Antena

Sarea amară (sare Epsom): întrebuințări și beneficii pentru sănătate

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 17 aprilie 2024, 07:21

Sarea Epsom, cunoscută popular ca sare amară, are o gamă variată de întrebuințări pentru sănătate și frumusețe. Băile cu sare Epsom sunt cunoscute pentru efectul lor relaxant. Află ce afecțiuni poți trata cu sare Epsom, ce proprietăți are, dar și contraindicațiile sale.

Reclamă

Sarea amară este un compus mineral natural a cărui denumire științifică este sulfat de magneziu. Numele de sare Epsom provine de la localitatea cu același nume din comitatul Surrey, Anglia, în care au fost descoperite izvoare minerale bogate în sulfat de magneziu în secolul al XVII-lea.

Deși seamănă cu sarea albă grunjoasă de bucătărie, sarea Epsom are un gust foarte amar și nu este plăcută pentru consum. Ea este utilizată în principal pentru băi calde și ca produs cosmetic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce proprietăți terapeutice are sarea amară (sare Epsom)

Sarea Epsom este utilizată de câteva secole în diverse scopuri medicinale. Combinația de magneziu și sulfat, componentele principale ale sării amare, îi conferă proprietăți benefice pentru sănătate și frumusețe. 

Când sarea este dizolvată în apă caldă, magneziul și sulfatul sunt absorbite în organism prin piele. Cu toate acestea, nu există studii concludente care să arate că magneziul poate fi absorbit prin piele în cantități suficiente pentru a trata deficiențele acestui mineral în organism, susține specialistul în medicină integrativă Naoki Umeda citat de centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. 

Reclamă

Proprietățile curative ale sării Epsom sunt apreciate de multe secole chiar și în absența unor certitudini științifice. Specialiștii în medicină integrativă recomandă sarea amară (sare Epsom) pentru:

Combaterea stresului și relaxare

Deși unii experți cred că efectul relaxant al sării Epsom se datorează băii calde în sine, alții cred că ea ajută la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea stresului, anxietății și depresiei. Conform unor teorii, administrarea de magneziu crește producția de serotonină (hormonul fericirii) în creier.

Atenuarea durerilor musculare

Relaxarea musculară este cel mai cunoscut beneficiu al sării Epsom. O baie cu sare amară poate ajuta la atenuarea durerilor de spate, gât, umeri și cap. De exemplu, prin reducerea tensiunii mușchilor din zona capului, magneziul din sarea Epsom ar putea ajuta la combaterea durerilor de cap sau a migrenelor. Băile calde în care ai dizolvat sare Epsom pot ajuta și la recuperarea mușchilor după antrenamente intense. 

Reclamă

Reducerea inflamației 

Magneziul participă la câteva sute de reacții biochimice în organism, iar unul dintre rolurile importante pe care acest mineral le îndeplinește este de combatere a inflamației în corp. Băile cu sare Epsom pot atenua edemele și durerile articulare din artrită sau a celor survenite în urma unor traumatisme precum entorsele. Sulfatul de magneziu poate reduce inflamația locală și disconfortul cauzat de aceasta.

Exfoliant pentru piele

Sarea Epsom poate fi utilizată și ca exfoliant pentru piele. Datorită texturii sale granulare, poate ajuta la îndepărtarea celulelor epiteliale moarte, lăsând pielea catifelată și netedă. Pentru un efect hidratant, poți amesteca sarea cu diverse uleiuri sau creme pentru ten. Cu pasta obținută, masează ușor pielea evitând zona ochilor. Clătește bine după utilizare și aplică o loțiune hidratantă.

Detoxifiere

Curele de detoxifiere cu sare Epsom administrată intern se bucură de popularitate în mediul online. Există voci care susțin că ea ajută la eliminarea toxinelor din organism, însă nu există studii care să demonstreze că administrarea orală a sării amare este sigură sau benefică, atrage atenția specialistul în medicină integrativă Naoki Umeda.

Consumul de sare Epsom poate avea efecte secundare grave precum diareea severă, avertizează dr. Umeda. Administrarea orală are efect laxativ și poate produce tulburări digestive care, la rândul lor,  pot duce la deshidratare. 

Ce contraindicații au băile cu sare Epsom

În general, sarea amară folosită în apa de baie nu are efecte secundare, dar există câteva situații în care se recomandă prudență, spune dr. Naoki Umeda. Băile cu sare Epsom nu sunt recomandate persoanelor cu:

  • inflamații severe ale pielii;
  • infecții ale pielii;
  • răni deschise;
  • arsuri severe.

Cum pregătești o baie cu sare Epsom

Dacă vrei să testezi efectele sării amare, procesul este destul de simplu. Adaugă aproximativ 300 de grame (o cană și jumătate) de sare Epsom în cadă pe măsură ce o umpli cu apă caldă. Pentru a se dizolva mai rapid, toarnă sarea în zona jetului de apă în timpul umplerii căzii. 

Odată ce baia este pregătită, testează temperatura apei și regleaz-o dacă este necesar. Intră în cadă și relaxează-te. 15 minute ar trebui să fie suficiente pentru a te bucura de efectele sării Epsom. 

Evită să utilizezi sarea în căzile cu jacuzzi sau hidromasaj. Când cumperi sare Epsom, asigură-te că produsul conține 100% sulfat de magneziu. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce poți să mănânci dacă ai deficit de magneziu. 5 alimente bogate în acest mineral
Ce poți să mănânci dacă ai deficit de magneziu. 5 alimente bogate în acest mineral
Ce poți să mănânci dacă ai deficit de magneziu. 5 alimente bogate în acest mineral
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Simptome ale lipsei de magneziu. Cum îți dai seama dacă ai nevoie de suplimente
Condimente bogate în magneziu. Mirodeniile care îți pot oferi acest mineral
Condimente bogate în magneziu. Mirodeniile care îți pot oferi acest mineral
Condimente bogate în magneziu. Mirodeniile care îți pot oferi acest mineral
Reclamă
PARTENERI
icon