Antena

Ce se întâmplă dacă bei cafea în fiecare zi. Cum acționează în organism

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 3 iulie 2024, 08:07

Cafeaua se regăsește printre cele mai populare băuturi, iar mulți specialiști îi recunosc efectele benefice asupra sănătății. Aceasta poate avea un impact semnificativ asupra stării generale a organismului dacă o consumi constant. Află ce se întâmplă dacă bei cafea în fiecare zi.

Reclamă

Cafeaua are în compoziție o serie de substanțe nutritive esențiale, cum ar fi: riboflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), magneziu, potasiu, antioxidanți și mai mulți compuși fenolici. Aceasta poate diminua riscul de a dezvolta mai multe probleme de sănătate.

Ce se întâmplă dacă bei cafea în fiecare zi

Printre potențialele beneficii pentru sănătate asociate consumului de cafea se regăsesc protecția împotriva diabetului de tip 2, bolii Parkinson, bolilor hepatice și cancerului hepatic. În plus, poate susține sănătatea cardiovasculară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Consumul zilnic de cafea poate produce mai multe modificări în organism deoarece poate avea efecte asupra mai multor aspecte ale sănătății generale. În cazul persoanelor cu un organism mai sensibil poate da unele efecte adverse. De exemplu, consumul constant de cafea poate ridica în mod semnificativ riscul de a dezvolta dependență, iar întreruperea sa bruscă poate determina sevraj.

Poate afecta calitatea somnului

În cantități reduse, cofeina din cafea te poate ajuta să scapi de senzația de oboseală. Însă, aceasta poate provoca simptome, precum: stări de nervozitate, palpitații și insomnie, dacă o consumi constant. În același timp, somnul poate suferi din cauza cofeinei.

Reclamă

Poate proteja sănătatea inimii

Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă bei cafea în fiecare zi, ia în calcul cum consumul a minim o ceașcă cu cafea pe zi se asociază cu o incidență mai scăzută a insuficienței cardiace. Dacă bei o cantitate moderată de două până la trei cești pe zi se asociază cu rate mai reduse de a dezvolta hipertensiune arterială sau moarte din orice cauză.

Poate îmbunătăți funcția tiroidiană

Există o potențială asociere între aportul moderat de cofeină și îmbunătățirea funcției tiroidiene în rândul persoanelor cu tulburări metabolice. Aceasta se poate asocia cu o stimulare sănătoasă a hormonilor tiroidieni, conform Eating Well.

Poate crește nivelurile de colesterol din sânge

Cafeaua nu prezintă în compoziție colesterol, dar poate afecta nivelurile de colesterol din sânge. Grăsimea din boabele de cafea, în special cea a anumitor compuși din uleiurile cafelei, poate contribui la creșterea nivelului de colesterolului, în special a colesterolului LDL, mai exact a colesterolului rău.

Reclamă

Poate susține sănătatea creierului

Când vrei să știi ce se întâmplă dacă bei cafea în fiecare zi, gândește-te că la scurt timp după ce bei cafea sau orice altă băutură cu cofeină poți observa că-ți crește nivelul de vigilență. În cantități moderate, cafeaua te poate ajuta să te concentrezi mai bine și să previi senzația de somnolență. Cofeina se leagă de receptorii din creier pentru a bloca starea de oboseală. Mai mult, poate susține funcția cognitivă și capacitate de memorare.

Poate mări tensiunea arterială

Cofeina îngustează vasele de sânge, astfel încât poate crește tensiunea arterială în primele 30 de minute după consum. Efectele sale de stimulare pot mări adrenalina, care poate ridica presiunea în artere. Oricare ar fi mecanismul fiziologic, cofeina poate asigura un efect temporar asupra tensiunii arteriale, potrivit Livestrong.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Exerciții fizice pentru a ameliora inflamația. Cum pot ajuta la gestionarea simptomelor
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
articol cu video
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Reclamă
PARTENERI
icon