Ulcerul este o afecțiune cronică serioasă, care necesită un tratament imediat deoarece în cazuri grave poate cauza decesul. Ionuț Duduș, medic chirurg, a fost invitatul lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 9, din sezonul 8, la MediCOOL. Află ce este ulcerul.
Ionuț Duduș a explicat ce este ulcerul, a vorbit despre tratamentele care se administrează pentru a scăpa de simptome și a exemplificat o operație pentru tratarea acestei afecțiuni când perforează stomacul. În cadrul emisiunii, au fost folosite două specimene de stomac de porc sănătoase.
Ce este ulcerul
Atunci când gastrita este lăsată netratată și nu provoacă simptome, acidul începe să erodeze mucoasa gastrică. În timp, aceasta poate cauza ulcer. Ulcerul este o agresiune constantă și de lungă durată asupra mucoasei gastrice.
De obicei, primele simptome care se simt sunt durerea și senzația de arsură. Acestea aduc pacientul la doctor. După aceea, în cazuri severe, poate fi trimis la chirurg, dacă se dezvoltă ulcer perforat. Ulcerul perforat apare în momentul în care acest suc gastric realizează o leziune, o rană la nivelul mucoasei gastrice, care este foarte friabilă. Se recomandă o intervenție chirurgicală când ulcerul depășește toate cele trei straturi ale stomacului.
Practic, se pierde stratul interior al mucoasei, care protejează. Acel suc gastric o roade treptat, ceea ce cauzează o senzație neplăcută de arsură. Aceasta se simte până când se realizează perforația tuturor straturilor stomacului.
Cum se realizează operația de ulcer
După ce afli ce este ulcerul, poți reține că reprezintă o urgență chirurgicală destul de acută. Astfel încât trebuie să se ajungă rapid cu pacientul la sala de operație pentru nu există foarte mult timp. Peritonita lăsată netratată mult timp, mai exact această complicație a ulcerului perforat, poate să ducă inclusiv la deces.
În sala de operație, când se realizează intervenția chirurgicală, se taie în zona abdomenului și se spală în interior lichidul, care apare la peritonită. În următoarea etapă, se identifică breșa și se suturează.
Stomacul are mai multe straturi: tunica mucoasă, cea pe care poate apărea prima leziune a ulcerului, tunica musculară și tunica seroasă. Tunica seroasă are o culoare albă și este considerată de specialiști locul cel mai bun de sutură. Celelalte straturi sunt ușor friabile, de aceea nu se pot considera locuri bune pentru sutură. Pentru operație, se ia fiecare strat al stomacului și se fac noduri.
La începutul operației, se acoperă breșa cauzată de ulcer. În următoarea etapă, se aplică anumite tehnici, care plachează în zona de sutură diverse aspecte, ce pot cauza probleme de sănătate. După ce se termină sutura, se plachează epiploonul pentru că are foarte multe vase de sânge și ajută la recuperarea zonei, care a fost cusută.
,,Este foarte important să coasem toate cele 3 straturi și ceea ce este foarte important, să nu luăm posteriorul stomacului. Dacă se ia posteriorul stomacului, se strânge zona, se acoperă și nu mai trece lichidul în jos. Atunci trebuie să facem o altă operație de corecție a acestei greșeli.”
– Ionuț Duduș, medic chirurg
Care este prognosticul unei operații de ulcer
După ce afli ce este ulcerul, poți reține că rezultatul unei operații de ulcer depinde foarte mult de starea pacientului în momentul prezentării la camera de gardă. Depinde de cât timp este peritonita și cât de puternice sunt simptomele.
În același timp, vârsta pacientului este un aspect, care poate face ca boala să fie din ce în ce mai gravă. Cu cât pacientul are o vârstă mai înaintată, cu cât are mai multe boli asociate, boli cardiologice, diabet sau alte probleme de sănătate, cu atât simptomele pot deveni mai grave și pot complica recuperarea după intervenție.
,,Nu există o statistică, care să indice cât de bine reacționează toți pacienții. Depinde acum și de starea generală a pacientului. După intervenție, bineînțeles, ca să evite aceste episoade, pentru că ele cu cât se repetă, cu atât sunt mai grave, ar trebui în primul rând să țină o dietă și să ia medicamentele, cum ar fi inhibitorii de pompă de protoni. Pacientul trebuie să evite alimentele cu foarte multe condimente calde, fumatul și cofeina. În principiu, toate lucrurile acestea ar trebui evitate imediat după operație și după aceea, pe tot parcursul vieții. Tocmai pentru că a avut un episod, îl poate repeta.”
– Ionuț Duduș, medic chirurg
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.