Tusea seacă, numită și uscată sau iritativă, este adesea persistentă și foarte supărătoare pentru cei care o au. Ea se poate declanșa din multe motive, de la alergii și până la boli care nu au legătură cu sistemul respirator. Iată care sunt cele mai întâlnite cauze și cum se tratează eficient acest tip de tuse.
Tusea, la fel ca alte reflexe naturale precum strănutul sau clipitul, are un rol benefic pentru organism. Ea protejează căile respiratorii și plămânii împotriva unor iritanți cum sunt substanțele alergene, bacteriile sau virusurile.
Spre deosebire de tusea productivă, care se declanșează pe fondul unui exces de mucus, tusea seacă este fără secreții. Cei care se confruntă cu ea descriu o senzație de mâncărime sau gâdilat în gât care îi determină să tușească.
O tuse uscată care apare ocazional nu trebuie să-ți dea motive de îngrijorare, dar tusea persistentă poate semnala probleme serioase de sănătate.
Din ce cauze apare tusea seacă
Numeroase afecțiuni pot să declanșeze tusea uscată, dar sunt și situații în care ea nu are o cauză evidentă. Indiferent de motivul pentru care apare, un lucru este cert: când devine persistentă, ea afectează serios viața de zi cu zi și devine foarte supărătoare. De foarte multe ori, tusea seacă se agravează pe timpul nopții, ceea ce face odihna dificilă. Ea poate cauza durere toracică, iar accesele puternice de tuse pot să producă incontinență urinară.
Iată care sunt cauzele cele mai întâlnite ale acestui tip de tuse:
Astmul
Astmul bronșic este una dintre cele mai importante cauze de tuse cronică. Astmul este cauzat de o inflamație a căilor respiratorii care duce la îngustarea lor și la limitarea fluxului de aer.
De cele mai multe ori, tusea astmatică este uscată, dar poate fi și productivă uneori. Ea este unul dintre primele semne ale acestei afecțiuni și se stârnește pe timpul nopții sau în urma unui efort fizic intens. Dificultățile în respirație, senzația de sufocare și respirația șuierătoare sunt alte simptome specifice acestei boli.
Refluxul gastroesofagian
Când conținutul acid al stomacului se întoarce înapoi către esofag, acesta irită mucoasa esofagiană și declanșează tusea seacă, explică medicii American Gastroenterological Association. Ea este persistentă și se agravează noaptea.
Refluxul gastroesofagian se manifestă în principal prin senzație de arsură în capul pieptului, dureri în gât și răgușeală. Aceste simptome sunt cauzate tot de efectul iritant al sucului gastric asupra mucoaselor.
Rinita alergică
Expunerea prelungită la un alergen respirator, cum sunt polenurile, acarienii sau părul unor animale, declanșează o creștere a secreției de mucus în cavitatea nazală. Spre deosebire de secreția obișnuită, cea produsă de rinita alergică este apoasă, abundentă și se scurge ușor din spatele nasului spre gât.
Scurgerea nazală posterioară, cum este denumită medical această problemă, provoacă o senzație de gâdilat când alunecă pe gât, declanșând astfel reflexul de tuse.
Răcelile, gripa și bronșita
Virusurile care declanșează răcelile comune, gripa, bronșita sau bronșiolita produc simptome atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. În infecțiile respiratorii, se întâmplă adesea ca o tuse productivă, cu secreții abundente inițial, să evolueze către o tuse uscată, care persistă multă vreme după ce simptomele acute ale bolii au dispărut.
Această tuse iritantă care continuă în urma unei răceli sau gripe se numește tuse post-virală. Virusul care a declanșa infecția respiratorie produce o iritație a căilor respiratorii care persistă după episodul acut de boală. Tusea uscată poate dura până la două luni și este dificil de tratat, fiindcă ea accentuează iritația, ca într-un cerc vicios.
COVID-19
Tusea uscată este unul dintre primele și cele mai întâlnite simptome ale infecției cu virusul SARS-CoV-2. Între 60% și 70% dintre pacienții simptomatici se confruntă cu acest tip de tuse, potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet.
La fel ca în cazul altor infecții respiratorii virale, tusea din COVID-19 poate persista câteva săptămâni de la faza acută a bolii. În timpul pandemiei, s-a observat că ea tinde să persiste o perioadă mai lungă la persoanele cu boli pulmonare cronice asociate, cum sunt astmul bronșic și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Tusea uscată se atenuează în timp, iar dacă nu se întâmplă acest lucru, ea trebuie investigată.
Poluarea și aerul uscat
Multe alte substanțe din aer pot avea un efect iritant asupra căilor respiratorii. Poluanții din aer inflamează căile respiratorii și sunt uneori factorul declanșator al tusei uscate. În orașele mari, cu trafic intens, dioxidul de sulf, monoxidul de carbon, oxizii de azot, particulele în suspensie (PM10 și PM2,5), plumbul și benzenul depășesc adesea concentrațiile considerate nepericuloase pentru sănătate. Aproximativ 90% din locuitorii orașelor din Europa sunt expuși la astfel de poluanți, potrivit Agenției Europene de Mediu.
Chiar și aerul prea uscat sau prea rece poate declanșa tusea seacă în cazul unor persoane. Dacă locuiești într-un climat uscat, este recomandat să utilizezi un umidificator în casă pentru a preveni tusea.
Cancerul pulmonar
Tusea seacă, uscată poate fi un prim semn de cancer pulmonar. Inițial, ea nu este cu expectorație, dar caracteristicile și se modifică în timp. Pe măsură ce boala avansează, tusea devine dureroasă și apar expectorațiile cu sânge. Apar, de asemenea, dificultățile în respirație, respirația șuierătoare, răgușeala, scăderea nejustificată în greutate.
Dacă tusea uscată este însoțită de aceste simptome, mergi la medic, mai ales dacă ești fumător sau dacă ai în familie persoane diagnosticate cu cancer pulmonar.
Insuficiența cardiacă
Această boală apare atunci când inima nu mai are capacitatea de a pompa eficient sângele în corp. Bolnavii obosesc ușor la efort, au dificultăți în respirație, edem la nivelul picioarelor, dar și o tuse seacă persistentă.
Insuficiența cardiacă poate provoca și tuse productivă la unele persoane. Mucusul expectorat este alb spumos sau cu tentă roz.
Cum se tratează tusea seacă
Tusea uscată poate fi atenuată cu medicamente antitusive, dar și prin tratarea cauzei acesteia. În infecțiile respiratorii provocate de virusuri, tusea trece de la sine, dar este nevoie de timp și răbdare până la vindecarea completă a căilor respiratorii.
Când tusea seacă este persistentă și obositoare, se pot prescrie medicamente antitusive care acționează asupra centrului tusei din creier. Medicamentele care suprimă reflexul de tuse se numesc inhibitoare ale centrului tusei. Câteva exemple de substanțe active sunt: codeina, levopropoxifenul și dextrometorfanul. Ele sunt contraindicate în tusea productivă. Dacă eliminarea secrețiilor este inhibată cu aceste medicamente, ele vor stagna în căile respiratorii și vor favoriza infecțiile.
Tusea seacă provocata de alergii se atenuează cu medicamente antialergice, corticosteroizi cu administrare nazală, decongestionante nazale și prin evitarea alergenului care o declanșează. Tratarea refluxului gastroesofagian cu medicație antiacidă sau prin alte opțiuni terapeutice este singura cale de a scăpa de tusea persistentă care îl însoțește.
Ca o regulă generală, orice tuse care nu dispare după 8 săptămâni și, mai ales, care se agravează în acest interval trebuie investigată de un specialist pneumolog.
Măsuri care ajută în tusea seacă
Tratamentul recomandat de medic poate fi completat cu câteva metode care calmează tusea seacă:
- Respirația profundă poate ajuta într-un acces de tuse. Folosește tehnica respirației abdominale (diafragmatică): inspiră aer adânc în plămâni, astfel încât abdomenul să se contracte. Ține-ți respirația pentru câteva secunde și eliberează apoi ușor aerul;
- Bea apă și alte lichide cu înghițituri mici pe toată durata zilei și mai ales în crizele de tuse. Lichidele hidratează mucoasele și reduc inflamația lor;
- Consumă dropsuri și tablete de supt care calmează iritația gâtului. Acestea au efect antiinflamator și reduc astfel accesele de tuse;
- Verifică umiditatea aerului din casă și folosește un umidificator dacă valoarea este mai mică de 30%. Umiditatea optimă pentru căile respiratorii este de 40-60%;
- Dacă locuiești într-un oraș poluat, folosește un purificator de aer, cel puțin pe timpul nopții, când tusea seacă se agravează, de obicei ;
- Dacă tusea ta este cauzată de refluxul gastroesofagian, evită alimentele acide și pe cele bogate în grăsimi. Ele agravează refluxul. Este recomandat, de asemenea, să nu mergi la culcare mai devreme de 2 ore de când ai luat cina și să dormi cu capul pe o pernă mai groasă;
- Evită fumatul, cu atât mai mult seara, înainte de culcare. Fumul de țigară irită suplimentar căile respiratorii și accentuează tusea.
Remedii naturale pentru tusea seacă
Câteva ceaiuri și produse naturale ne pot ajuta să atenuăm tusea uscată, iar eficiența unora dintre ele a fost demonstrată științific. Iată care sunt cele mai populare adjuvante naturale pentru acest tip de tuse.
Mierea
Efectul antiinflamator al acestui produs apicol a fost dovedit de câteva studii. Unul dintre ele, publicat în revista medicală BMJ, arată că mierea tratează mai bine decât medicamentele uzuale infecțiile respiratorii și tusea acută. Câteva lingurițe de miere consumate pe parcursul zilei pot reduce iritația mucoaselor respiratorii.
Infuzia de cimbrișor
Acest remediu este folosit de sute de ani în medicina populară românească ca remediu al afecțiunilor respiratorii și, mai ales, pentru tusea iritativă. Infuzia se prepară cu o linguriță de plantă mărunțită la o cană cu apă fierbinte.
Ceaiul de ceapă
Un alt remediu popular la noi împotriva tusei este ceaiul de ceapă. El are efect antiinflamator și antitusiv, fiind indicat atât în tusea seacă, iritativă, cât și în cea productivă. Ceaiul se prepară din bucăți de ceapă tăiate cu tot cu coji (se îndepărtează doar primele coji), care se fierb câteva minute în apă. Alternativ, se poate repara și sirop din ceapă, pe care copiii îl acceptă mai ușor.
Ceaiul de ghimbir
Rădăcina de ghimbir este unul dintre cele mai puternice antiinflamatoare naturale. Ceaiul preparat din ea nu este pe gustul tuturor, dar este foarte eficient în reducerea iritației gâtului și calmarea tusei. Pentru un gust mai plăcut, ceaiul de ghimbir poate fi îndulcit cu miere.
Ceaiul de oregano
Această plantă aromatică mult utilizată în bucătăria mediteraneană, dar și în cea românească în ultimele decenii, aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate. Unul dintre ele este efectul antiinflamator asupra căilor respiratorii. El se datorează flavonoidelor și compușilor fenolici din compoziție.
Siropul de ridiche neagră
Foarte ușor de preparat acasă, acest sirop este renumit pentru acțiunea sa adjuvantă în tusea seacă, iritativă. Spală bine o ridiche, taie un capac în partea de sus, scobește conținutul până când pereții vor ajunge la un centimetru grosime și adaugă 2-3 lingurițe de miere în scobitura formată. Pune apoi capacul tăiat la început și lasă ridichea la macerat, la loc călduț. Dimineața, transferă siropul rezultat într-un recipient și consumă 4-5 lingurițe pe zi.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.