Atunci când citești informații, fără a avea o expertiză medicală sau o verificare din partea unui specialist, poți fi convins să iei decizii care îți pot afecta sănătatea. În acest caz, efectul curentului este printre cele mai dezbătute subiecte din mediul online. Doctorul Mihail Pautov a discutat despre acest mit în episodul 12, din sezonul 5 MediCOOL. Află: Te îmbolnăvești sau nu dacă ,"te trage curentul"?
Mihail Pautov a explicat care sunt consecințele curentului asupra organismului, cum funcționează mecanismele de apărare din corpul uman, ce factori îl pot face să acționeze și cât de des se întâlnesc variații ale acestei expresii în alte țări.
Cât de răspândită este expresia „te trage curentul”
Unele persoane susțin că expresia „te trage curentul” este adevărată, în timp ce altele nu cred această idee și consideră că durerea poate apărea din cauza altor factori, precum o problemă mai veche sau un traumatism. Iar majoritatea oamenilor consideră că reprezintă un mit românesc, care nu se întâlnește în afara țării.
În realitate, variațiile acestei expresii se regăsesc în mai multe limbi, cum ar fi: limba engleză, limba germană sau limba rusă. În același timp, toate au sensuri asemănătoare.
Te îmbolnăvești sau nu dacă „te trage curentul”? Celulele albe îndeplinesc un rol important în imunitate și protejează organismul în permanență. În unele zone ale corpului există deja o mică bacterie, un patogen, care poate avea efecte dăunătoare. Aceasta rămâne inactivă, până ce apare momentul în care se poate declanșa. Atunci când suflă curentul, capacitatea de apărare a celulelor albe scade.
De exemplu, când te confrunți cu temperaturi prea ridicate, folosești un evantai sau îți miști mâna pentru a crea un curent de aer care să te răcorească.
Te îmbolnăvești sau nu dacă „te trage curentul”?
Aerul este mai rece pentru că temperatura în cameră este mai mică decât cea a corpului. Corpul are o temperatură de 36-37 °C, iar, de obicei, în casă sunt aproximativ 22-23 °C. Atunci când stai pe loc, aerul de lângă corp se încălzește. Acesta se comportă ca o pătură sau ca o pernă de aer cald.
În momentul în care se creează un curent de aer, fie că stai între două geamuri deschise, fie că te deplasezi cu trenul cu geamul deschis, fie că mergi cu atocarul cu două geamuri deschise, suflă un vânt mai rece. Acesta aduce temperatura corpului mai aproape de temperatura camerei.
În studii s-a demonstrat că o scădere de 2-3 °C, poate slăbi apărarea celulelor albe din vasele de sânge. Vasele de sânge la frig se contractă. Atunci când frigul sau curentul bate în: ureche, gât sau spate, vasele de sânge se contractă, celulele albe devin mai slabe și nu mai protejează împotriva agentulului patogen.
Te îmbolnăvești sau nu dacă „te trage curentul”? Când celulele albe nu mai protejează o zonă, agentul patogen atrage alți agenți patogeni. Atunci se pot manifesta: durerea, inflamația, otita sau umflarea unei măsele. Bacteria este deja acolo, un mic abces pe care corpul îl ține sub control. Sub acțiunea curentului, nu mai există protecție și infecția se dezvoltă.
,,Iată că acest curent există. Să te tragă curentul nu este un mit și, în niciun caz, nu este un mit românesc pentru că se întâlnește în multe alte culturi.”
– Mihail Pautov, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 5 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.