și doctor Laura Mustață recomandă autopalparea după fiecare ciclu menstrual, iar pentru femeile peste 40 de ani, o mamografie o dată la doi ani. După vârsta de 45 de ani, mamografia ar trebui făcută o dată pe an. Află mai multe detalii despre prevenția cancerului de sân din materialul video de mai jos:

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mamografie: când și cum se face, cum ne pregătim pentru ea
Mamografie: când și cum se face, cum ne pregătim pentru ea
Mamografie: când și cum se face, cum ne pregătim pentru ea
Durerea de sâni: când este normală și când trebuie să îngrijoreze
Durerea de sâni: când este normală și când trebuie să îngrijoreze
Durerea de sâni: când este normală și când trebuie să îngrijoreze
Ce poți face pentru a-ți reduce riscul de cancer de sân. Factorii de risc pentru cancerul mamar
Ce poți face pentru a-ți reduce riscul de cancer de sân. Factorii de risc pentru cancerul mamar
Ce poți face pentru a-ți reduce riscul de cancer de sân. Factorii de risc pentru cancerul mamar
Reclamă
PARTENERI
icon