Antena

Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o alimentație echilibrată

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 19 septembrie 2024, 07:37 / Actualizat: 16 octombrie 2024, 13:42

Perioada sarcinii poate cauza tulburări digestive din cauza schimbărilor care se produc în organismul femeii gravide. Silviu Iștoc, medic ginecolog, a fost invitatul medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 1, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate.

Reclamă

Silviu Iștoc a explicat cum afectează modificările hormonale și cele de la nivelul uterului tranzitul intestinal în perioada sarcinii și a oferit sfaturi pentru organizarea unei alimentații echilibrate pentru femeile însărcinate.

Modificările care iau loc în organism pe durata sarcinii

În mod normal, deficitul de fibre cauzează efecte adverse odată cu trecerea timpului, însă există o anumită categorie de persoane care simte imediat această lipsă. Simptomele apar într-un timp scurt în cazul femeilor însărcinate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

-Ce se întâmplă pe durata unei sarcini?
-Sunt două lucruri care se întâmplă în sarcină: În primă fază, în primul trimestru, înainte ca uterul să devină voluminos și să pună presiune pe intestine, apare un exces brusc de progesteron. Această modificare bruscă de progesteron încetinește peristaltismul, mai precis încetinește tranzitul intestinal. O persoană care nu este obișnuită cu un aport sănătos de fibre, o să simtă puternic modificarea.

Pe lângă problemele de tranzit intestinal, există și alte semne care apar odată cu sarcina. În această perioadă, metabolismul glucidic întâmpină dificultăți deoarece pancreasul funcționează cu o mai mare greutate în scăderea glicemiei la un nivel sănătos din cauza excesului de hormoni proveniți de la placentă. Fibrele solubile pot face ca acest nivel hiperglicemic postpandrial crescut brusc să se amelioreze ușor. Practic, o dietă bogată în fibre îl poate atenua.

Reclamă

De asemenea, este important să reții că de obicei consumul excesiv de fibre poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi: balonare, constipație, deficiențe de minerale, lipsă de calorii și, în cazurile severe, ocluzie intestinală.

Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate

Pe măsură ce sarcina avansează, apar tot mai multe schimbări în organism. Cea mai dificilă perioadă este trimestrul 3. Aceasta afectează puternic tranzitul intestinal pentru că uterul gravid ocupă aproape în totalitate abdomenul și apasă pe intestine. Din acest motiv, intestinele funcționează cu mult mai mare dificultate, ceea ce poate determina o serie de simptome digestive neplăcute.

Este foarte important ca fibrele să fie introduse gradual încă din primul trimestru al sarcinii când sunt mai puține simptome. Un nivel sănătos de fibre înseamnă aproximativ 25-30 de grame pe zi, combinate cu consumul unei cantități mari de apă. Introducerea lor în dietă se face gradual pentru că un consum brusc poate provoca disconfort abdominal și balonare, chiar dacă înainte gravida avea constant un tranzit intestinal încetinit.

Reclamă

Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate pot fi prevenite. Femeile însărcinate și cele care doresc să obțină o sarcină pot urma câteva sfaturi de bază în privința alimentației. Astfel, pot reduce riscul de a suferi de tulburări digestive, cum ar fi constipația.

,,E bine ca pacienta să fie pregătită pentru sarcină. Mai ales în primul trimestru, când este un exces de progesteron și se simte clar tranzitul intestinal încetinit, există tendința de a introduce multe fibre. Atunci disconfortul devine major, pacienta o să fie complet debusolată pe parcursul sarcinii și nu va avea deloc o stare bună.”

– Silviu Iștoc, medic ginecolog

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
articol cu video
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Cum influențează dieta apariția cariilor. Care sunt categoriile de alimente care pot afecta sănătatea dinților
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Ce beneficii importante are cafeaua cu scorțișoară. De ce merită să o consumi așa
Reclamă
PARTENERI
icon