Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ovăz. Care sunt efectele adverse asupra organismului

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 31 martie 2024, 06:38

Ovăzul este o cereală deseori consumată dimineața, la micul dejun. Însă, dacă obișnuiești să faci acest lucru, se recomandă să ai în vedere efectele adverse ale consumului său foarte frecvent. Află ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ovăz.

Reclamă

Ovăzul face parte din categoria cerealelor integrale, fiind popular datorită varietății de beneficii pe care le poate oferi sănătății generale. În același timp, la fel ca în cazul multor alimente, poate cauza potențiale riscuri pentru sănătate.

Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ovăz

Ovăzul asigură o sursă importantă de substanțe nutritive esențiale, precum: fibre, fier, mangan, fosfor, magneziu, complex de vitamine B și antioxidanți. Acestea au un rol important în sprijinirea sănătății organismului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De asemenea, consumul moderat poate avea efecte pozitive. Menține sănătatea inimii, sprijină gestionarea unei greutăți optime, echilibrează nivelurile de zahăr din sânge și susține sănătatea digestivă. Totodată, este important să afli ce schimbări apar când îl consumi zilnic.

În plus, ovăzul are o compoziție complexă, fiind recunoscut drept un aliment funcțional. Alimentele funcționale pot oferi beneficii suplimentare pentru sănătate.

Reclamă

Conținut caloric ridicat

Dacă te întrebi ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ovăz, gândește-te că este hrănitor și bogat în nutrienți, însă are un conținut ridicat de calorii. Când încerci să-ți gestionezi aportul de calorii, ai grijă la mărimea porțiilor din dietă. De asemenea, evită să le consumi în mod regulat pentru a nu adăuga kilograme nedorite în plus.

Reacții alergice

Pe lângă aceste efecte secundare ale consumului regulat de ovăz, ovăzul poate cauza reacții alergice în cazul persoanelor sensibile. Dacă observi simptome, precum: mâncărime, urticarie sau disconfort digestiv, după ce consumi ovăz, cere sfatul unui medic de specialitate și exclude ovăzul din alimentație.

Creșterea consumului de zahăr

Deseori, este inclus în amestecuri de cereale, la care se adaugă zahăr sau îndulcitori pentru a obține un gust dulce. De multe ori, se combină fulgi de ciocolată și alte produse dulci, ceea ce scade valoarea nutrițională generală a fulgilor de ovăz. Acest obicei nesănătos adaugă: calorii, carbohidrați și grăsimi suplimentare. Pentru a consuma fulgi de ovăz buni pentru sănătate și a evita un exces, poți mânca ovăz cu legume sau fructe, conform Times Entertainment.

Reclamă

Sensibilitate la gluten

Dacă vrei să știi ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ovăz, ia în considerare că, în mod natural, ovăzul nu conține gluten. Din nefericire, de obicei, se procesează în locuri care, simultan, prelucrează: grâu, orz sau secară. Din acest motiv, se poate produce o contaminare încrucișată. Dacă suferi de boală celiacă sau sensibilitate la gluten și consumi ovăz în mod regulat, se recomandă să verifici ambalajul pentru a alege un ovăz cu certificat care atestă că este fără gluten. Astfel, eviți reacțiile adverse.

Pierderea masei musculare

Fulgii de ovăz sprijină procesul de slăbire deoarece suprimă pofta de mâncare. Consumul excesiv poate cauza malnutriție și pierderea masei musculare. Fulgii de ovăz îți oferă senzație de sațietate pentru mult timp. Din acest motiv, îți poți pierde capacitatea de a mânca mai mult pe parcursul zilei. Dacă mănânci doar fulgi de ovăz, acest lucru poate interfera cu funcțiile cognitive și-ți poate diminua vigilența și claritatea.

Flatulență

Conținutul de fibre din ovăz contribuie la îmbunătățirea digestiei, potrivit Health Shots. Totuși, consumul excesiv de ovăz poate cauza gaze și balonare în cazul persoanelor mai sensibile, în special dacă de obicei, nu urmează o dietă bogată în fibre. Creșterea treptată a aportului de fibre poate ajuta la ameliorarea acestor simptome.

Inhibarea absorbției anumitor minerale

Când vrei să știi ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ovăz, amintește-ți de conținutul său ce include acid fitic. Acesta poate inhiba absorbția anumitor minerale precum: calciu, fier și zinc. Hidratarea sau fermentarea ovăzului poate ajuta la reducerea conținutului de acid fitic. Astfel, îl poți consuma, fără a afecta alte procese din organism.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii și care sunt riscurile lor
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Condimente pentru sănătatea creierului. Efectele asupra funcțiilor cognitive
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Băuturi pentru sănătatea pielii. De ce îi pot oferi mai multă strălucire
Reclamă
PARTENERI
icon