Antena

Candidoza vaginală. Ce simptome are infecția cu Candida la femei

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 24 iulie 2023, 06:07 / Actualizat: 11 ianuarie 2024, 16:33

Până la 3 din 4 femei trec printr-o infecție cu Candida pe parcursul vieții. Această problemă genitală poate provoca simptome neplăcute și mult disconfort. Iată tot ce trebuie să știi despre candidoza vaginală: simptome, diagnostic și tratament. 

Reclamă

Candidoza vaginală este o afecțiune frecventă și care se tratează cu succes, în cele mai multe cazuri. Cu toate acestea, infecția recidivează la o femeie din patru, ceea ce înseamnă că revine de mai multe ori, chiar și după tratament.

Candidoza vaginală nu este considerată o infecție cu transmitere sexuală. Deși se răspândește prin contact intim neprotejat, ea poate afecta și femeile care nu sunt active sexual. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Uneori, infecția cu Candida se răspândește și în alte zonei ale corpului, cum ar fi tractul urinar sau sistemul digestiv, provocând infecții mai extinse. Ea poate produce infecții recurente ale tractului urinar (cistite), mai ales la femeile care au o predispoziție. 

Candida vaginală este produsă de ciuperca numită Candida albicans

Această infecție vaginală este cauzată de o creștere excesivă a ciupercii Candida albicans în zona vaginală. Există 5 tipuri de specii de Candida în organismul uman, dar majoritatea infecțiilor vaginale sunt cauzate de specia Candida albicans.

Reclamă

Alături de alte microorganisme, Candida albicans poate trăi în tubul digestiv, pe piele și pe mucoase, fără să creeze probleme, potrivit informațiilor publicate de centrul medical academic Cleveland Clinic, din SUA. De multe ori, ea face parte din flora vaginală normală – termen care se referă la comunitatea de bacterii, fungi și alte microorganisme care mențin un mediu sănătos la nivelul vaginului. 

În mod normal, aceste microorganisme se află într-un echilibru. Lactobacilii, un tip de bacterii „bune” din flora vaginală normală, sunt cei care țin sub control creșterea ciupercilor, inclusiv a Candidei albicans. Uneori, acest echilibru este perturbat, iar Candida crește și se înmulțește exagerat. 

Cine este mai predispus la candidoză vaginală

Infecția cu Candida poate afecta orice femeie, dar există câțiva factori care perturbă echilibrul florei vaginale:

Reclamă
  • administrarea îndelungată de antibiotice, contraceptive și de anumiți steroizi, care afectează populația de lactobacili de la nivel vaginal;
  • sarcina, care produce modificări hormonale ce perturbă echilibru florei vaginale;
  • diabetul netratat corespunzător, glicemia crescută având un efect districtv asupra florei vaginale;
  • sistemul imunitar slăbit sau bolile care afectează imunitatea.

La acești factori predispozanți se adaugă și câțiva legați de stilul de viață:

  • costumele de baie ude purtate pentru o perioadă mai lungă;
  • lenjeria intimă umedă, transpirată;
  • folosirea de absorbante parfumate sau deodorante pentru zona intimă.

Candidoza vaginală: simptome

Simptomele acestei infecții fungice sunt ușor de recunoscut. Ele variază în intensitate de la ușoare la severe și pot fi:

  • mâncărime, iritație și senzație de arsură la nivelul vaginului și vulvei;
  • scurgere vaginală groasă, albicioasă, fără miros, cu aspect brânzos;
  • înroșirea și umflarea vaginului și vulvei;
  • senzație de arsură la urinare;
  • uneori, durere la contactul sexual.

Candidoza vaginală: simptome de infecții severe sau recidivante

  • înroșire extinsă în zona genitală;
  • mâncărimi intense;
  • apariția unor fisuri sau ulcerații dureroase pe piele, la nivelul vulvei.

Manifestările infecției cu Candida sunt similare celor cauzate de bolile cu transmitere sexuală sau de alte infecții vaginale. De aceea, este important să consulți un medic pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Cum se pune diagnosticul de candidoză la femei și cum se tratează

Infecțiile fungice sunt ușor de diagnosticat cu ajutorul unui examen pelvin și a unei analize a secrețiilor vaginale. În timpul examenului pelvin, medicul ginecolog examinează zona genitală externă, pereții vaginali și colul uterin pentru a observa semnele infecției. 

În cadrul examinării, se recoltează o probă de secreții vaginale care va fi trimisă pentru teste la un laborator pentru a confirma agentul patogen.

Tratamentul candidozei vaginale se prescrie în funcție de severitatea, dar și de frecvența infecției. În infecțiile ușoare până la moderate și care nu sunt recurente, se pot administra:

  • medicamente antifungice pe cale orală în doză unică, de obicei fluconazol;
  • tratamente locale de scurtă durată, cu creme sau ovule care conțin substanțe antifungice, cu o durată de administrare de până la  zile. Cel mai frecvent, se prescriu clotrimazol, miconazol și terconazol. 

Infecțiile recurente cu Candida sau cele care au manifestări severe și creează mult disconfort se tratează diferit. În astfel de cazuri, se prescriu:

  • medicamente pe cale orală în două sau trei doze (fluconazol) sau, după caz, pe termen lung – o dată pe săptămână, timp de 6 săptămâni; 
  • tratamente vaginale îndelungate, zilnic timp de 14 zile și apoi, eventual, o dată pe săptămână timp de 6 luni;

Este foarte important să respecți modul de administrare, respectiv de aplicare al tratamentelor, precum și durata acestora pentru a preveni posibilele recidive ale infecției. Contactele sexuale sunt de evitat până la finalizarea tratamentului. 

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de ingrediente
articol cu video
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
articol cu video
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Pâinea albă vs. pâinea integrală: care sunt diferențele
Reclamă
PARTENERI
icon