Antena

Tipuri de apă. Prin ce se diferențiază și cum se pot filtra

Simina Dragut
Simina Dragut
Publicat: 14 octombrie 2024, 15:21

Există mai multe tipuri de apă care se diferențiază în funcție de compoziție. Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare, a fost invitatul medicului specialist Mihail Pautov, în episodul 5, din sezonul 7, la MediCOOL. Citește despre tipuri de apă.

Reclamă

Dan Vodnar a realizat în cadrul emisiunii un experiment simplu cu ajutorul unui aparat de electroliză pe care l-a introdus în mai multe pahare care conțineau diferite tipuri de ape. Acesta a oferit câteva sfaturi pentru a selecta cel mai bun tip de apă care ți se potrivește.

Tipuri de apă

Se poate stabili conținutul de minerale al apelor cu ajutorul unui experiment simplu prin intermediul unui aparat de electroliză format dintr-un anod și un catod. Acesta se introduce în paharele cu apă și se observă ce reacții apar timp de 30 de secunde.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Apa se poate colora deoarece are în interior elemente de hidratare benefice pentru organism, denumite oligoelemente. Însă, există posibilitatea să existe anumite resturi organice. De exemplu, o apă de izvor din munte la un experiment de genul acesta, poate deveni foarte colorată deoarece poate conține mai multe vietăți.

Apă de la robinet vs. apă filtrată

În principiu, apa de la robinet nu ar trebui să includă vietăți. Dacă aparatul de electroliză se pune într-un pahar care o conține, se poate observa reziduu sec. Reziduu sec este format din mineralele din apă care precipită în prezența curentului indus de dispozitiv când trece prin apă.

Reclamă

Apa tinde să se coloreze mai mult în momentul în care are o concentrație mai mare din aceste elemente. Apa de la robinet include numeroase minerale și se poate consuma. Totuși, poate fi mai sănătos să o filtrezi. Astfel, te asiguri că dacă mai există elemente de rugină de pe țevi, practic, rămâne în filtru acea urmă de rugină.

Apă de la robinet vs. apă distilată

Dintre toate aceste tipuri de apă, apa distilată nu are în compoziție minerale și impurități. Din acest motiv, nu se colorează când intră în contact cu aparatul de electroliză. Apa distilată nu este destinată consumului sub nicio formă. Aceasta se utilizează strict în procese industriale, cum ar fi cele asociate autovehiculelor. Dacă o bei, dezechilibrează presiunea osmotică la nivel celular. Se recomandă evitarea sa totalitate.

Apă plată vs. apă alcalină

Spre deosebire de apa plată, apa alcalină are un pH diferit. De obicei, se întâlnește cu un pH de 2. Poate provoca unele simptome digestive în cazul persoanelor sensibilă sau când o bei fără să consumi alimente înainte. Există mai mult precipitat în apa alcalină pentru că este mai mineralizată. Cantitatea mare de minerale o aduc în alcalinitatea sa specifică.

Reclamă

Apă plată pentru copii vs. apă minerală carbogazoasă

În urma folosirii aparatului de electroliză în diferite tipuri de apă, se poate observa cum paharul cu apă minerală se colorează cel mai mult dintre toate paharele din experiment. Se poate întâmpla deoarece conține dioxid de carbon și reziduu sec. Însă, apa plată pentru copii se colorează mai puțin pentru că are mai puține minerale, de aceea este potrivită copiilor.

Apa pentru copii include sub 200-250 de grame de reziduu sec. Apa minerală carbogazoasă, în general, are dioxid de carbon. Dioxidul de carbon în mod natural ia din absolut orice rocă mai multe minerale. De aceea în urma testului capătă o culoare intensă. În natură, anumite metale trec în compoziția apei, dar nu sunt acele metale grele care pot afecta sănătatea organismului.

Metode de alegere a apei

O metodă foarte frecvent utilizată de filtrare a apei este instalarea unui filtru sub robinet. Poate fi util să aibă dimensiuni mari pentru ca apa să aibă suficient timp să treacă prin filtre pentru a o consuma în siguranță. Dacă ești foarte atent și îți dorești să obții oligoelemente din natură poți alege un tip de apă natural mineralizată.

,,În general, mă uit să fie cât mai mare cantitatea de reziduu sec, de aproximativ 500. Însă, apele minerale sunt carbogazoase, mai exact au și dioxid de carbon. Unele dintre ele pot să ajungă până la 1200.”

– Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare

,,Am văzut chiar și 1500 reziduu sec. Acelea par să fie apele care hidratează și aduc cele mai multe minerale în corpul nostru.”

– Mihail Pautov, medic specialist

Apa cu reziduu sec de minim 1500 este recomandată pentru sportivi în primul rând sau pentru oamenii care depun efort fizic. În momentul în care depui efort fizic, transpiri. Prin transpirație se elimină electroliți și practic, ai nevoie să-i recuperezi din surse exterioare, cum fi consumul a diferite tipuri de apă.

Dacă ești sportiv de performanță, electroliții din apă te ajută. Dacă doar faci sport, mai exact doar alergi la sala de fitness și transpiri, o simplă apă mineral naturală, cu reziduu sec mare, poate fi suficientă. Dacă pe etichetă scrie că are reziduu sec de peste 500-1000, acea apă o să-ți restituie toți electroliții pierduți în timpul antrenamentului.

Fiecare dintre tipurile de apă se poate bea, mai puțin apa distilată. Apa distilată nu a avut nicio reacție în cadrul experimentului. Este cea mai curată apă, dar este atât de curată încât nu oferă absolut nimic corpului uman. Fiecare culoare a apelor din paharele folosite în experiment reprezintă cantitatea de reziduu sec, mai exact de minerale pe care fiecare dintre acestea o are.

Ai aici toate edițiile sezonului 7 MediCOOL, emisiune difuzată de Antena 1 și disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
Ce este indicat să afli despre cancerul de sân. Care sunt recomandările medicilor pentru a depista această afecțiune
Ce este indicat să afli despre cancerul de sân. Care sunt recomandările medicilor pentru a depista această afecțiune
Ce este indicat să afli despre cancerul de sân. Care sunt recomandările medicilor pentru a depista această afecțiune
Cantitatea de apă necesară zilnic în funcție de greutate. Cum poți afla cât de hidratat ești
Cantitatea de apă necesară zilnic în funcție de greutate. Cum poți afla cât de hidratat ești
Cantitatea de apă necesară zilnic în funcție de greutate. Cum poți afla cât de hidratat ești
Legume congelate care scad glicemia. Idei de rețete sănătoase și rapide
Legume congelate care scad glicemia. Idei de rețete sănătoase și rapide
Legume congelate care scad glicemia. Idei de rețete sănătoase și rapide
Reclamă
PARTENERI
icon