Antena

Ce cauze au arsurile la stomac. De cele mai multe ori, e vorba de alimentație sau gastrită

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 6 septembrie 2023, 06:22

Arsurile gastrice ocazionale nu sunt alarmante, dar trebuie să faci investigații dacă persistă mai multe săptămâni sau dacă sunt însoțite de simptome severe, cum ar fi durerea și dificultățile la respirație. De la o simplă indigestie și până la ulcer sau chiar cancer gastric, arsurile la stomac pot avea o varietate de cauze. 

Reclamă

Senzația de arsură în capul pieptului, cunoscută și ca pirozis, apare atunci când acidul gastric din stomac urcă în esofag și irită mucoasa acestuia (învelișul intern). În mod normal, un inel muscular aflat între esofag și stomac – numit sfincter esofagian inferior – ar trebui să împiedice întoarcerea conținutului gastric în esofag. Uneori, acest sfincter nu se închide complet sau se deschide mai des decât ar trebui. Acidul gastric ajunge astfel în esofag și provoacă ceea ce se numește reflux gastroesofagian.

Majoritatea oamenilor au reflux gastric ocazional și nu este neapărat un motiv de îngrijorare. Arsurile la stomac persistente, care apar de cel puțin două ori pe săptămână, timp de mai multe săptămâni sau luni, sunt simptomul unei afecțiuni digestive cronice numite boală de reflux gastroesofagian (BRGE). 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se simt arsurile la stomac

Arsurile gastrice au o intensitate variabilă de la o persoană la alta, în funcție de cauza lor și de gradul de afectare a mucoasei esofagului. De obicei, senzația de arsură se agravează când te întinzi în pat sau când te apleci. 

Pe lângă arsuri, te poți confrunta și cu alte simptome, cum ar fi:

Reclamă
  • senzație de arsură în gât;
  • dureri în piept;
  • presiune sau durere în spatele sternului;
  • dureri în gât;
  • dificultate la înghițire;
  • regurgitarea conținutului gastric în gură;
  • gust acid, acru sau amar în gură;
  • tuse seacă;
  • răgușeală.

Ce cauzează arsurile la stomac

Sunt multe motive pentru care sfincterul esofagian inferior se slăbește sau se relaxează excesiv. Potrivit informațiilor publicate de centrul medical academic Cleveland Clinic, cele mai comune cauze ale arsurilor la stomac sunt:

  • presiunea abdominală cauzată de greutatea corporală, de hainele strâmte sau de sarcină. Supraponderalitatea și obezitatea sunt factori de risc pentru arsurile la stomac;
  • fumatul, inclusiv cel pasiv;
  • mesele copioase, care cresc presiunea în interiorul stomacului, iar conținutul lui poate fi forțat să  revină în esofag;
  • indigestiile;
  • așezarea în poziție orizontală la scurt timp după masă;
  • anumite alimente și băuturi: cafeaua, ciocolata, ceaiul, citricele, menta, piperul, ceapa, usturoiul,  și roșiile;
  • anumite medicamente, cum sunt aspirina, ibuprofenul, sedativele, relaxantele musculare și medicamentele antihipertensive;
  • înaintarea în vârstă, care duce la slăbirea mușchilor și afectează inclusiv sfincterul esofagian inferior.

De multe ori, mai mult de unul dintre acești factori contribuie la apariția arsurilor gastrice. 

Ce boli semnalează arsurile la stomac

Cea mai comună cauză a arsurilor este refluxul gastroesofagian – întoarcerea acidului gastric în esofag din cauza slăbirii sfincterului esofagian inferior. Însă, există și alte afecțiuni care pot să provoace aceeași senzație de arsură în capul pieptului. 

Reclamă

Iată ce afecțiuni pot semnala arsurile la stomac:

Gastrita

Inflamația mucoasei stomacului care apare în gastrită este una dintre cele mai întâlnite cauze ale arsurilor în capul pieptului. Ea poate fi cauzată de infecții bacteriene (frecvent, de Helicobacter pylori), virale, fungice și parazitare, administrarea excesivă de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, consumul excesiv de alcool, stresul sau de alți factori.

Există și o formă a bolii numită gastrită autoimună, în care sistemul imunitar propriu atacă și distruge celulele care formează mucoasa stomacului.

Arsurile la stomac sunt însoțite și de alte simptome:

  • dureri epigastrice;
  • greață, vărsături;
  • lipsa poftei de mâncare; 
  • scădere în greutate nejustificată;
  • senzație de preaplin după mese.

Ulcerul gastric sau esofagian

Ulcerele sunt răni cauzate de eroziunea mucoasei care căptușește tractul gastrointestinal. Există mai multe tipuri de ulcer, dar cel mai frecvent și mai cunoscut este ulcerul gastric (la stomac). Ulcerele esofagiene sunt mai rar întâlnite, dar produc aceeași senzație de arsură în capul pieptului. 

Cauza cea mai comună a acestor ulcere este infecția cu bacteria Helicobacter pylori, care lezează mucoasa gastrică. O altă cauză poate fi administrarea în exces de antiinflamatoare nesteroidiene (NSAID-uri), precum aspirina și ibuprofenul. 

Esofagita

Inflamația de diverse grade a mucoasei esofagiene provoacă esofagita. Arsurile la stomac pot fi însoțite de durere și dificultăți la înghițire. Boala de reflux gastroesofagian este principala cauză a acestei probleme gastrice, dar ea poate fi provocată și de infecții (bacteriene, virale sau fungice) sau de anumite medicamente. 

O afecțiune cu simptome asemănătoare este esofagita eozinofilică, în care inflamația esofagului este cauzată de o acumulare anormală de eozinofile în structura mucoasei. Eozinofilele sunt un tip de globule albe cu rol de apărare împotriva infecțiilor. Inflamația este declanșată de reacții alergice la anumite alimente sau substanțe din mediu. 

Hernia hiatală

Hernia hiatală este o afecțiune în care o parte a stomacului sau chiar întregul stomac alunecă în cavitatea toracică prin orificiul diafragmatic. Diafragma este un mușchi care separă cavitatea toracică (unde se află inima și plămânii) de cea abdominală (unde se află stomacul, ficatul, intestinele, etc.). Ea este prevăzută cu un orificiu fiziologic ce permite esofagului să treacă de la gât în stomac. 

Migrarea stomacului în cavitatea toracică este cauzată de slăbirea mușchiului diafragmatic, care poate fi consecința îmbătrânirii, presiunii abdominale crescute (sarcină, obezitate, tuse cronică, efort fizic intens) sau unei predispoziții genetice.

Stenoza esofagiană

Când mucoasa esofagiană este constant inflamată, ca atunci când există o boală de reflux gastroesofagian netratată, ea se transformă în ţesut cicatricial. Cicatricele formate pot cauza o îngustare (stenoză) a efofagului.

Pe lângă arsurile la stomac, stenoza esofagiană poate duce la probleme la înghiţire şi la blocarea alimentelor în esofag, provocând dificultăți de respirație sau chiar sufocare. Stenozele esofagiene netratate pot cauza deshidratare, malnutriție sau pot duce la formarea unei găuri în esofag ce pune viața în pericol.

Esofagul Barrett

Numită și metaplazie intestinală, această afecțiune este o complicație a bolii de reflux gastroesofagian netratate și a inflamației cronice pe care o provoacă. Ea apare atunci când țesutul normal al esofagului este înlocuit cu un țesut asemănător mucoasei care căptușește intestinele. 

Esofagul Barret este o afecțiune precanceroasă care poate evolua către un tip de cancer esofagian numit adenocarcinom esofagian. 

Cancerul esofagian

Cancerul de esofag se dezvoltă în celulele din stratul interior al esofagului numit submucoasă. Există o legătură directă între inflamația persistentă a mucoasei esofagiene și modificările celulare care duc la cancer. Cu cât arsurile la stomac sunt mai severe și rămân netratate mai mult timp, cu atât crește riscul apariției cancerului.

Boala de reflux gastroesofagian, esofagul Barrett, vârsta înaintată, dar și fumatul, consumul de alcool, alimentația și obezitatea sunt factori de risc pentru cancerul esofagian. 

Dacă ai frecvent arsuri la stomac, severe sau persistente, mergi la medic pentru a determina cauza exactă a arsurilor la stomac și pentru a exclude posibile boli grave.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Bacteria care determină cele mai multe cazuri de cancer la nivel global. Ce au descoperit cercetătorii despre acest agent patogen
Bacteria care determină cele mai multe cazuri de cancer la nivel global. Ce au descoperit cercetătorii despre acest agent patogen
Bacteria care determină cele mai multe cazuri de cancer la nivel global. Ce au descoperit cercetătorii despre acest agent patogen
De ce să acorzi atenție rănilor care nu se vindecă. Ce pot ascunde
De ce să acorzi atenție rănilor care nu se vindecă. Ce pot ascunde
De ce să acorzi atenție rănilor care nu se vindecă. Ce pot ascunde
articol cu video
Cum recunoști infecțiile gastrointestinale. Cauze, simptome și metode de tratament
Cum recunoști infecțiile gastrointestinale. Cauze, simptome și metode de tratament
Cum recunoști infecțiile gastrointestinale. Cauze, simptome și metode de tratament
Reclamă
PARTENERI
icon