Nașterea unui copil poate declanșa un amalgam de emoții, de la entuziasm și bucurie, la frică și anxietate. În anumite cazuri naşterea unui copil poate duce inclusiv la depresie. Pentru că termenul este unul destul de dur, care provoacă anxietate, află care e diferența dintre baby blues, depresia postpartum și psihoza postpartum.
Depresia postpartum nu este un defect de caracter sau o slăbiciune. Uneori este doar o complicație a nașterii.
Dacă ai depresie postpartum, tratamentul prompt te poate ajuta să gestionezi simptomele. De asemenea, atenția asupra acestei afecțiuni te poate ajuta să realizezi mai repede o legătură cu bebeluşul tău.
Diferența dintre depresia postpartum, baby blues și psihoza postpartum
Majoritatea proaspetelor mămici se confruntă cu „baby blues” după naștere. Printre simptome se numără schimbările de dispoziție, episoade lungi de plâns, anxietate și insomnii. Baby blues începe de obicei în primele două sau trei zile după naștere și poate dura până la două săptămâni. Tot în primele zile după naștere, bebelușul primește și vaccinuri, lucru care îi poate schimba dispoziția.
Unele mămici se confruntă însă cu o formă de depresie mai severă, de lungă durată, cunoscută sub numele de depresie postpartum.
Rareori, proaspetele mămici se pot confrunta cu o tulburare de dispoziție extremă numită psihoză postpartum, scrie MayoClinic. Cu toate acestea, baby blues, depresia postpartum și psihoza postpartum trebuie tratate diferit.
Doctorul Mihail Pautov și psihoterapeutul Nora Neghină au explicat în Medicool ce fel de schimbări hormonale au loc imediat după naștere și cum unele femei pot trece mai ușor peste acest fenomen. Indicat este, în orice caz, ca semnele să nu fie ignorate și să se apeleze la ajutorul de specialitate.
Simptomele asociate cu baby blues și depresia postpartum
Semnele și simptomele depresiei postpartum variază de la uşoare la severe. Simptomele care durează doar câteva zile până la o săptămână sau două după nașterea copilului pot include multe schimbări bruște de dispoziție.
Depresia postpartum poate fi confundată la început cu baby blues, dar semnele și simptomele sunt mai intense și durează mai mult și, în cele din urmă, pot interfera cu capacitatea de a îngriji copilul și de a te ocupa de alte sarcini zilnice. Simptomele se dezvoltă de obicei în primele câteva săptămâni după naștere, dar pot începe mai devreme. Acestea se pot manifesta încă din timpul sarcinii sau mai târziu până la un an după naștere.
Netratată, depresia postpartum poate dura câteva luni sau mai mult.
Simptomele baby blues
- Modificări ale dispoziției;
- Anxietate;
- Tristeţe;
- Iritabilitate;
- Senzaţia de copleşire;
- Episoade de plâns;
- Concentrație redusă;
- Probleme cu apetitul;
- Probleme cu somnul.
Simptomele depresiei postpartum
- Stare deprimată sau modificări severe ale dispoziției;
- Plâns excesiv;
- Dificultăți de relaționare cu copilul;
- Retragerea din familie și cerul de prieteni;
- Pierderea poftei de mâncare sau consumarea excesivă a alimentelor;
- Insomnie sau starea de somnolenţă;
- Oboseală copleșitoare;
- Scăderea interesului și a plăcerii față de activitățile preferate anterior;
- Iritabilitate și furie intensă;
- Teama că nu ești o mamă bună;
- Deznădejde;
- Sentimente de inutilitate, rușine, vinovăție;
- Scăderea capacității de a gândi clar sau de a lua decizii;
- Nelinişte;
- Anxietate severă și atacuri de panică;
- Gânduri de a te răni pe tine sau pe copilul;
- Gânduri recurente de moarte sau sinucidere.
Ce este psihoza postpartum
În cazul psihozei postpartum, o afecțiune rară care se dezvoltă de obicei în prima săptămână după naștere, semnele și simptomele sunt severe. Acestea pot include:
- Confuzie și dezorientare;
- Gânduri obsesive despre copilul tău;
- Halucinații și iluzii;
- Tulburări de somn;
- Exces de energie și agitație;
- Paranoia;
- Încercări de a te răni pe tine sau pe copil.
Psihoza postpartum poate duce la gânduri sau comportamente care pun viața în pericol și necesită tratament imediat.
Depresia postpartum în cazul bărbaților
Chiar și bărbații care au devenit tați pot experimenta depresia postpartum. Se pot simți triști sau obosiți, copleșiți, pot experimenta anxietate sau pot avea modificări în tiparele obișnuite de alimentație și somn. Sunt de fapt aceleași simptome pe care le experimentează și mamele cu depresie postpartum.
Tații care sunt tineri, au antecedente de depresie, au probleme în relație sau au probleme de ordin financiar sunt cei mai expuși riscului de depresie postpartum. Depresia postpartum la tată, numită uneori depresie postpartum paternă, poate avea același efect negativ asupra relației de cuplu și dezvoltării copilului ca și depresia postpartum la mame.
Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.