Sfaturi pentru un aer curat în casă. Ce trebuie să facem, potrivit specialiștilor

Ruxandra Vasilescu
Ruxandra Vasilescu
Publicat: 11 martie 2023, 13:13

Sfaturi pentru un aer curat în casă au fost prezentate de doctorul Mihail Pautov în episodul 5 din sezonul 4 MediCOOL. Iată cum ne este afectat organismul de aerul poluat din interior, dar și cum putem scăpa de principalii factori poluanți.

Reclamă

Potrivit specialiștilor, primele trei cauze de deces în lume sunt hipertensiunea, infarctul miocardic și aerul poluat. Este foarte important să știm că există o mulțime de factori poluanți ce ne pot pune în pericol viața.

Medicii susțin că inspirăm până la 12 miliarde de particule într-un singur proces de inspir-expir. În plus, o mare parte a particulelor sunt dăunătoare organismului nostru.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum ne este afectat organismul de aerul poluat din exterior și interior

În episodul 5 din sezonul 4 MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a explicat în detaliu cum ne este afectat organismul de aerul poluat. Gazda emisiunii a mărturisit că există două tipuri de particule cu poluanți:

  • Particule mari;
  • Particule mici.

Particule mari ajung în bronhii și plămâni, afectând organele respective. Cele mai periculoase sunt particulele mici, care trec de organul respirator și se răspândesc în întreg corpul prin intermediul vaselor de sânge.

Reclamă

Deci întregul nostru organism este afectat.

– Mihail Pautov

Specialiștii sunt de părere că aerul poluat din interior reprezintă o amenințare mai mare pentru oameni decât cel din exterior. Așadar, în casă există suprafețe evaporative care produc încontinuu particule pe care le inhalăm. Printre acestea se numără:

  • Covoarele;
  • Mochetele;
  • Așternuturile;
  • Vopseaua de pe pereți;
  • Materialele de construcții;
  • Detergenții.

Sfaturi pentru un aer curat în casă

Este important să cunoaștem modalitățile prin care putem evita aerul poluant din casă. Doctorul Mihail Pautov și invitații săi au oferit câteva sfaturi pentru un aer curat în interior. Iată cum putem reduce factorii poluanți:

Reclamă

Dan Aramă, medic pneumolog, ne recomandă să aerisim des locuința, chiar dacă suntem în sezonul rece. Pentru a avea un aer curat în casa este necesar să ținem geamul deschis 5 – 10 minute pe zi în fiecare cameră.

Se zice că aerul de afară ar fi de 5 ori mai puțin poluat față de ceea ce găsim într-o bucătărie, după ce am gătit, dacă nu e bine ventilată.

– Dan Aramă, medic pneumolog

Pentru a scăpa de particulele dăunătoare din interior trebuie să aerisim spațiul dimineața sau seara târziu. Atunci când este mai puțin aglomerat afară, iar gazele de eșapament nu pot pătrunde din exterior în locuință.

Pentru a respira aer curat în casă trebuie să renunțam la fumatul în interior, deoarece substanțele respective devin poluanți. Mai mult decât atât, este necesar să renunțăm la aglomerarea obiectelor dintr-o încăpere.

Specialiștii sunt de părere că o cameră ar trebui să aibă strictul necesar în ea. De asemenea, accesul animalelor de companie ar trebui să fie pe cât de poate de restricționat, în măsura posibilităților, în locul nostru de odihnă.

Un alt sfat al medicilor este să nu exagerăm cu detergenții și substanțele de curățenie.

Care sunt obiectele la care trebuie să renunțăm

Bețișoarele parfumate sunt doar câteva dintre obiectele pe care trebuie să le aruncăm dacă le avem în casă, deoarece sunt toxice pentru organism. Medicii recomandă să le folosim foarte rar într-un spațiu deschis, precum balconul sau terasa.

În plus, și lumânările parfumate răspândesc substanțe nocive pentru plămânii noștri.

Mucegaiul din casă este un alt factor poluant care ne pune în pericol viața. Acesta trebuie îndepărtat cât mai rapid cu apă, săpun sau soluții speciale. Dacă locuința este foarte veche, iar cantitatea de mucegai este destul de mare se poate ajunge și la zugrăvit sau alte măsuri de elimnare.

Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
articol cu video
Cum ne protejăm de aerul poluat de afară, potrivit specialiștilor
Cum ne protejăm de aerul poluat de afară, potrivit specialiștilor
Cum ne protejăm de aerul poluat de afară, potrivit specialiștilor
articol cu video
Importanța purificatorului de aer. De ce e bine să-l avem în casă
Importanța purificatorului de aer. De ce e bine să-l avem în casă
Importanța purificatorului de aer. De ce e bine să-l avem în casă
Reclamă
PARTENERI
icon