Gastrita este una dintre cele mai frecvent întâlnite afecțiuni digestive, care pot apărea la nivelul stomacului. Alina Miscoci, medic internist, a fost invitata lui Mihail Pautov, medic specialist, în episodul 9, din sezonul 8, la MediCOOL. Află ce este gastrita.
Alina Miscoci a explicat de ce apare gastrita, a vorbit despre simptomele sale și a argumentat ce riscuri pot apărea dacă se administrează pe termen lung tratamente împotriva sa.
Ce este gastrita
Atunci când acidul gastric se combină cu lipsa mucusului, care protejează stomacul, poate provoca probleme de sănătate. Gastrita reprezintă inflamația mucoasei gastrice. Practic, mucoasa gastrică este formată din mai multe tipuri de celule. Primele produc un mucus foarte gros, care conține bicarbonat și protejează mucoasa de acidul făcut de celulele de la mijlocul pereților stomacului.
Acidul gastric este foarte benefic pentru că digeră mâncarea și omoară bacteriile. Inevitabil, oamenii ingeră bacteriile odată cu mâncarea, însă acest acid le distruge. Acesta ocupă un rol foarte important, de aceea nu este bine să nu existe.
,,Ne stresăm. De la prea mult stres, nu mai secretăm acest mucus și dispare. Când dispare mucusul, acidul începe să ne atace.”
– Mihail Pautov, medic specialist
Cum se tratează gastrita
Dacă te întrebi ce este gastrita, poți lua în considerare că acidul gastric este coroziv deoarece conține acid clorhidric. Dacă nu mai există mucusul, apare un tip de arsură chimică la nivelul mucoasei stomacului. Atunci tratamentul constă fie în refacerea mucusului, fie în scăderea secreției de suc gastric din acid clorhidric.
În general, medicii le prescriu pacienților cu gastrită inhibitori de pompă de protoni sau medicamente antiacide. Aceste medicamente calmează simptomele pentru că lasă mucoasa să se odihnească. Atunci inflamația scade și se tratează gastrita.
Problema apare când, de multe ori, pacienții se simt atât de bine cu medicamentele precrise pentru tratarea inflamației încât încep să le consume și în afara prescripției medicale.
De exemplu, unii pacienți iau protecție pentru stomac timp de 2-3 ani. Acest lucru nu este benefic pentru că există anumite vitamine și anumite minerale, care au nevoie de acea aciditate din sucul gastric pentru a fi absorbite. Sunt cele mai importante vitamine B12, vitamina C și mineralele: calciu, magneziu și fier.
Ulterior, orice parte a corpului pe care nu o mai folosești, se atrofiază. În acest caz, se poate dezvolta o afecțiune, care se numește aclorhidrie sau atrofie gastrică. Când aceasta se dezvoltă și se oprește medicația, devine mai dificil să se mai repornească funcția stomacului.
După ce afli ce este gastrita, poți reține că este indicat ca pacienții care suferă de această afecțiune și reacționează bine la medicația prescrisă de medic, să acorde atenție perioadei de administrare a tratamentului. Aceștia pot s-o întrerupă și să nu ia inhibitori de pompă de protoni strict ca prevenție.
Dacă într-adevăr gastrita se întâmplă dintr-o cauză medicală, administrarea pe termen scurt sau mediu, până la patru, maxim opt săptămâni este considerată sigură. Când pacientul urmează tratamentul câteva luni sau câțiva ani, poate provoca efecte adverse serioase în organism.
,,Dacă luăm un inhibitor pe termen lung timp de luni sau ani de zile, vine la pachet cu o grămadă de efecte adverse. Nu e bine.”
– Alina Miscoci, medic internist
Ai aici toate edițiile sezonului 8 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.