Untul este un produs lactat bogat în nutrienți. În general, acesta are în compoziție: lactone, acizi grași și trigliceride, acestea fiind componentele responsabile pentru aroma sa caracteristică. Citește despre beneficiile consumului de unt.
De obicei, untul se obține din lapte de vacă, dar poate fi preparat și din: lapte de oaie, lapte de capră, lapte de iac și lapte de bivoliță. Conține 20% apă și 80% grăsimea reziduală, zer sau substanțe solide din lapte.
Beneficiile consumului de unt
La temperaturi ridicate, untul se topește. La temperaturi scăzute se întărește, iar în frigider, capătă o formă solidă și dură. Acesta reprezintă o sursă naturală de vitamine solubile în grăsimi precum: vitamina A, vitamina D, vitamina E și vitamina K.
Grăsimile solubile din unt se digeră ușor. Printre acestea se regăsesc grăsimi saturate și grăsimi nesaturate. În plus, se folosește la prepararea a numeroase rețete culinare, precum: pui la cuptor, musaca, fursecuri, prăjituri sau pâine.
De asemenea, este important să recunoști simptomele intoleranței la lactoză. În funcției de gradul acesteia, poți decide cât de multă lactoză poți consuma sau dacă este necesar să o excluzi complet din alimentație.
Poate sprijini sănătatea pielii
Beneficiile consumului de unt pot include susținerea sănătății pielii. O parte dintre nutrienții esențiali din unt pot vindeca arsurile solare, pot preveni îmbătrânirea prematură și pot oferi strălucire pielii. De asemenea, pot reduce căderea părului și pot sprijini regenerarea pielii și unghiilor.
Poate întări funcția imunitară
Organismul are nevoie de colesterol alimentar pentru a proteja celulele intestinale și pentru a susține sănătatea funcțiilor digestive. Untul este format dintr-un anumit tip de lipide numite glicosfingolipide. Acestea pot îmbunătăți tractul gastrointestinal, pot ajuta în tratarea constipației și pot preveni dezvoltarea sindromului colonului iritabil.
Poate avea efecte anticancerigene
Untul conține minerale precum seleniul și poate contribui la eliminarea compușilor toxici din organism. Acesta are un conținut bogat în acid linoleic conjugat, care poate apăra împotriva dezvoltării tumorilor canceroase, potrivit HealthifyMe.
Vitamina K2 poate ajuta la scăderea riscului de apariție a: cancerului pulmonar, cancerului de prostată și cancerului de sân. Mai mult, poate vindeca artrita reumatoidă și poate susține sănătatea funcțiilor imune vitale, fiind printre beneficiile consumului de unt.
Poate susține creșterea și dezvoltarea copiilor
Untul poate susține creșterea și dezvoltarea copiilor deoarece reprezintă o sursă importantă de proteine care pot întări mușchii. În plus, conține cantități reduse de: calciu, fosfor, niacină (vitamina B3) și riboflavină (vitamina B2).
Conține vitamina A
Ca vitamină solubilă în grăsimi, retinolul se absoarbe și se folosește în organism atunci când îl consumi în grăsime animală. Vitamina A, denumită și retinol, are un rol important de a asigura numeroase funcții în corp, inclusiv: menținerea vederii, dezvoltarea fizică și susținerea funcției imunitare, conform Doctor Kiltz.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Beneficiile consumului de unt pot include creșterea colesterolului HDL, mai exact a lipoproteinelor de înaltă densitate. De aceea poate diminua riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și accident vascular cerebral. În plus, poate susține o frecvență cardiacă sănătoasă, poate echilibra pH-ul din sânge și poate preveni efectele dăunătoare ale stresului oxidativ deoarece conține vitamina E.
Poate sprijini sănătatea oaselor și a dinților
Untul reprezintă o sursă importantă de vitamina K1. În același timp, vitamina K2 are un rol major în prevenirea cariilor dentare și poate susține vindecarea rapidă a oaselor după o leziune. Vitamina K2 și vitamina D pot oferi stabilitatea structurii oaselor și cartilajului. Mai mult, pot susține sinteza de colagen.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.