Gustările și micul dejun au un rol important în menținerea funcțiilor cognitive pe parcursul programului de muncă. Acestea te ajută să-ți păstrezi concentrarea și-ți oferă surse de energie pentru a rezista când faci un efort intelectual sau fizic. Află ce gustări nutritive pentru sănătatea creierului poți încerca.
Pentru a-ți sprijini o minte ageră în timpul zilei, este important să consumi gustări care îți asigură un echilibru de nutrienți, precum: carbohidrați complecși, grăsimi sănătoase și proteine. Poți opta pentru câteva idei de gustări care pot fi benefice pentru performanțele mentale, în locul caloriilor goale, cum ar fi bomboanele sau cafeaua.
Gustări nutritive pentru sănătatea creierului
Consumul de alimente nutritive, precum fructele și legumele, poate susține: capacitatea intelectuală a creierului, starea de spirit, implicarea în activități și productivitatea. Iar stabilirea unor porții exacte pentru consum te poate ajuta să eviți să acumulezi kilograme în plus sau să suferi de tulburări digestive.
Alături de crearea unui plan de gustări eficient, se recomandă să-ți menții hidratarea organismului. De aceea este important să bei multă apă și să faci acest lucru constant, pe toată durata zilei. Deshidratarea poate afecta negativ funcția cognitivă.
Unt de arahide și mere
Untul de arahide și merele pot fi gustări nutritive pentru sănătatea creierului. Acestea oferă un conținut nutritiv echilibrat, format din: carbohidrați, grăsimi sănătoase, proteine, fibre și antioxidanți. Merele sunt o sursă importantă de vitamina C, iar untul de arahide conține: calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, niacină (vitamina B3), vitamina B6, vitamina E și zaharuri.
Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc este un produs lactat cu o textură groasă. Acesta este caracterizat de o aromă mai intensă decât cea a iaurtului obișnuit. Iaurtul grecesc are un conținut bogat în proteine, ceea ce-ți poate asigura senzație de sațietate pe termen lung și o sursă constantă de energie. Pentru un gust mai plăcut și concentrații mai ridicate de antioxidanți, poți adăuga: afine, căpșuni, zmeură, semințe sau nuci. De asemenea, acestea ar putea îmbunătăți funcția cognitivă.
Hummus cu legume
Hummusul reprezintă o sursă importantă de proteine și grăsimi sănătoase, fiind printre aceste gustări nutritive pentru sănătatea creierului. Conține vitamine și minerale esențiale precum: fier, calciu, zinc, acid folic (vitamina B9) și complex de vitamine B. Poate fi combinat cu: bețișoare de morcov, felii de castraveți sau de ardei gras. Astfel, poți obține o gustare hrănitoare și gustoasă.
Biscuiți din cereale integrale și brânză
Poți amesteca biscuiți din diferite tipuri de cereale integrale și sortimente de brânză. Biscuiții din cereale integrale oferă: carbohidrați complecși, fibre, magneziu, seleniu, fier și zinc, iar brânza asigură proteine și grăsimi sănătoase, potrivit Fox Business.
Amestec de fructe oleaginoase și semințe
Migdalele, nucile și semințele de dovleac au concentrații ridicate de acizi grași omega-3 și antioxidanți. Aceștia pot susține sănătatea creierului. Toate nucile conțin magneziu. Alunele și nucile pecan conțin complex de vitamine B. Migdalele au un conținut ridicat de calciu și vitamina E. Nucile asigură mult folat (vitamina B9), vitamina E și acid alfa-linoleic. Iar, în general, semințele reprezintă surse bune de grăsimi sănătoase și fibre.
Smoothie-uri
Dacă vrei gustări nutritive pentru sănătatea creierului, poți încerca smoothie-uri. Acestea sunt o modalitate simplă și rapidă de a prepara și consuma mai multe alimente vegetale. Poți alege fructe de pădure și verdețuri cu frunze pe care le poți amesteca în diferite combinații. De asemenea, poți adăuga proteine precum: lapte, iaurt sau nuci, conform Eating Well.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.