Directorul Institutul de Cercetări Alimentare a fost prezent în platoul MediCOOL pentru a explica cât de potabilă este apa de la robinet, din mai multe zone ale Bucureștiului. Alexandru Cîrîc a explicat care este motivul pentru care simțim uneori miros de clor în apă.
Apa reprezintă o necesitate pentru organismul nostru, motiv pentru care este important să fie bună pentru consum. De cele mai multe ori evităm să consumăm apă de la robinet sau din zonele publice pentru că o considerăm nepotabilă.
În episodul 5 din sezonul 4 MediCOOL, directorul Institutului de Cercetări Alimentare a pus la dispoziție informații utile despre apa potabilă din mai multe zone ale Capitalei. Printre acestea se numără apa de la robinet, de la o cișmea, dintr-un puț, dar și apa filtrată.
În urma testelor efectuate, Alexandru Cîrîc a explicat faptul că nu a existat nicio problemă din punct de vedere microbiologic. Așadar, nu au fost găsite bacterii în apa supusă testării.
Cât de potabilă este apa de la robinet
Mulți oameni s-au temut să consume apă de la robinet de-a lungul timpului. Adesea, aceasta este considerată periculoasă pentru sănătatea noastră, fiind nepotabilă. De asemenea, un alt motiv pentru evităm să o bem este mirosul de clor.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare a mărturisit că nu există nicio problemă dacă simțim un parfum de clor în apa de acasă, dacă este folosit în limitele impuse de lege. Potrivit specialistului, clorul asigură aspectul sanitar al apei, iar acesta este utilizat ca tratament.
Alexandru Cîrîc a susținut că apele din București sunt ținute sub control în ceea ce privește cantitatea de clor. Astfel, locuitorii orașului nu trebuie să își facă griji dacă simt miros de clor în apa de la robinet.
Cât de potabilă e apa de la cișmea
Apa de la cișmea reprezintă o sursă de hidratare pentru persoanele care fac sport sau se află la plimbare prin parc. Conform testelor efectuate, există mai mult sodiu și fier în apa de la cișmea, dar cantitatea lor nu reprezintă un pericol.
Invitatul MediCOOL a ținut să lămurească problema plumbului din apă. Acesta a confirmat că nu mai există un astfel de metal greu în apele din București.
Nu avem nicio problemă din punct de vedere al plumbului, cel puțin în apele pe care le-am analizat.
– Alexandru Cîrîc, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Potrivit invitatului emisiunii, calitatea apei de rețea din București este foarte bună. Acesta a evidențiat însă și faptul că există surse cu apă nepotabilă în afara Capitalei.
Sunt zone mai mici sau mai mari, în mod special acolo unde se tratează local, adică într-o comună care are o instalație de tratare a apei unde apa poate să fie nepotabilă.
– Alexandru Cîrîc, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Ai aici toate edițiile sezonului 4 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.