Obiceiurile zilnice pot avea un impact semnificativ asupra nivelurilor de colesterol, mai ales a colesterolului LDL. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, a fost invitata medicului chirurg Mihail Pautov, în episodul 2, din sezonul 6, MediCOOL. Află cum poți evita acumularea colesterolului rău.
Ruxandra Pleșea a explicat de ce este important să adopți un stil de viață sănătos, în ce valori generale se recomandă să se încadreze colesterolul și ce efecte pot avea alimentele din dietă asupra sănătății organismului.
Ce provoacă acumularea colesterolului rău
Pentru a evita acumularea de colesterol rău în corp, mai exact colesterol LDL, și impactul dăunător al nivelurilor sale ridicate, adoptarea unui întreg stil de viață echilibrat are un rol important în ce privește fiecare aspect: dietă, somn, utilizarea substanțelor toxice, cantitatea de substanțe toxice folosită, factorii care produc sau modul în care stimulezi noi procese inflamatorii de lungă durată. Inflamația se asociază cu creșterea colesterolului rău.
-Inflamația și oxidarea în exces pot provoca probleme de sănătate. Implicit, colesterolul oxidat afectează vasele de sânge. Ce oxidează colesterolul și cum poți scădea această oxidare?
-Stilul de viață oxidează colesterolul. Dieta este un factor foarte important, alături de somn și sport pentru a reduce această oxidare.
,,Toată lumea care se uită la MediCOOL știe că trebuie să dormim 8 ore.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
,,Dacă am în față o persoană care își dorește să fie slabă și se subalimentează, inflamația este stimulată. O persoană fără masă musculară, slabă, care abia se hrănește și nu-și asigură nutrienții necesari va fi o persoană cu inflamație. De fapt, dieta de starvație, cum îi spunem noi înfometare, se asociază într-un mod absolut dovedit.”
– Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Cum poți evita acumularea colesterolului rău
Pentru a menține niveluri sănătoase de colesterol, se recomandă să acorzi foarte mare atenție echilibrului. Acest aspect înseamnă să obții, după câteva luni sau câțiva ani, un nivel bun de colesterol. În același timp, contează colesterolul HDL, care dezlipește grăsimea în exces de pe artere și o elimină. Raportul între colesterolul bun și cel rău este foarte important. Acesta se încadrează între 2,9 pentru femei și 3,3 pentru bărbați. Când acest raport se modifică în mod negativ, sugerează să iei măsuri privitoare la întregul raport lipidic. Totodată, contează și greutatea corporală.
,,Nu e bine să ne înfometăm pentru că asta înseamnă: stres, inflamație și ne crește nivelul de colesterol.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
-Cum ar trebui oamenii să mănânce?
-Se ia în considerare cel puțin o săptămână pentru a stabili ce faci cu alimentația. Ideal, ar trebui să urmezi o dietă de tip mediteranean.
,,Chiar dacă suntem în România, acest lucru este foarte posibil. Dieta de tip mediteranean, a fost declarată și în acest an ca fiind cea mai bună din lume, inclusiv pentru a îmbunătăți acest profil lipidic.”
– Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
Ce include dieta mediteraneană
Dacă vrei să știi cum poți evita acumularea colesterolului rău, ia în calcul că dieta mediteraneană are la bază consumul mai multor alimente. Aceasta include legume și leguminoase, care se găsesc sub formă de boabe și pot fi și cereale integrale. În continuare, prezența uleiului de măsline are un rol semnificativ deoarece acele grăsimi mononesaturate și polinesaturate pot avea efecte benefice. Aceste tipuri de grăsimi sunt prezente în nuci și semințe.
Un alt element esențial al dietei mediteraneene este peștele gras, dar nu este indicat să-l adaugi în fiecare zi și la fiecare masă în alimentație. Pește și fructele de mare se mănâncă de două ori pe săptămână pentru a ține sub control prezența metilmercurului din pește, un metal greu care nu favorizează profilul lipidic.
Pentru a afla cum poți evita acumularea colesterolului rău, reține că dieta mediteraneană conține: carne, lactate și ouă, mai exact proteine de tip animal, incluse puțin în cadrul unei săptămâni. Dieta mediteraneană se bazează mai mult pe alimente vegetale. Aportul minim necesar de 60 de grame de proteine pe zi are la bază leguminoase.
,,De fapt, studiile legate de longevitate în acele zone în care știm că mai sunt centenari și se trăiește bine, fără boli cronice, atestă faptul că toate aceste populații mănâncă masiv boabe.”
– Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice
,,An după an, dieta aceasta mediteraneană este dovedită pe locul 1. Haideți să o studiem mai des și să încercăm să aplicăm cât mai mult din aceasta.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 6 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.