Antena

Cum poți identifica reclamele false. Metode pentru a le recunoaște

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 15 noiembrie 2023, 07:12

În mediul online circulă o mulțime de mituri care creează confuzie în rândul consumatorilor. Există reclame mincinoase care în mod abuziv se folosesc de imaginea persoanelor publice pentru a promova produse. De cele mai multe ori, acestea nu funcționează și chiar îți pot pune viața în pericol. Sorin Mierlea, președinte InfoCons, a fost invitatul lui Carmen Brumă, antrenoare, și al doctorului Mihail Pautov, în episodul 12, din sezonul 5 MediCOOL. Află cum poți identifica reclamele false.

Reclamă

Sorin Mierlea a discutat despre ce poți face dacă devii victima unei înșelăciuni când cumperi produse de pe Internet. De asemenea, a explicat cum poți verifica dacă firma de la care urmează să cumperi există cu adevărat și a remintit telespectatorilor că au drepturi la fel ca toate persoanele care fac parte din Uniunea Europeană.

Cum poți identifica reclamele false

Deseori, gazdelor emisiunii, Mihail Pautov și Carmen Brumă, se numără printre persoanele publice cărora li se folosesc în mod abuziv imaginile și numele în reclame mincinoase. În astfel de cazuri, consumatorul este înșelat de persoane care utilizează informațiile din mediul online pentru a produce materiale false.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

,,Când citeam titlurile îmi dădeam seama că oamenii aceștia pot să taie ceea ce spun în cuvinte și să facă și materiale video.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Oricum se poate face orice.”

– Sorin Mierlea, președinte InfoCons
Reclamă

Absolut oricine poate fi victimă la un nivel mai mic sau mai mare. În România și în străinătate imaginile multor femei au fost folosite la realizarea mai multor reclame, fără acordul acestora. Aceasta zonă este periculoasă.

Pe lângă partea de proprietate intelectuală, drepturi conexe pe care le ai asupra imaginii și tot ce înseamnă zona de proprietate personală ce aparține unei persoane sau personalități, pentru un brand sau pentru un produs, apare o altă problemă. Dacă vrei să știi cum poți identifica reclamele false, gândește-te că specialiștii subliniază periculozitatea produselor promovate prin aceste informații ce nu au legătură cu realitatea.

,,În Codul Penal, se numește înșelăciune.”

– Carmen Brumă, antrenor de fitness și tehnician nutriționist
Reclamă

Cum poți verifica o firmă

Dacă devii victimă, ai la dispoziție mai multe mijloace prin care poți acționa: plângere penală, mers la poliție sau mers la Parchet. InfoCons, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor, a organizat o companie în urmă cu câțiva ani, intitulată: Știi cine sunt eu? Sunt cetățean european și am drepturi! Aceasta sublinia că faptul este important să-ți exerciți drepturile deoarece, dacă nu faci acest lucru, nu vor apărea schimbări.

-Este nevoie de un anumit număr de plângeri ca ele să fie luate în considerare?
-Numărul de plângeri nu este important. Ar trebui ca funcționarul public al statului român să aplice măsurile, inclusiv: polițistul către care se îndreaptă plângerea penală, procurorul de caz, reprezentanții protecției consumatorilor pe segmentul respectiv, reprezentanții Institutului de Cercetări Informatice care sunt deținătorii domeniilor de Internet, care pot să întrerupă pe loc un domeniu și să-l închidă definitiv.

Când te întrebi cum poți identifica reclamele false, amintește-ți că atunci când vezi o reclamă pe Internet, înainte de a plăti un produs, se recomandă să urmezi câțiva pași pentru a verifica dacă firma de la care vrei să comanzi există.

Caută țara de proveniență

În primul rând, se verifică site-ul. Site-ul pe care intri este indicat să fie din România sau cel puțin din Uniunea Europeană. De pe contul înregistrat pe rețelele sociale, te trimite către un site unde faci o plată. Se recomandă să verifici cine îl găzduiește fiindcă la secțiunea date de contact trebuie să fie trecută țara.

Dacă site-ul este din România, intri pe site-ul mfinante.gov.ro, pentru a verifica dacă firma respectivă există. De asemenea, contează ce profil au. De exemplu, dacă deținătorii vând ochelari și pe site-ul autorităților arată că sunt o firmă de construcție, indică o neregulă.

Verifică dacă se află pe teritoriul Uniunii Europene

În al doilea rând, dacă vrei să știi cum poți identifica reclamele false, amintește-ți că este indicat ca firma să se afle pe teritoriul Uniunii Europene. Legislația Uniunii Europene din zona de comerț online activează foarte rapid și foarte eficient.

Fii atent la datele de identificare

În al treilea rând datele de identificare pe care firma trebuie să le aibă sunt: numele firmei, datele de identificare fiscală, sediul social și numărul de telefon. Poate fi util să suni fiindcă taxele sunt identice pe tot spațiul Uniunii Europene. Ridică semne de întrebare dacă răspunde o persoană care nu cunoaște firma sau îți apare mesajul: Acest număr nu există.

,,E bine să facem puțin pe detectivul dacă ceva sună prea bine, dacă ceva tratează imediat, e prea mult recomandat de cineva și-ți promite o minune. Hai să cercetăm un pic. Dacă, totuși, ați fost victima unei astfel de înșelăciuni, puteți să intrați pe InfoCons, mergeți la secțiunea plângere și depuneți acea plângere.”

– Mihail Pautov, medic chirurg

,,Nu stați cu mâinele în sân. E foarte important să înțelegem toți din această țară: Suntem consumatori europeni, avem drepturi, dar degeaba avem drepturi dacă nu le exercităm.”

– Sorin Mierlea, președinte InfoCons

Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
Cum scapi de bărbia dublă. Metode eficiente de tratament pentru gușă
articol cu video
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
Tratamentul medicamentos pentru bolile cardiovasculare. Care sunt riscurile administrării fără recomandarea medicului
articol cu video
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Cum se măsoară tensiunea arterială. Care sunt recomandările
Reclamă
PARTENERI
icon