Calendarul național de vaccinare și vaccinurile opționale

Oana Antonescu
Oana Antonescu
Publicat: 24 februarie 2023, 08:53 / Actualizat: 24 februarie 2023, 11:34

Din prima zi de viață și până la vârsta de 14 ani, copiii beneficiază gratuit de o serie de vaccinuri care le oferă protecție împotriva unor boli contagioase grave, cu potențial fatal. Iată care este calendarul național de vaccinare recomandat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), dar și ce vaccinuri putem face opțional copiilor.

Reclamă

Fiecare țară deține un program național de vaccinare prin care asigură, în mod gratuit, imunizarea copiilor împotriva unor boli grave pentru care există vaccin. Schema de vaccinare se revizuiește anual, în funcție de incidența unor boli contagioase pe un anumit teritoriu, de disponibilitatea serurilor sau de revizuirile pe care le fac uneori producătorii de vaccinuri. 

În România, calendarul național de vaccinare începe chiar din primele 24 de ore de viață ale bebelușului, în maternitate, și continuă până la vârsta de 14 ani. Ulterior, ele sunt administrate în cabinetele medicilor de familie. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce boli pot fi prevenite prin vaccinare

Prin programul național de vaccinare sunt asigurate vaccinuri care oferă celor mici protecție împotriva unor afecțiuni virale grave, care pot duce la invaliditate și pot fi fatale celor mici, cum sunt:

  • hepatită B;
  • tuberculoză;
  • difterie;
  • tetanos;
  • poliomielită;
  • bolile cauzate de Haemophilus influenzae tip B: meningită, sepsis, pneumonie, pericardită și altele;
  • rujeolă;
  • rubeolă; 
  • oreion;
  • tuse convulsivă (pertussis);
  • boala pneumococică determinată de bacteria Streptococcus pneumoniae, care poate provoca otită medie acută, pneumonie pneumococică, bacteriemie sau meningită.
Reclamă

Vaccinurile incluse în schema de vaccinare sunt de două tipuri: unele care conțin virus viu, atenuat (conțin o formă slăbită a unui virus care se multiplică și care poate provoca, cel mult, forme ușoare ale bolii) și altele care conțin virus inactivat (al cărui material genetic a fost distrus și nu se poate replica, nu poate nici să infecteze celule). 

Mecanismul de acțiune al vaccinurilor este același: declanșează o reacție de apărare din partea sistemului imunitar, care va activa producția de anticorpi împotriva agentului patogen în cauză. Astfel, la un contact ulterior cu virusul, sistemul imunitar îl va recunoaște și va activa mecanismele de apărare deja formate în urma vaccinării. 

Care este calendarul național de vaccinare 

În România, vaccinarea copiilor cu vaccinurile gratuite prevăzute în calendarul național de vaccinare nu este obligatorie, ci are formă de recomandare. 

Reclamă

Iată care este ordinea imunizărilor în România, conform schemei de vaccinare a copiilor publicată de Institutul Național de Sănătate Publică:

Vârsta
recomandată
Tipul de vaccinCe boli previneCine îl administrează
primele 24 de oreVaccin Hep Bhepatita Bîn maternitate
2-7 zileVaccin de tip Calmette Guerrin (BCG)formele grave de tuberculoză, dar nu previne infectareaîn maternitate
2 luniVaccin hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)
Vaccin pneumococic conjugat
difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, bolile cauzate de Haemophilus influenzae tip B și hepatita B
boala pneumococică
medicul de familie
4 luni Vaccin hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)
Vaccin pneumococic conjugat
difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, bolile cauzate de Haemophilus influenzae tip B și hepatita B
boala pneumococică
medicul de familie
11 luniVaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)
Vaccin pneumococic conjugat
difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, bolile cauzate de Haemophilus influenzae tip B și hepatita B
boala pneumococică
medicul de familie
12 luniVaccin RORrujeolă, oreion și rubeolămedicul de familie
5 aniVaccin RORrujeolă, oreion și rubeolămedicul de familie
5-6 aniVaccin tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielitămedicul de familie
14 aniVaccin trivalent diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți (DTPa)difterie, tetanos și tuse convulsivămedicul de familie
Calendarul național de vaccinare / Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică

Vaccinuri opționale care nu sunt incluse în calendarul național de vaccinare

Alte câteva vaccinuri sunt recomandate de Ministerul Sănătății, însă ele nu sunt asigurate gratuit copiilor în maternități sau în cabinetele medicilor de familie. Vaccinurile opționale trebuie achiziționate de către părinți și pot fi administrate la medicul de familie sau la pediatrul copilului. 

Transportul și depozitarea acasă se fac în condiții speciale, iar dacă nu sunt respectate, vaccinurile își pierd eficiența. Discută cu farmacistul despre aceste condiții, pentru a preveni deteriorarea serului.

Iată ce vaccinuri pot fi administrate copiilor, pe lângă cele asigurate gratuit de Ministerul Sănătății:

Vaccinul rotaviral

Acest ser asigură protecție împotriva rotavirusului, care este principala cauză de diaree severă la copiii mici (mai ales la cei cu vârsta sub 2 ani).

Acest vaccin, spre deosebire de toate celelalte, nu este injectabil. El se administrează sub formă de suspensie orală, începând cu primele 6 săptămâni de viață. Sunt recomandate două sau trei doze orale, la o distanță de cel puțin 4 săptămâni.

Vaccinul varicelic

Așa cum îi spune și numele, acest vaccin asigură protecție împotriva varicelei, o boală extrem de contagioasă cunoscută și ca vărsat de vânt. El nu este inclus în programul/calendarul național de vaccinare.

Vaccinul varicelic se administrează pe cale injectabilă, începând cu vârsta de 9 luni, în două doze, la 6 săptămâni distanță. Vaccinul conține un virus viu atenuat.

Vaccinul meningococic

Acest ser oferă protecție împotriva meningitei provocate de bacteria Neisseria meningitidis, cunoscut și sub numele de meningococ. Există mai multe forme de meningită, dar cea meningococică este cea mai gravă dintre toate și este extrem de contagioasă. Ea poate provoca sechele neurologice permanente sau poate duce la deces.

Există 13 subtipuri ale bacteriei Neisseria meningitidis, însă numai 5 dintre ele sunt responsabile de boala meningococică: A, B, C, W și Y. în România, aproximativ 70% dintre cazurile de meningită meningococică au fost cauzate în ultimii ani de subtipul B al bacteriei. Pentru că riscul de deces al copiilor cu meningită de tip B este crescut, a fost dezvoltat un vaccin propriu împotriva acestui subtip – vaccinul meningococic serogrup B.

Pentru copii, există și un alt tip de vaccin meningococic, care oferă protecție împotriva subtipurilor A, C, W și Y. El se numește vaccin meningococic conjugat și poate fi administrat începând cu vârsta de 2 luni, la fel ca vaccinul meningococic serogrup B.

Vaccinul hepatitic A

Acest vaccin protejează împotriva hepatitei A, cunoscută și ca boala mâinilor murdare. Ea este cea mai frecventă formă de hepatită virală la copii și se transmite ușor pe cale fecal-orală sau prin consumul de alimente ori apă contaminată. Hepatita A poate declanșa epidemii în grădinițe, creșe și școli.

Vaccinul hepatitic A este injectabil și se administrează în două doze, la o distanță de 6-12 luni. Imunizarea se poate face la orice vârstă, dar este indicată copiilor, frecvența îmbolnăvirilor fiind mai mare la ei, mai ales la vârsta școlară.

Vaccinul antigripal 

Acest vaccin nu este inclus în calendarul național de vaccinare, dar este asigurat gratuit copiilor cu vârste între 6 luni și 59 de luni (până în 5 ani) ani prin campania anuală de vaccinare antigripală derulată de Ministerul Sănătății. De ser antigripal gratuit beneficiază, de asemenea, toți copiii care suferă de boli cronice, indiferent de vârstă.

Pentru copiii care au împlinit 6 ani, vaccinul antigripal poate fi achiziționat doar contra cost. Până la vârsta de 9 ani, copiii care nu au mai făcut niciodată acest vaccin trebuie să primească 2 doze de vaccin, la un interval de o lună, pentru a le asigura o protecție bună. Ulterior, vor avea nevoie de o singură doză în fiecare sezon gripal. 

Vaccinul antigripal se administrează la începutul sezonului gripal, în lunile octombrie-noiembrie. El este disponibil sub două forme: injectabil sau intranazal.

Vaccinul anti-HPV

Acest vaccin previne infectarea cu virusul papiloma uman (HPV), responsabil de majoritatea cancerelor de col uterin, dar și a unor forme de cancer laringian, vaginal, vulvar, penian și anal. 

Vaccinarea împotriva HPV este gratuită în România, dar nu este obligatorie. Există mai multe formule de ser care se se administrează intramuscular, în 2 sau 3 doze, tinerelor cu vârsta cuprinse între 11 și 18 ani, pe baza unei solicitări de vaccinare depuse de părinți la medicul de familie. Imunizarea se poate face însă și mai târziu de atât, la recomandarea medicului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.

Te-ar mai putea interesa și
De ce ne îmbolnăvim mai des iarna. Cum ne afectează temperaturile scăzute 
De ce ne îmbolnăvim mai des iarna. Cum ne afectează temperaturile scăzute 
De ce ne îmbolnăvim mai des iarna. Cum ne afectează temperaturile scăzute 
Cine este mai vulnerabil la complicațiile gripei? Persoanele cu risc crescut de forme severe de boală
Cine este mai vulnerabil la complicațiile gripei? Persoanele cu risc crescut de forme severe de boală
Cine este mai vulnerabil la complicațiile gripei? Persoanele cu risc crescut de forme severe de boală
Care este perioada de incubație a gripei. Cât de repede apar simptomele după ce ai fost infectat
Care este perioada de incubație a gripei. Cât de repede apar simptomele după ce ai fost infectat
Care este perioada de incubație a gripei. Cât de repede apar simptomele după ce ai fost infectat
Reclamă
PARTENERI
icon